Borsecul de Sus - Valea Nadășa - refugiu pe creasta principală a Munților Giurgeului - Vârful Făget - zona Făgețel - zona Mânzul - drumul de centură al Borsecului de Sus

1 vedeți această imagine la o scară mai mare în fișierul atașat în baza paginii

Dan Petrescu (București), Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)

Harta stațiunii Borsec (iat-o la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec) oferă o bună perspectivă asupra acestui traseu parcurs de noi în septembrie 2018. În imaginea 1 redăm parcursul înregistrat pe GPS.

Pornim de la 896 metri altitudine, pe strada Nadășa, pe marcaje bandă albastră și punct albastru (vechi) (imaginea 2), pe un drum forestier asfaltat. La 936 metri altitudine drumul asfaltat (centura Borsecului de Sus) se duce spre dreapta iar noi continuăm să urcăm pe o cale forestieră clasică.

Pârâul de lângă noi abia are un pic de apă, pe alocuri aceasta dispărând total sub aluviuni. Valea este destul de îngustă, bine împădurită. Pe unele conifere apar lichenii care le vor sufoca (imagini 3, 4).

2

3

Pârâul de lângă noi abia are un pic de apă, pe alocuri aceasta dispărând total sub aluviuni. Valea este destul de îngustă, bine împădurită. Pe unele conifere apar lichenii care le vor sufoca (imagini 3, 4).

La 1140 metri altitudine se duce spre dreapta (imaginea 5) o ramificație pe care este indicat un traseu pentru biciclete (în realitate acces cu atv-uri spre cabana 4x4 pe care o vom întâlni peste câtva timp, imaginea 26). Urcăm susținut; pe stânga, la vreo 10 metri de drum zărim un izvor captat (imaginea 6).

5

6

Sosim curând la limita superioară a pădurii (1185 metri altitudine) și zările se vor deschide repejor. Marcajul, bine vizibil până aici se duce pe potecile dinspre dreapta și îl vom zări bine ascuns sub crengile coniferelor care punctează, pe dreapta, locurile. Iată o imagine către înapoi (7), spre liziera pădurii. Suntem puțin mai jos de poarta și gardul nou, din lemn (imaginea 8) care înconjoară o stână arsă, din zidărie (imaginea 10), bine vizibilă pe Google maps.

7

8

9

10

11

Din dreptul porții de lemn (1253 metri altitudine) vedem în apropiere (imaginea 9, 12-14), pe traseul de creastă al Munților Giugeului, refugiul montan (1289 metri altitudine). Aproape de poartă, către dreapta, este un lăculeț (imaginea 11). Sosim la refugiu (imagini 1, 12-14).

12

13

14

S-ar putea să nu mai reziste și în iarna 2018/ 2019 dacă sistemul de închidere al ușii nu este reparat de urgență (iar podeaua lui, în dreapta cum intri, este deja ruptă). Iată ce spun indicatoarele turistice de lâgă el (imagini 15-18).

15

16

17

18

19

Spre sud-vest față de refugiu, pe creastă, este un pavilion (imaginea 19) și sub el vedem urme de atv-uri… De la refugiu, care rămâne în urmă (imaginea 22) vom porni către nord-est, pe Vârful Făget (1327 m). Trecem pe lângă atractivii ienupări (imagini 20, 21), care au și fructe coapte (imaginea 21) (bune pentru rețete cosmetice și delicatese) ( Marelena Puscarciuc o altă ... delicatesă la baza căreia sunt fructele de ienupăr este ... ginul!).

20

21

22

În preajma Vârfului Făget pajiștea este luminată de flori galbene (imagini 23, 24). Am ales pentru coborâre traseul marcat cu cruce galbenă pe teren (exceptând două semne bandă albastră de pe teren, plasate, unul după altul, la jumătatea lui); pe harta de la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec traseul apare, pe întreaga lui extindere, aplicat cu ambele semne! Mai mult, ramificarea crucii galbene (la 1187 metri altitudine, imaginea 1) față de banda albastră care chiar se duce peste Vârful Făgețel nu este semnalată pe teren!

23 Marelena Puscarciuc ghizdei (Lotus corniculatus)

24 Marelena Puscarciuc linariță (Linaria vulgaris)


Marea poiană de sub Vârful Făget are pe partea ei răsăriteană întâi o construcție solidă a ciobanilor (imaginea 25). Apoi urmează cabana leneșilor (imaginea 26) și, mai jos, o fostă cabană forestieră (imaginea 27), ambele încercuite de semne supradimensionate (imaginea 28).

25

26

27

28

Poienile frumoase se țin lanț (imaginea 29), pe câțiva arbori impunători (imaginea 30) vedem invazia mușchilor/ lichenilor.

29

30 Marelena Puscarciuc iar lichenii de pe trunchiul arborelui sunt mătreața-bradului (Usnea barbata)

De la ramificația semnelor turistice (1187 metri altitudine, nesemnalată pe teren) mergem către stânga, pe cruce galbenă, pe un fost drum de tractor, azi frumos reîmpădurit, până la 1034 metri altitudine, unde apare o stână. Până la stână trecem pe lângp poieni pitorești (pe stânga noastră, imaginea 32) și zarea este ocupată din când în când de versanți ai Munților Bistriței (imaginea 31).

31 Adriana Horia Eu sunt de părere că în imagine se vede zona Piatra Runcului - Piatra Comarnicului din Munții Bistriței.

32

De la stâna de la 1034 metri altitudine pătrundem pe un drum forestier care are la un moment dat o captare protejată pe partea stângă cum coborâm (imaginea 33) (în incinta căreia au început să apară construții pentru destindere), drum care se tot lățește.

La 973 metri altitudine ajungem la șoseaua de contur asfaltată a Borsecului de Sus, acolo unde două indicatoare ne spun despre marcajele în sens invers (imaginea 34).

Timp minim necasar pentru parcurgerea traselui, 1 1/2 ore la urcare; 1 1/2 ore la coborâre.

33

34