Prins Hendrik

MS Prins Hendrik (1932)

Op 21 januari 1932 werd in Vlissingen de kiel gelegd van een nieuwe koplader. Op 20 juni 1932 werd de Prins Hendrik te water gelaten en op 20 september 1932 overgedragen aan de Provinciale Stoomboot Diensten. Na de overdracht bleek het schip niet zo stabiel te zijn, en daarom werd ze verbreed op de waterlijn. Toen ze weer uit het dok kwam voldeed de veerboot aan alle eisen. De Prins Hendrik werd gebouwd als reserveboot voor Vlissingen en Breskens, en Hansweert – Walsoorden. Om ook op de laatste dienst te kunnen varen werd de Prins Hendrik uitgerust met deuren aan de zijkant.

Op 17 mei 1940 werd de Prins Hendrik tot zinken gebracht in de haven Breskens, een dag later werd de Prinses Juliana daar ook tot zinken gebracht. Ook de Hendrik werd in augustus weer gelicht, en besloten werd de boot met zeven meter te verlengen en de motorinstallatie van de Prinses Juliana over te plaatsen. De werkzaamheden werden gesaboteerd maar toch is ze in 1941 met niet zeven, maar tien meter verlengd. De Hendrik kwam in de oorlog niet meer in dienst. In oktober 1944 brachten de zich uit de voeten makende Duitsers ook de Hendrik tot zinken, alleen duurde het tot 10 juni 1947 voor ze weer boven water kwam. Op 10 december 1949 werd de Prins Hendrik, verlengd en voorzien van nieuwe stuurhutten, overgedragen aan de provincie.

Toen de Prinses Christina in 1968 in de vaart kwam, werd de Prins Hendrik overbodig op Kruiningen – Perkpolder. Toch werd ze, in overleg met de Hoofdingenieur-Directeur van Rijkswaterstaat nog aangehouden, voor het geval de nieuwe Christina met kinderziektes zou kampen. Maar aangezien stilligende schepen ook geld kosten besloot men de Prins Hendrik rond de jaarwisseling te verkopen.

Op de lijst met gegadigden die belangstelling konden hebben voor de veerboot stonden onder andere N.V. Terschellinger Stoomboot Mij, T. Dijkhuizen en de Brugse Scheepsloperij. Andere geïnteresseerden informeerden naar de veerboot, met bijvoorbeeld tot doel er een ponton van te maken. Ook werden er diverse advertenties geplaatst in dagbladen en onder andere in Schuttevear.

Op 24 december 1968 is de veerboot, onder de naam Hendrik overgedragen aan De Boer en Slooten N.V. te Purmerend. De PSD stelde een bemanning beschikbaar (waar uitaard voor betaald moest worden) om de Hendrik naar de Sloehaven te brengen. De eigenlijke eigenaar van de veerboot was E. Zammit & Sons Ltd op Malta, een bedrijf wat vaker in de PSD geschiedenis voorgekomen is.

Op 28 maart 1969 vertrok Prins Hendrik met als bestemming Malta. Daar kwam hij aan op 10 april 1969 en deedt dienst als Calypso Land tussen Cirkewwa en Gozo. Vanaf 1979 is de Hendrik opgelegd en in 1985 gesloopt.

_________________________________________________________________________________________________________

Technische gegevens MS Prins Hendrik

_________________________________________________________________________________________________________

Foto's Prins Hendrik

Foto Kees Lems

Foto, Ansichtkaart.