Lacurile cu apă dulce de deasupra Peșterii în sare 6S de la Meledic/ Mânzălești, Subcarpații Vrancei

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), Dan Petrescu (București) 

Platoul carstic Meledic este pe larg și mai ales amănunțit descris la https://sites.google.com/site/romanianatura9/carpatii-rasariteni/subcarpatii-vrancei/pestera-6s-de-la-manzalesti-cea-mai-mare-pestera-in-sare-din-lume , numai cu imagini localizate și explicate. Un aspect geomorfologic spectaculos și pitoresc al locurilor este constituit de lacuri, cu suprafețe uneori sub 10 metri pătrați, toate cantonate pe stratul de argile gros de 30-40 de metri care acoperă muntele de sare înalt de 800-900 de metri. O parte dintre aceste suprafețe de apă au adâncime variabilă de la un sezon la altul, altele se colmatează/ decolmatează de-a lungul anilor, altele seacă... Lacurile cu cele mai mari suprafețe (Mare - imaginea 6, Castelului) par să-și păstreze neștirbite caracteristicile, ele fiind observate de noi pe parcursul a 40 de ani.

1   Lac permanent, lângă poteca marcată care duce la Peștera 7S de la Meledic.

2   Lac permanent, aval de zona cu intrările în Peștera 6S de la Meledic.

3   Lac permanent, aval de zona cu intrările în Peștera 6S de la Meledic.

4, 5    În centrul imaginii, lac temporar, cantonat pe o zonă de prăbușire, deasupra fostei intrări numărul 3 în Peștera 6S de la Meledic.

4, 5   În centrul imaginii, lac temporar, cantonat pe o zonă de prăbușire, deasupra fostei intrări numărul 3 în Peștera 6S de la Meledic.6    Lacul Mare are 5,5 metri adâncime.