Zevenluik St. Jeroen

De doopkapel in de St. Jeroenskerk met zevenluik over St. Jeroen

Sinds de heropening van de kerk na een ingrijpende restauratie (2012) bevindt zich in de doopkapel een zevenluik, een serie van zeven schilderijen, over het leven en dood van St. Jeroen, vervaardigd door de Noordwijkse schilder Daniël Tavenier.

De schilderijen zijn op speciaal geprepareerd doek geschilderd met door de kunstenaar zelfgemaakte verf van eigeel en pigment (eitempera) en in formaat afgestemd op hun plaats in de doopkapel van Sint-Jeroen. De schilderijen vormen een aanvulling op de reeds bestaande afbeeldingen van Jeroen in de vorm van beelden, een icoon en gebrandschilderde ramen.

Op 1 september 2012 werd dit zevenluik door burgemeester Lokker van Noordwijk onthuld.

De wording van het zevenluik van St. Jeroen

David Tavenier heeft het tot stand komen van het zevenluik nauwkeurig gedocumenteerd. Tijdens het proces heeft hij tal van foto's met begeleidende tekst in mailberichten naar direct belangstellenden gestuurd.

Pastoor Theo Blokland heeft alle foto's en e-mailberichten laten bundelen in het boekje 'De wording van het zevenluik van St. Jeroen'. Het biedt een interessant in kijkje hoe zo'n reeks schilderijen tot stand komt.

Het boekje is in september 2012 verschenen en kost slechts € 5,-. Het is verkrijgbaar bij het parochiesecretariaat en gedurende de openstelling van de kerk.

Leporello: Het leven van Sint Jeroen in zeven taferelen

Tegelijkertijd is ook een leporello (een uitvouwbaar blad met illustraties en tekst) verschenen, waarop alle zeven schilderijen staan afgebeeld. Het kost slechts € 2,- en is eveneens verkrijgbaar bij het parochiesecretariaat en gedurende de openstelling van de kerk.

Een schilderij van Jeroen krijgt een plaats in de Oude Jeroenskerk

Jeroen zegent hen die na hem komen op weg naar de toekomst.

Tijdens de oecumenische viering op zondag 22 september, ter gelegenheid van de opening van de Vredesweek 2013 in de R.K. Sint-Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen, ontvingen dominee Ad van Houwelingen en Inne Feenstra van de Protestantse Kerk Noordwijk uit handen van Pastoor Theo Blokland het tweede exemplaar van het laatste schilderij uit het Zevenluik van Sint-Jeroen. Met deze schenking van het zevende luik werd symbolisch de historische band tussen beide monumentale kerken bevestigd.

Voor de protestantse gemeenschap is het plaatsen van een moderne afbeelding van de naamgever van Oude Jeroenskerk heel bijzonder en historisch gezien uniek, aangezien sinds de Beeldenstorm in 1566 er geen afbeeldingen van heiligen meer in protestantse kerken werden toegestaan Het zevende paneel van het drieluik brengt de betekenis van Jeroen in het verleden en de toekomst samen en past daardoor heel goed in de protestantse omgeving. Het schilderij heeft een plaats gekregen aan de wand links van het koorhek in de Oude Jeroenskerk.