Peștera de la drumul Mânzălești - Lopătari, în Subcarpații Vrancei

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), Dan Petrescu (București) 1Este una din emergențele (aparițiile de apă) ale marelui platou carstic Meledic (imaginea 1) (descris superamănunțit la https://sites.google.com/site/romanianatura9/carpatii-rasariteni/subcarpatii-vrancei/pestera-6s-de-la-manzalesti-cea-mai-mare-pestera-in-sare-din-lume ). Se află pe malul stâng geografic al Râului Slănic, la câteva zeci de metri distanță de șoseaua Mânzălești - Lopătari și de albia Slănicului (imagini 1-4). Lungimea/ dezvoltarea ei este oscilantă, noi am găsit-o deschisă/ posibil de parcurs cam între 10 și 25 de metri.
2
3


4Dincolo de intrarea relativ comodă (imagini 3-5), galeria meandrează și scade treptat în înălțime, presărată cu destul de numeroase și diverse formațiuni din sare (imaginea 6). 

5

6
O parte din apa care iese pe gura ei pare să provină din Peștera Mare din Valea Sării (imaginea 1, https://sites.google.com/site/romanianatura9/carpatii-rasariteni/subcarpatii-vrancei/pestera-6s-de-la-manzalesti-cea-mai-mare-pestera-in-sare-din-lume ), ponor al Văii Sării.