In het spoor van Jeroen 2012

Opnieuw: in het spoor van Jeroen Voor de negende keer organiseerden de Katholieke Parochie en de Protestantse Gemeente Noordwijk in 2012 een pelgrimstocht: een wandeltocht in meerdere etappes. Dit jaar keerden de pelgrims terug naar waar ze ooit zijn begonnen. De eerste pelgrimstocht volgde het spoor van Jeroen. Jeroen, zoon van een Schotse edelman, verliet in het 847 zijn geboorteland om in het ruige Hollandse kustgebied het evangelie van Jezus te verkondigen en Christus’ liefde waar te maken. De standplaats van Jeroen werd Noordwijk: daar stichtte hij een kerk en werd hij door de Noormannen om het leven gebracht. In de legendes rondom Jeroen spelen nog twee andere plaatsen een rol: Egmond en Haarlem. In 2004 eindigde de pelgrimstocht in Egmond. In 2012 was de Abdij van Egmond het startpunt van de eerste van de vier wandeletappes die via Haarlem naar de twee Jeroenskerken in Noordwijk leiden.

Abdij van Egmond

Abdij van Egmond

Het doel van de pelgrimstocht is vooral om te genieten van natuur- en cultuurschoon onderweg en van de ontmoetingen met medepelgrims onderweg. Maar de tocht wil ook een stuk bezinning op gang brengen: de weg die de pelgrim gaat is een beeld van de levensweg. De vier etappes beginnen en eindigen steeds met een moment van bezinning in een kerk. En ook onderweg bezoeken we soms een kerk of andere bijzondere plek. Eén van de kerken, die in 2012 onderweg werd bezocht, is de prachtige Grote of Sint Bavokerk in Haarlem.

Grote of St. Bavokerk, Haarlem

Grote of St. Bavokerk, Haarlem

De vier etappes van de pelgrimstocht werden verspreid over het voorjaar en de zomer van 2012 gehouden. - Op Tweede Paasdag, maandag 9 april, was de eerste wandeling: van Egmond naar Wijk aan Zee. - Op Hemelvaartsdag, donderdag 17 mei, werd er van Wijk aan Zee naar Haarlem gelopen. - Op zaterdag 16 juni ging de tocht van Haarlem naar Vogelenzang. - Op zaterdag 1 september werden de laatste kilometers van Vogelenzang naar Noordwijk gelopen. De etappes hadden een lengte van 16 tot 20 kilometer. Nieuw was de mogelijkheid (behalve tijdens de laatste etappe) om met een bus van Brouwer's Tours vanuit Noordwijk naar de plaats van vertrek te reizen en vanaf het eindpunt van de wandeling met dezelfde bus weer naar Noordwijk terug te gaan. De deelnamekosten per etappe bedroegen € 5,- (voor toegang tot natuurgebieden en sommige kerken). Wie met de bus mee wilde gaan, betaalde € 10,- extra. De contactpersonen voor de pelgrimstocht zijn Marga Salman (tel.: 071-3614624, mailadres: bertsalman@casema.nl ) en bij Willem Biesheuvel (telefoon: 071-3614650, mailadres: dswillembiesheuvel@gmail.com ).

De Oude Jeroenskerk (links) en de RK St. Jeroenskerk (rechts op de achtergrond) in Noordwijk-Binnen vormden het eindpunt van de laatste pelgrimstocht.

Pelgrimstocht In het spoor van Jeroen

In het spoor van Jeroen; de tweede etappe (17 mei 2012)

Op Hemelvaartsdag vertrekken we met een kleine 30 wandelaars vanuit de Dorpskerk (Wijk aan Zee) richting Haarlem. Na de dagopening, verzorgd door Pastoraal Werker Nel Hogervorst, vertrekken we rond half tien onder een strakke blauwe lucht en een stralend zonnetje via een bosrijk gebied, aangelegd rond de voormalige Hoogovens, richting het Noordzeekanaal. Na een korte overtocht met de pont werd een eerste grote stop gemaakt in het cafetaria naast de pont onder het genot van een kopje koffie met een heerlijk stuk appeltaart.

Daarna wordt de wandeling vervolgd richting Driehuis en via de Duin- en Kruidbergerweg passeren we de indrukwekkende en imposante “Ruïne van Brederode”. Het vervolg van de route brengt ons bij Thijsse’s Hof. Thijsse's Hof is aangelegd in 1925 op voormalige aardappelakkertjes met eikenhakhout in het Bloemendaalse Bos ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van dr. Jac. P. Thijsse. Vanaf het begin stelde Thijsse zich ten doel om de wilde planten uit Kennemerland te presenteren in natuurlijke begroeiingen die zich (grotendeels) spontaan ontwikkelen.

Na een rustmoment van ongeveer een half uur worden de laatste kilometers afgelegd naar de eindbestemming “de St. Joseph Kerk” in Haarlem. Een kerk gebouwd tussen 1841 en 1843. Hier is ook een beeld terug te vinden van St. Jeroen. Na een gastvrij onthaal met koffie en een rondleiding in de kerk, wordt deze wandeldag afgesloten door Daniël Tavenier. De wandelaars kijken terug op een mooie dag met goed weer, fijne gesprekken onderweg en kunnen de volgende etappe aanbevelen aan iedereen die van wandelen houdt.

Even uitpuffen op een bankje onderweg.

In het spoor van Jeroen: de derde etappe (zaterdag 16 juni)

Zestien juni beginnen we de tocht met dertig wandelaars vanuit de Grote of St. Bavo in Haarlem. Na de dagopening, verzorgd door Ds. Willem Biesheuvel, worden we opgesplitst in drie groepen en krijgen we een rondleiding van 30-45 minuten. Veel te kort voor zo’n prachtige kerk met zo’n rijke geschiedenis. En de reactie van menigeen was: hier komen we nog wel een keertje terug.

Inmiddels schijnt de zon volop en wandelen we door kleine nauwe straatjes, met diverse hofjes richting de Houtmankade. Genietend van de omgeving, de rust en de stilte van de natuur komen we na ongeveer een uurtje lopen uit bij het overbekende Kraantje Lek. Hier pakken we de Noordzee wandelroute op en komen we terecht in het duingebied ten noorden van Zandvoort. Een schitterend afwisselend landschap met een hele andere vegetatie dan het Noordwijks duingebied.

Bij het begin van de Waterleidingduinen wordt een grote stop gemaakt waarbij de voeten wat rust krijgen.

De weg wordt daarna vervolgd richting “Pannenland” en onderweg zien we allerlei dieren: zwanen met jongen, duikertjes, reeën, damherten. Ook de vogeltjes laten zich van hun beste kant horen terwijl de zon volop blijft schijnen. Na het verlaten van de Waterleidingduinen, wandelen we richting het eindpunt “De Tiltenberg”, het centrum voor kerkelijke opleidingen in het bisdom Haarlem. Hier wonen we als afsluiting van onze wandeltocht de vesperviering bij, waarna de bus ons rond half vijf weer naar Noordwijk brengt.

Met elkaar kijken we terug op een mooie dag met prachtig weer, mooie natuur, fijne gesprekken onderweg en we kunnen de vierde en laatste etappe aanbevelen aan iedereen die van wandelen houdt.

Deze vierde etappe gaat van “De Tiltenberg” (Vogelenzang) naar Noordwijk en vindt plaats op 1 september. Voor informatie en opgave kan contact opgenomen worden met Marga Salman (email: BertSalman@casema.nl; tel: 071-3614624)