Maria ter Zee

Geschiedenis

Onderstaande tekst is grotendeels gebaseerd op een artikel geschreven door Kees Verweij in de serie 'Van Dam tot Wurft', gepubliceerd in De Noordwijker, april 2012. Zie link.

Van kerk tot Centrum van Geloof en Cultuur

Het interieur van de vernieuwde Maria ter Zeekerk (vanaf november 2011).

Foto: Achitectenbueau Piet Onderwater & Partners

Op zondag 27 november 2011 werd de vernieuwde Maria ter Zeekerk aan de Nieuwe Zeeweg in gebruik genomen. Het gebouw zelf dateert al uit 1951. Voor deze datum behoorde Noordwijk aan Zee tot de parochie St. Jeroen in Noordwijk Binnen en beschikte nog niet over een eigen katholiek kerkgebouw.

Vanaf 1928 waren er al plannen voor de oprichting van een eigen kerk in Noordwijk aan Zee, maar pas in 1939 kwam men tot wat vastere plannen voor de stichting van een zgn. hulpkerk. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en de plannen werden voorlopig even in de ijskast gezet.

In 1949 werd de draad weer opgepakt. Voor de nieuw op te zetten kerk werd in 1948 Pastoor Bende als “bouwpastoor” aangesteld, die zich zeker in het begin nog behoorlijk moest behelpen. In pension Waikiki aan de Katenblankweg werd in de conversatiezaal een provisorische kerkruimte ingericht terwijl ook het voormalige Casinogebouw aan de Oude Zeeweg voor de zondag gedeeltelijk werd afgehuurd. De bouw verliep heel voorspoedig en zelfs voor het begin van het badseizoen in 1951 kon het nieuwe kerkgebouw worden ingewijd.

Pastoor W.E.M. Bende

De voorzijde van de Maria ter Zee, zoals die eruit zag in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

De kerk is gebouwd naar het voorbeeld van een vroegchristelijke basiliek. Een “basilica” was vroeger in wezen niet meer dan een langwerpige vergaderzaal, waarin de christenen zich verzamelden voor de viering van de eredienst. Toch wijkt het model van deze kerk af van het oorspronkelijk idee van de basilica, want zij heeft aan de achterzijde geen halfronde uitbouw, een zg. “apsis”. In 1964 kwam achter de kerk een nieuwe parochiezaal.

In de loop van de tijd werden steeds uitbreidingen en verfraaiingen aangebracht. Zo werd in 1979 het altaarpodium vergroot en werd in 1996 de achterwand achter het altaar opgeknapt naar het ontwerp van de Noordwijkse kunstschilder Kees Putman. Hij liet zich inspireren door de vroeg christelijke kerkbouw, waarin voorbeelden te vinden zijn van “blinde bogen”.Dit zijn dichtgemetselde poorten, die ondanks het feit, dat ze gewoon een deel van de muur zijn, het massieve karakter van de muur doorbreken en suggereren, dat er nog iets achter zit. In de twee buitenste ”dichtgemetselde poorten” schilderde Kees Putman twee taferelen nl. een bomschuit, worstelend op een woelige zee en Maria, oprijzend uit een schuimende golf, terwijl zij daarbij haar hand uitstrekt.

In de kerk zijn verder veertien geschilderde kruiswegstaties en enkele andere schilderijen te zien van de hand van de bekende Warmondse kunstschilder Pieter Geraedts (1911-1978).

Rond de eeuwwisseling werd deze kerk en de St. Jeroenskerk te Noordwijk Binnen tot één nieuwe parochie verenigd en ontstonden er plannen om de Maria ter Zeekerk een meervoudige bestemming te geven. Zo ontstond in 2011 het nieuwe Centrum voor Geloof en Cultuur. Naast de gebruikelijke erediensten werd deze ruimte ook geschikt gemaakt voor tal van andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld het onlangs georganiseerde interview met de bekende Engelse ontdekkingsreiziger Redmond O’Hanlon en de viering van de Internationale Vrouwendag. Sinds 28 augustus 2016 zijn deze activiteiten ondergebracht in Palliam, inspiratie, bezinning, ontmoeting (zie actueel programma).

Het gebouw is binnenin geheel vernieuwd en uitgebreid met de zgn. Duinzaal en biedt daardoor een sfeervolle ontmoetingsruimte voor ieder.

In november 2011 werd het altaar van de vernieuwde Maria ter Zeekerk ingewijd door Mgr. J. van den Hende, bisschop van Rotterdam.

Foto: Cor Vink