Prinses Irene

MS Prinses Irene (1960)

Prinses Irene - Foto Kees Lems

De opdraht voor de bouw van de enkeldeksferryboot Prinses Irene bij de Koninklijke Schelde Groep voor de Provinciale Stoomboot Diensten in Zeeland wakm op 29 december 1958. De kielleging was op 16 juli 1959. De doop en tewaterlating was op 27 april 1960 en op 6 en 7 mei van dat zelfde jaar waren er 2 proefvaarten. OP 23 mei 1960 is de Prinses Irene afgeleverd aan de PSD en werd ingezet op het veer Vlissingen - Breskens samen met de Prinses Beatrix.

Op 8 oktober 1971 zat de Prinses Irene aan de grond op de strekdam in Breskens. De veerboot liep lichte schade op aan boeg en roer. Passagiers konden de veerboot via een ladder verlaten, maar eigenaars van auto’s moesten noodgedwongen uren doorbrengen op de veerboot. Dit omdat de auto's er natuurlijk niet afkonden.

Eind jaren 80 werd de Prinses Irene de reserveboot van de PSD. Dit kwam doordat de Prinses Juliana in dienst kwam. Toen er een eer motorbrand was in de schroefmotor van de Prinses Margriet werd de Irene tijdelijk in dienst gesteld op de lijn Vlissingen - Breskens. Al op de tweede dag van die inzet van de Irene ontstonden problemen.

De veerdiensten over de Westerschelde waren op de ochtend van 20 oktober 1986 gestaakt wegens een westerstorm van windkracht 9. 's middags vaarde Vlissingen - Breskens wel. De Prinses Irene werd die middag verrast door zeer hoge golven die het rijdek overspoelden. Auto’s stonden toen blank met zeewater.

Op 18 maart 1988 is de Prinses Irene verkocht voor 310.000 gulden aan Mira Ferries, in Valletta (Malta). De boot is toen ook omgedoopt tot Karwela 1. Op 26 maart 1988 is de Karwela 1 begonnen aan haar lange reis naar Malta.

Dat zelfde jaar is de ex-Irene weer doorverkocht, dit maal aan A.S. Soliman en omgedoopt in Hauno Express en voer toen onder de vlag van St Vincent, Kingstown. Op 6 juli 1988 is de Hauno Express vertrokken uit Malta, met als bestemming Suez. Daar kwam ze aan op 11 juli van dat zelfde jaar. Een kleine maant later is de ex-Prinses Irene ingezet tussen Suez en Jeddah. En jaar later heeft de boot ook nog gevaren tussen Jeddah en Assab.

In 1997 is de boot verkocht aan Najd Trading en Shipping Establishment in Jeddah in Saudie-Arabie en omgedoopt tot de naam Al Mabruka en vaarde onder de Belize vlag.

In het jaar 1999 is het schip nogmaals omgedoopt dit keer tot de naam Almabruka 1 en geregistreerd onder de Georgische vlag. Maar nog een jaar later heeft deze vlag weer plaats gemaakt voor de Belize.

In juni 2002 is de boot verkocht aan Al - Tayyar Travel Group in Jeddah en is omgedoopt tot Almadina Almunawara 1 en geregistrerd onder de vlag van Bolivia met als thuishaven La Paz. De Almadina Almunawara 1 is ingezet op de dienst Port Sudan – Jeddah.

In 2005 was het schip niet meer te verzekeren, en werd ze opgelegd in Jeddah. Toen is de oude Prinses Irene niet naar de sloop gegaan, maar weer opnieuw in dienst gesteld tussen Port Sudan en Jeddah. In 2006 liep het toch slecht af voor de ex-Prinses Irene en is gesloopt op een Indiaans sloopstrand.

Technische gegevens MS Prinses Irene

Prinses Irene - Foto Kees Lems

Foto's MS Prinses Irene

Foto Provincie Zeeland

Foto Kees Lems.