Veerboten nu

Waar zijn de veerboten nu?

Er zijn nu nog verschillende PSD Veerboten die nog in de vaart zijn en dus nog bestaan. Hier onder vind u een opsomming van die veerboten en waar ze zich nu bevinden. En ook vind u op deze pagina hoe het nu met deze nog bestaande ex-PSD'ers gaat.

Ex PSD veerboten Italië:

- Prinses Juliana.

- Koningin Beatrix.

- Prins Johan Friso.

Ex PSD veerboot Indonesië:

- Prinses Margriet.

Ex PSD veerboten Nederland:

- Koningin Emma.

- Oosterschelde.

- Zuidvliet.

Ex PSD veerboot Duitsland:

- Westerschelde.

Italie:

De laatste PSD veerboten zijn na 13 maart 2003 overbodig geworden in Zeeland wegens gereedkomen van de Westerschelde tunnel. De Prins Johan Friso en Koningin Beatrix hebben nog een jaar dienst gedaan onder de vlag van de BBA. Zij werden vervangen door de moderne "swat-schepen". Na deze dienst bij de BBA Zijn deze schepen vertrokken naar Italië en varen daar een dienst tussen Sicilië en het vaste land.

Prinses Juliana.

De Prinses Juliana werd op 29 maart 2003 verkocht, samen met de Prins Willem-Alexander en Prinses Christina. De Prinses Juliana werd omgedoopt tot Amedeo Matacena.

Op 24 juni 2003 werden de 3 veerboten aan de ketting gelegd, maar 1 dag later vertrokken ze naar Italie. Op 3 juli kwam de Amedeo Matacena aan in Gioia Tauro, Italie. In Gioia Tauro heeft het schip een klep constructie gekregen, die het laden en lossen vanaf een kade mogelijk maakt.

De Amedeo Matacena is op 20 december aangekomen in Reggio Di Calabria. De Amedeo Matacena maakte verschillende proefvaarten op de Straat van Messina. Ook kwam ze meerdere malen in dienst, zoals in mei 2005. Op 12 januari 2006 werd ook die dienst gestaakt.

En werd er geprobeerd de 3 Matacena veerboten te verkopen, maar de boten zijn nog niet verkocht. De Amedeo Matacena lag lange tijd samen met de Athos Matacena in de haven van Messina.

In het voorjaar van 2011 meldde Jan Peter Kamermans dat de voor lange tijd naar de werf in Augusta geweest. Daar zijn de deuren van het bovenste rijdek verwijderd en heeft het schip een interne verbinding gekregen. Dit allemaal om in de toekomst te gaan varen voor Caronte&Tourist, samen met de twee nieuwste dubbeldeks veerboten van de PSD, de voormalig Prins Johan Friso en Koningin Beatrix.

PSDnet.nl meldde in augustus dat op 30 augustus en 2 september hiervoor proefvaarten werden gemaakt.

In januari 2012 melde PSDnet dat volgens de Italiaanse website ship2shore.it de Amedeo Matacena vertrekt naar het Italiaanse eiland Elba om voor reder Blu Navy te gaan varen. De oude Prinses Juliana gaat dan dienst doen op de veerdienst tussen Portoferraio op Elba en Piombino op het vaste land van Italië. De afstand tussen Portoferraio en Piombino bedraagt ongeveer 30 kilometer.

* Voor de rest van de geschiedenis van de Prinses Juliana verwijs ik u naar de pagina dubbeldeksdeksveerboten op de website.

Koningin Beatrix.

De Koningin Beatrix voer als laatste schip onder de PSD vlag van Breskens naar Vlissingen, dit was de allerlaatste afvaart na 137 jaar PSD. Na 15 maart vaarden de Koningin Beatrix en de Prins Johan Friso verder onder de vlag van de BBA.

De BBA charterde de schepen van de Provincie, om de periode te overbruggen totdat de nieuwe "Swat-schepen" klaar waren. In de BBA periode werden de 2 veerboten voorzien van een groot BBA logo aan beide kanten, verder veranderde de BBA niks aan de schepen, alleen bleven de autodekken leeg en kon je geen eten meer kopen in de buffetten.

Op 1 mei 2004 was de afscheidsdag van de BBA. Toen voeren de Koningin Beatrix en de Prins Johan Friso voor de laatste keer samen op Vlissingen-Breskens. De Koningin Beatrix voer de dagen erna toch nog door want een van de nieuwe veerboten had namelijk al problemen.

Op 5 mei 2004 ging de Koningin Beatrix dan ook echt uit de vaart en was ze weer terug in handen van de Provincie Zeeland. En op 27 mei 2004 werd de Koningin Beatrix samen met de Prins Johan Friso verkocht aan MPS Leasing & Factoring die de veerboot verchartert aan Caronte & Tourist. Ze werd omgedoopt tot Tremestieri en gereed gemaakt voor de lange reis naar Italië.

Op 21 juni 2004 kwam de Tremestieri aan in Palermo. In Palermo is het schip verbouwd bij scheepswerf Ficantieri. Pas eind maart zijn ze begonnen aan de grondige verbouwing waarbij de voetgangers ingangen hebben moeten wijken voor een uit de veerboot uitstekende rotonde op het bovenste autodek. Die ‘rotonde’ maakt het mogelijk dat auto’s kunnen draaien. Ook is er een interne verbinding voor auto’s gemaakt tussen het onderste en bovenste rijdek. Zodat er vanaf het onderste rijdek geladen kan worden via de klep-contstructie en de auto's kunnen nu via die verbinding doorrijden naar het bovenrijdek De kleur van de romp van het schip is blauw geverfd, net als de 4 schoorstenen.

Het schip heeft een klep gekregen op de voor en achterkant om het laden en lossen mogelijk te maken zonder de walinstallatie die er in Zeeland natuurlijk wel stond. Op 28 mei 2005 is de Tremestieri aangekomen in Messina. Daar heeft de veerboot verschillende proefvaarten gemaakt.

Op 21 december 2005 is de Tremestieri in dienst gekomen. Eerst werden alleen trucks vervoerd, later ook auto’s en passagiers. De veerboot vaart nu tussen Messina-Villa San Giovanni samen met de Prins Johan Friso en daar komt vanaf 2012 ook de Voormalig Prinses Juliana bij.

* Voor de rest van de geschiedenis van de Koningin Beatrix verwijs ik u naar de pagina dubbeldeksdeksveerboten op de website.

Foto Jan Peter Kamermans.

Prins Johan Friso.

Na 15 maart 2003 voer de veerboot onder de vlag van de BBA. De BBA charterde de schepen van de Provincie om de periode te overbruggen totdat de nieuwbouw fastferry's klaar waren. In de BBA periode werden de twee veerboten voorzien van grote BBA logo’s aan beide kanten. Verder veranderde de BBA niets aan de schepen, alleen bleven de autodekken leeg en kon je niets meer kopen aan boord.

Op 1 mei 2004 volgde de afscheidsdag van de 2 dubbeldekkers. Veel mensen kwamen afscheid nemen van een stukje Zeeuwse geschiedenis. Toen de BBA nieuwbouw klaar was, werden de laatste twee PSD veerboten ook te koop gezet. Uiteindelijk werden ze verkocht aan MPS Leasing & Factoring. Die verchartert de veerboot weer aan Caronte & Tourist. De Prins Johan Friso werd omgedoopt in Acciarello.

Na gereed gemaakt te zijn bij Scheldepoort, vertrokken de laatste twee PSD dubbeldekkers uit Zeeland. Op 21 juni 2004 kwam de Acciarrello samen met de Tremestiri aan in Palermo. Daar is het schip verbouwd bij Ficantieri scheepswerf. Pas eind maart zijn ze begonnen aan de grondige verbouwing.

De hele voetgangers ingangen hebben plaats moeten maken voor een grote rotonde op het bovenste autodek. Die “rotonde” maakt het mogelijk dat auto’s kunnen draaien. Ook is er een interne verbinding voor auto’s gemaakt tussen het onderste en bovenste rijdek. De kleur van de romp is tegenwoordig blauw, net als de vier schoorstenen. Het schip heeft laadkleppen gekregen op de voor- en achterkant om het laden en lossen mogelijk te maken.

Op 28 juni 2005 is de Acciarello aangekomen in Messina. Daar heeft de veerboot verschillende proefvaarten gemaakt. Sinds begin 2006 vaart de Acciarello samen met ex PSD'er Koningin Beatrix een lijndienst tussen Messina en Villa San Giovanni.

* Voor de rest van de geschiedenis van de Prins Johan Friso verwijs ik u naar de pagina dubbeldeksdeksveerboten op de website.

Indonesië:

In Indonesië is er nog een voormalig PSD veerboot in de vaart namelijk de Prinses Margriet. Deze oude enkeldekker vaart nu tussen Merak en Bakauheni.

Prinses Margriet.

Op 20 december 1995 het was een grijze regenachtige december dag voer de laatst overgebleven enkeldekker voor de laatste dag tussen Vlissingen en Breskens. De Prinses Margriet heeft officieel tot 1 januari 1996 dienst gedaan als reserveschip. In dat jaar mocht de Margriet niet meer varen omdat ze niet meer voldeed aan de veiligheidseisen.

De Prinses Margiet werd verkocht aan Huixin Shipping, in China, en werd herdoopt tot Princess. Op 7 december 1996 vertrok de Princess uit Vlissingen op weg naar China, aan boord zat een bemanning bestaande uit Chinezen en een bemanning van Redwise.

Op de 28ste januari van 1997 kwam de Princess na een lange reis aan in China. In China werd de Princess werkloos, nadat ze weer afgekeurd werd. In 2002 werd de Princess, die jarenlang in de haven van Yantai lag, verkocht onder de naam Gonj-Zhu 5 en ging naar Indonesie.

In Indonesie doet de oude Prinses Margriet tegenwoordig dienst als SMS Kartanegara en vaart sinds 2002 tussen Merak en Bakauheni. In 2005 is de veerboot naar de werf gegaan voor groot onderhoud. Daarbij werd een nieuwe klepconstructie gemonteerd en is het schip opnieuw geschilderd waarbij de romp groen is geworden.

In maart 2009 heeft de veerboot opnieuw een grote dokbeurt ondergaan. Ditmaal betrof het een ingrijpendere verandering. Een salon op het promenadedek heeft plaatsgemaakt voor een autodek. De opgeofferde salon is nu gesitueerd op het schoorstenen dek. Een zeer opmerkelijke verbouwing, aangezien het bovenste autodek niet van het roro type is, maar toegankelijk is via een ingang aan de zijkant. Dit meldde PSDnet.nl destijds. De Prinses Margriet kan strict genomen dus geen ‘enkeldekker’ meer genoemd worden.

Naast een nieuw autodek en salon is er ook nieuwe reling gemaakt. Deze reling is in de zomer van 2009 geel vererfd. Op 3 maart 2011 heeft Indonesische scheepvaartinspectie de SMS Kartanegara afgekeurd.

De Indonesische krant Poskota schrijft half juli over de problemen op de veerdienst. Bijna alle veerboten zijn oud en daardoor onbetrouwbaar. Strekking is dat de overheid graag ziet dat er nieuwe ferry’s gebouwd worden maar de lokale vervoerders zien daar geen brood in. Gedacht wordt nu aan een systeem om dit te verplichten. Ondanks het feit dat de veerboot afgekeurd is, vaart deze gewoon nog door. Wel zou de SMS Kartanegara begin juli op de werf hebben gelegen.

Als de plannen van de Indonesische overheid doorgaan is er dus een grote kans dat er een einde gaat komen aan deze mooie oude Zeeuwse veerboot. Maar zover is het dus nog niet.

* Voor de rest van de geschiedenis van de Prinses Margriet verwijs ik u naar de pagina Enkeldeksveerboten op de website

Foto's Kees Lems

Nederland

Ook in Nederland zijn er nog ex PSD'ers te vinden, hieronder ziet u waar en hoe het nu met ze gaat.

Koningin Emma.

1965 Was het laatste jaar van de Oosterschelde veerdienst. De Oosterscheldebrug naderde zijn voltooing en Schouwend-Duiveland was bijna definitief verbonden met Noord-Beveland. Op 14 december 1965 werd voor de laatste keer tussen Kats en De Val gevaren, de Zeelandbrug werd de volgende officieel geopend. Het schip werd overbodig en is op 10 november 1968 verkocht, waarna ze dienst deed als logementsschip. De naam werd veranderd in Emma en het schip lag bij de oude veersteiger in Wolphaartsdijk.

In 1974 werd de naam veranderd in Estralla Del Sur, en deed ze dienst als een nachtclub in Rotterdam. Aan boord vonden wel erg duistere zaken plaats die meer in de hoerenbuurt thuishoorden. Daarna werd het schip gekocht door Rederij Vrolijk uit Scheveningen, die de nu Estrella genoemde veerboot inzette voor de sportvisserij. Tegenwoordig vaart de veerboot nog steeds vanuit Scheveningen. Als boot voor visuitstapjes. Ook Huurt Sint Nicolaas ieder jaar de voormalig Emma voor zijn intocht in Scheveningen.

* Voor de rest van de geschiedenis van de Koningin Emma verwijs ik u naar de pagina Enkeldeksveerboten op de website.

Foto Kees Lems en Jeffrey van Bastelaar

_________________________________________________________________________________________________________osterschelde.

Na de opheffing van Terneuzen – Hoedekenskerke op 3 januari 1972 was de Oosterschelde overbodig geworden en opgelegd in de Binnenhaven te Vlissingen. De laatste dienst waar met zijladers gevaren werd was opgeheven en er was geen plek meer in de PSD vloot. Daarom werd in 1972 de Oosterschelde verkocht en Jutter genaamd.

De Jutter verzorgde vanuit Den Helder een aantal jaar sportvistochten. Vanaf 1982 was de oude PSD veerboot in gebruik als horeca gelegenheid in Amsterdam en Lelystad.

In 1990 werd de oude Oosterschelde gekocht door Hans Borrel en Willem Jan genoemd. De Willem Jan doet dienst als party schip in Zwolle. Op 7 juli 2007 is het schip naar het dok in Urk van Balk Shipyard gesleept en heeft daar een grote onderhoudsbeurt ondergaan. De Boot is nog steeds in Zwolle te bewonderen als restourant/partyschip.

* Voor de rest van de geschiedenis van de Oosterschelde verwijs ik u naar de pagina Enkeldeksveerboten op de website.

Foto Jeffrey van Bastelaar

Zuidvliet.

Het kleine motorpontje de Zuidvliet is helemaal gerestoureerd in Zierikzee, en ligt daar nu in de haven.

Foto Jeffrey van Bastelaar®

Duitsland

Ook in Duitsland is nog een voormalig PSD boot te vinden.

_________________________________________________________________________________________________________

Westerschelde.

In Duitsland licht/vaart tegenwoordig nog de Westerschelde een stoomboot die vroeger in handen was van de PSD. In 1999 werd het schip verkocht, aan huidig eigenaar Insel-und Halligreederei Sven Paulsen. De oude Westerschelde heet tegenwoordig Freya. Met de raderstoomboot worden rondvaarten over het Kielerkanaal gemaakt. De Freya is vooral actief op het Kielerkanaal en de Elbe. In 2005 werd de 100ste verjaardag van de raderstoomboot gevierd.

De Westerschelde is de oudste PSD veerboot die nog ergens in de vaart is. In de machinekamer hangen als aandenken aan het PSD verleden de Nederlandse en Zeeuwse vlag.

Foto Onbekend