Rooms-Katholieke begraafplaats

Deze begraafplaats, gelegen aan de Gooweg in Noordwijk-Binnen, is omstreeks 1871 gesticht en daarna een aantal malen uitgebreid. Het kent een geometrische opzet.

De middenas wordt halverwege onderbroken door twaalf in cirkelvorm geplaatste beuken, die in de volksmond de ‘twaalf apostelen’ worden genoemd. Binnen de cirkel bevindt zich de grafkelder voor de priesters van de parochie St.-Jeroen, die uit ca. 1888 dateert. Rond 1930 is het graf opgeluisterd met een monument in art decostijl.

Dichtbij de priestergraven bevindt het kleurrijke grafmonumentje voor de 'ongedoopte kinderen'. Deze kinderen mochten tot de jaren zestig niet in gewijde aarde worden begraven. Dat had te maken met de opvatting dat een ongedoopt overleden kind niet verlost was van de erfzonde en dus niet in de hemel kon komen. Deze opvatting wordt thans in de kerk niet meer gedeeld.

Op de keitjes bij het monumentje staan de namen van deze ongedoopte kinderen met soms een tekst erbij. Het ontwikkelt zich de laatste tijd tot een monumentje voor alle jong gestorven kinderen.

De twee meest opvallende bouwwerken op de begraafplaats zijn de kerkhofkapel en het mausoleum voor de zanger Jacques Urlus, in 1935 overleden. Een andere bekende persoonlijkheid die hier begraven is, is Dr. Maria Montessori. Uit Italië afkomstig is zij vooral bekend geworden als bedenkster van een onderwijsmethode die op tal van Nederlandse scholen wordt toegepast.

Er bevindt zich verder een monument ter ere van Zusters Franciscanessen, die zich inzetten voor de verzorging van ernstig zieken. Sommige zusters werden als gevolg van die verzorging ook zelf ziek en overleden daaraan. Hun namen staan op het monument vermeld.

Een tweede monument is in 2009 opgericht ter herinnering aan de zusters die tussen 1435 en 1572 leefden in het Sint-Barbara- en Catharinaklooster. Onder het monument zijn de skeletten bijgezet, die zijn gevonden tijdens bouwwerkzaamheden op het terrein van supermarkt Digros. Het opgegraven muurtje was een onderdeel van het oorspronkelijke klooster.

De begraafplaats ligt naast het landgoed Calorama. Een deel van het landgoed wordt beschouwd als het martelveld, de plek waar Sint-Jeroen door de Vikingen in 856 werd terechtgesteld.

Aan de voorzijde van de begraafplaats bevindt zich het Afscheidshuis Barbara. Deze voormalige beheerderswoning is verbouwd tot een ruimte, waar een overledene opgebaard kan worden. Er is ook gelegenheid voor nabestaanden om langs te komen, te blijven eten en slapen en bezoek te ontvangen wanneer zij maar willen.

Niet ver van de ingang, dichtbij de priestergraven, bevindt zich het monument voor de ongedoopte kinderen. Op de keitjes kunnen nabestaanden de namen van de kinderen opschrijven. Indien gewenst ook tekstjes met lieve woorden.