Peștera Urșilor 2 de la Borsec, în Munții Giurgeului

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), Dan Petrescu (București) 

Peștera Urșilor 2 este situată în „Peștera” Urșilor 1 (toate detaliile despre aceasta din urmă sunt la https://sites.google.com/site/romanianatura78/home/carpatii-rasariteni/giurgeului/pesterile-ursilor-1-2-si-3-de-la-borsec-in-muntii-giurgeului )!

Într-o seară de toamnă târzie de prin anul 1995, când stațiunea Borsec era mult mai plină de turiști și de lumină decât în septembrie 2018, Ică Giurgiu a putut merge într-o vizită fulger până la „Peștera” Urșilor (Peștera Urșilor 1), a văzut că nu e peșteră, dar imediat a descoperit Peștera Urșilor 2 și Peștera Urșilor 3! A revenit în septembrie 2018, cu Dan Petrescu, ocazie cu care au fost explicate mai multe trasee din zona Borsecului, au fost făcute poze în Peștera de Gheață (https://sites.google.com/site/romanianatura78/home/carpatii-rasariteni/giurgeului/pestera-de-gheata-de-la-borsec-in-muntii-giurgeului ) și în Peșterile 1, 2 și 3 ale Urșilor. Toate aceste prezentări se găsesc începând de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-giurgeu-marcaje-pesteri . În septembrie 2018 nu am avut timp pentru a carta aceste cavități. Nu a fost vreme nici pentru a continua cercetările în perimetrul lor, acolo unde alte descoperiri nu par a fi decât la mică distanță de realizare!

1
1a

 

Să revedem localizarea Peșterii Urșilor 2 (imagini 1, 1a). Intrarea ei (de peste 6 metri înălțime) (imagini 2, 3) a devenit accesibilă în urma ruperii cauzată de tracțiunea gravitațională exercitată asupra marginii versantului din tuf calcaros. 


2   O fracțiune de secundă de neatenție și intrarea înaltă de peste 6 metri, aflată spre dreapta imaginii nu este vizibilă...3

Se află situată în versantul nordic al „Peșterii” Urșilor 1 (imaginea 1a, la aproximativ 30 de metri de intrarea acesteia și la aproximativ 15 metri de fundul ei). O galerie unică (imagini 4-11), înaltă de peste 11 metri (escaladarea către cotloanele tavanului nu a fost efectuată), largă până în jur de 1 metru, cu lungime de peste 21 de metri, mult mai rece decât aerul din „Peștera” Urșilor 1. Nu am avut timp la dispoziție ca să o cartăm. Pe o busolă cu cadranul divizat în 72 de sectoare în direcția acelor de ceasornic, orientarea peșterii este de aproximativ 3 sectoare nord.


4   Peretele „final” al peșterii.5   De aici, celelalte imagini sunt luate către ieșire.

6   Hibernează, septembrie 2018, spre partea profundă a peșterii.

7   O curgere de apă temporară pe podea.
8910

11

 

Vă prezentăm, cu imagini în ordine succesivă, Peștera Urșilor 2, de la capătul ei spre ieșire (imagini 4-11). Cu siguranță, și alte persoane au intrat anterior lui Ică Giurgiu în Peștera Urșilor 2 dar nu existat o semnalare scrisă a ei. Aerul coroziv a lucrat la modelarea pereților și mici formațiuni apar din loc în loc.