Piatra Runcului, Muntii Bistriţei

Adi Roşca


traseu: Tulgheş - Piatra Runcului - Tulgheş;   timp: 3 - 3 ½ ore;   marcaj: punct roșu

August 2011. Continuam descoperirea zonei de sud a Muntilor Bistritei cu un traseu care ne poarta pe Piatra Runcului (1215 m), inclusa in rezervatia naturala Pietrele Rosii, in suprafata de 14 hectare. Aici a fost descoperit in anul 1981, de catre Römer, endemismul Astragalus römeri Smink, al carei areal este foarte restrans in tara noastra; dintre elementele floristice din cadrul rezervatiei mai amintim: Delphinium sinokaianu, Nieracium pojoritense, Poa Rechmani, Silene zawadzkii. Turistii trebuie sa constientizeze faptul ca patrund intr-o zona protejata in care nu sunt permise ruperea florilor, aruncarea gunoaielor, facerea focului.

Pornim din centrul localitatii Tulghes (vezi harta 1, extras din Romania, tourist map, Ministerul turismului, 1989), din locul unde DN15 se intersecteaza cu DJ 127 si urmam drumul national in directia localitatii Poiana Largului.

  harta 1

3

Imediat dupa ce traversam podul din beton peste Bistricioara o luam la stanga, pe un drumeag care ne intoarce in directia vest. Traversam paraul care vine de la statia de captare a apei si urmam drumul pana la capatul lui, loc in care cotim la dreapta, in directia nord, pe o alta ulita care in curand se infunda langa cateva gospodarii aflate aproape de liziera padurii. In acest loc gasim marcajul punct rosu, care ne va conduce tocmai pana sus pe Piatra Runcului.

In continuare, putem alege dintre doua variante: prima ne conduce pe poteca nemarcata care urca circa 15 minute de-a lungul unui paraias pana la izvorul cu apa minerala feruginoasa si apoi, cotind brusc la stanga, ajunge in 2-3 minute inapoi in traseul marcat, iar a doua, marcata, urmeaza un drum de TAF care urca domol prin padure, paralel cu liziera. Daca urmam a doua varianta, in locul unde drumul face o curba la dreapta si incepe sa urce ceva mai accentuat la marginea unei zone despadurite, trebuie sa fim atenti la marcaj si sa parasim drumul de TAF, luand-o la dreapta in directia nord-est, pe un vechi drum mai putin umblat care taie coasta muntelui si care, treptat, se ingusteaza si se transforma in poteca. Traversam o zona noroioasa aflata spre obarsia paraiasului cu izvorul de apa minerala si urcam prin padure, din ce in ce mai accentuat, cotind treptat spre stanga (nord). Dupa mai putin de o ora de la plecare, poteca marcata ne scoate intr-o larga poiana, de unde se deschid frumoase privelisti catre Piatra Comarnicului.

5

7

Aici ne reintalnim cu drumul de TAF care vine in urcus din stanga, drum pe care il vom parcurge in continuare pana aproape de Piatra Runcului. Din poiana continuam pe drumul care urmeaza muchia, prin raristi (de unde, uneori, putem admira Piatra Comarnicului), avand grija sa lasam la stanga doua ramificatii care o iau pe curba de nivel pe versantul vestic.

Dupa circa 7-800 metri ajungem intr-o alta poiana, mult mai mica ca prima si urcam panta accentuata din fata noastra, pe drumul devenit aici bolovanos. Dupa un parcurs scurt prin padurea destul de rara, de circa 500 metri, ajungem in larga poiana de sub poalele Pietrii Runcului si continuam catre stanga, pana in dreptul unei cabanute de lemn aflate la nici 200 m de liziera, loc in care drumul pe care am venit pana acum se rasfira in numeroase poteci pastorale. Lasam potecile respective sa urce spre zona poienita de deasupra cabanutei si o luam brusc spre dreapta, pe curba de nivel, avand ca reper stancariile Pietrei Runcului.

9

11

Atentie: in poiana, atat poteca cat si marcajul lipsesc asa ca va trebui sa cautam cu atentie continuarea traseului, o data ajunsi la liziera padurii care imbraca Piatra Runcului. Din fericire cautarea dureaza putin, capatul potecutei ce urca pana pe Piatra fiind usor de gasit. Potecuta, bine marcata de aceasta data, cu punct rosu si banda albastra, urca din greu in serpentine stranse si ne scoate in seuta din spatele stancii masive care reprezinta simbolul localitatii Tulghes. Urmam cu atentie scurta custura care ne uneste de puncul de maxima inaltime al stancii marcat cu un stalp metalic si ajungem intr-un excelent loc de belvedere, comparabil cu cele de pe Suhardul Mic sau Observatorul Ghilcosului.

Peisajul care se deschide de aici este maret: la est observam Ceahlaul, in cele mai mici detalii, la nord est se ridica stancariile de cetate ruinata ale Pietrei Comarnicului, la sud est pestritul Highes, la nord est misterioasa Magura, iar ceva mai incolo Piatra Vitos.

                                                     13

15

Daca inaintam cu grija spre marginea abruptului putem admira si frumoasa poiana punctata de stanci care se intinde la cativa zeci de metri sub noi.

17

19

Ne despartim cu greu de aceasta minunata priveliste si purcedem pe drumul de intoarcere care ne va scoate in 3 - 3 ½ ore de la plecarea in traseu inapoi in localitatea Tulghes, nu inainte insa de a face o mica deviere prin poiana amintita mai sus pentru a admira stancile din preajma noastra si de la baza lor.

              Donează 30 de lei