Cetatea Bufnițelor, matrapazlâcuri cu marcajele turistice la Borsec, în Munții Giurgeului

1

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), Dan Petrescu (București)


Primăria din Borsec, salvamontul de acolo și cine o mai fi băgat pe fir își dau toți cu stângul în dreptul și cu bâta pe la spate unul altuia când vine vorba de traseul cruce roșie Cetatea Bufnițelor.

Din Borsecul de jos, potrivit hărții localității afișată la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec , trecem în Borsecul de Mijloc (grup de case existent în stânga imaginii 1) și apoi urcăm în stațiunea Borsecul de Sus, pe sub viaductul care duce apele minerale către orașul Toplița.

3 vedeți această hartă în format mare în fișierul atașat în baza acestei pagini

Din parcul central al stațiunii Borsec/ Borsecul de Sus (vezi harta 1 de la https://sites.google.com/site/romanianatura78/home/carpatii-rasariteni/giurgeului/pestera-de-gheata-de-la-borsec-in-muntii-giurgeului și harta 3 din acest articol) este anunțat, printre altele (vezi și articolul Marcaje turistice răuvoitoare la Borsec, https://sites.google.com/site/romanianatura77/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/marcaje-turistice-rauvoitoare-la-borsec-in-muntii-giurgeului ) traseul spre Cetatea Bufnițelor (imagini 4-6). L-am parcurs în totalitate (septembrie 2018) și-l vom descrie în continuare, el fiind însă în contradicție flagrantă cu „informațiile” de pe harta de la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec (cine oare a „investit” în ea?) și alte pliante și hărți difuzate de Centrul de „Informare” Turistică local. Borsecul nu câștigă deloc din aceste multe bâlbe privind descrierea locurilor sale.

4

5

6

Sosim la intrarea în Poiana Zânelor (imaginea 8), poiană pe care o parcurgem (imagini 8-10) (harta 1 de la https://sites.google.com/site/romanianatura78/home/carpatii-rasariteni/giurgeului/pestera-de-gheata-de-la-borsec-in-muntii-giurgeului ) până la mofetă, loc de tratament, cu recomandare medicală și supraveghere (imagini 11, 12).

8

9

10

11

12 Mofeta.

Până aici marcajul cruce roșie s-a prezentat normal. Nu departe de mofetă spre Cetatea Bufnițelor vine un panou explicativ despre Cetate (imaginea 14), până la care mai e hăt distanță, apoi începem să coborâm pe o potecă cu trepte (imaginea 15) către Izvorul Pierre Curie (imagini 16, 17).

14

15

16

17

De la izvor mai departe poteca, pitorească (imaginea 19), cu băncuțe chiar (cam distruse de avalanșe) ne duce până la o zonă excesiv și inutil amenajată (imagini 20-22a), aflată aproape de Cetatea Bufnițelor. Trecem peste o fostă construcție militară (imaginea 23) și poposim pe podețul construit (imaginea 24) deasupra Cetății Bufnițelor, de unde trebuie să revenim la zona excesiv amenajată.

19

20

21

22

22a

Indicatorul din imaginea 22a sugerează că ceva devine așa cum nu trebuie. De ce oare nu este lipită pe el o foaie A4, pusă într-o pungă de plastic, pe care să scrie civilizat care este problema care apare?! Nu avea primăria bani pentru câteva foi de hârtie și un pics?

23

24

Harta (imaginea 21) afișată acolo este clară, dar marcajul nu este imediat de găsit, spre amonte câteva drumuri forestiere și o căzătură de pădure derutându-ne la prima observare a terenului. Aici ar fi trebuit pus un anunț mare, clar, urmează o doborâtură de pădure, nu prea aveți ce căuta prin ea, mai bine întoarceți-vă pe unde ați venit sau coborâți la șoseaua asfaltată de sub voi, pe unul din drumurile de exploatare forestieră care se văd!! Iată doborâtura evidențiată de noi pe harta 3, zonă cu mulți brazi căzuți (imagini 25, 26). Noi am depășit-o cam în 75 de minute dar nu vă recomandăm să ne urmați exemplul. Marcajele devin greu de găsit, mulți arbori trebuie urcați și este necesar să sărim de pe ei pe alți arbori, vrejurile vegetației ne încurcă și ele, așchii importante de la arborii căzuți ne pândesc, urzicile pișcă, insectele ne pot supăra.

25

26

Bun, am trecut doborâtura, poteca redevine normală, marcată cu cruce roșie (și nu albastră cum scrie pe harta de la, pe care porțiune corespunzătoare căzăturii de pădure cu cruce roșie nu mai este desenată?!).

Sosim la stadion (imaginea 27, acolo unde crucea roșie din poză se vede că este aplicată pe o cruce albastră?!) și imediat mai încolo (imaginea 27a), o fâșie de plastic prinsă pe indicatorul turistic sugerează (?!) că ceva nu ar fi în regulă.

27

27a

Nu departe de șarada din imaginea 27a (poza 28), aspectul marcajului pare în regulă?!