Peștera Urșilor 3 de la Borsec, pe Scaunul Rotund, în Munții Giurgeului

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), Dan Petrescu (București) 

Peștera Urșilor 3 este situată (imagini 1, 1a) la sud de „Peștera” Urșilor 1 (toate detaliile despre aceasta din urmă sunt la https://sites.google.com/site/romanianatura78/home/carpatii-rasariteni/giurgeului/pesterile-ursilor-1-2-si-3-de-la-borsec-in-muntii-giurgeului )!

          1

1a

Într-o seară de toamnă târzie de prin anul 1995, când stațiunea Borsec era mult mai plină de turiști și de lumină decât în septembrie 2018, Ică Giurgiu a putut merge într-o vizită fulger până la „Peștera” Urșilor (Peștera Urșilor 1), a văzut că nu e peșteră, dar imediat a descoperit Peștera Urșilor 2 (https://sites.google.com/site/romanianatura78/home/carpatii-rasariteni/giurgeului/pestera-ursilor-2-de-la-borsec-in-muntii-giurgeului ) și Peștera Urșilor 3! A revenit în septembrie 2018, cu Dan Petrescu, ocazie cu care au fost explicate mai multe trasee din zona Borsecului, au fost făcute poze în Peștera de Gheață (https://sites.google.com/site/romanianatura78/home/carpatii-rasariteni/giurgeului/pestera-de-gheata-de-la-borsec-in-muntii-giurgeului ) și în Peșterile 1, 2 și 3 ale Urșilor. Toate aceste prezentări se găsesc începând de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-giurgeu-marcaje-pesteri . În septembrie 2018 nu am avut timp pentru a carta aceste cavități. Nu a fost vreme nici pentru a continua cercetările în perimetrul lor, acolo unde alte descoperiri nu par a fi decât la mică distanță de realizare!

2
3   Descoperitorul Peșterii Urșilor 3, Ică Giurgiu.
 

Să revedem localizarea Peșterii Urșilor 3 (imagini 1, 1a). Intrarea ei (imaginea 3) se află la sud de lama stâncoasă din imaginea 2 și a devenit accesibilă în urma ruperilor succesive cauzate de tracțiunea gravitațională exercitată asupra marginii versantului din tuf calcaros (detalii la https://sites.google.com/site/romanianatura78/home/carpatii-rasariteni/giurgeului/pesterile-ursilor-1-2-si-3-de-la-borsec-in-muntii-giurgeului ). Peștera Urșilor 3 are o galerie centrală (imagini 4-17), înaltă și largă, în care sea junge prin 7 intrări observate de noi, peste 50 metri lungime/ dezvoltare și (deocamdată) -8 metri denivelare (escaladarea către cotloanele/ ieșirile din tavan nu a fost efectuată). Nu am avut timp la dispoziție ca să o cartăm. Pe o busolă cu cadranul divizat în 72 de sectoare în direcția acelor de ceasornic, orientarea peșterii este de aproximativ 63 sectoare nord. Nu am explorat imediata ei vecinătate decât foarte sumar, este posibil să mai existe acolo și alte peșteri.

4
5
6

7

8


9


 

Vă prezentăm, cu imagini în ordine succesivă, Peștera Urșilor 3, de la intrare spre capătul ei (imagini 4-9) și de la finalul ei spre ieșirea/ intrarea din imaginea 3 (pozele 10-17). 

10

1112


13
14


15
16


17   Se vde, în stânga, intrarea din imaginea 3.


E de presupus că și alte persoane au intrat anterior lui Ică Giurgiu în Peștera Urșilor 3 dar nu există o semnalare scrisă a ei.