Orgels Sint-Jeroenskerk

Twee historische Maarschalkerweerd orgels in de monumentale kerk van Sint-Jeroen in Noordwijk

Michaëlorgel

In 2012 en 2013 is de St.-Jeroenskerk verrijkt met twee monumentale orgels. Het koororgel staat in het transept dichtbij het liturgisch centrum. Het kreeg de naam Michaelorgel om twee redenen. - Het orgel is in 1891 gebouwd door de bekende orgelbouwer Michael Maarschalkerweerd (1838-1915) uit Utrecht. - Het was oorspronkelijk bestemd voor de katholieke Michaelkerk in Hazerswoude. In 1977 werd de Michaelkerk buiten gebruik gesteld. Het orgel werd overgebracht naar het wijkgebouw 'Het Anker' in Hazerswoude-Rijndijk, waar het in een multifunctionele ruimte kwam te staan. In de eerste maanden van 2012 bleek dat het instrument op korte termijn uit 'Het Anker' verwijderd zou worden. Het parochiebestuur van de St. Jeroen te Noordwijk heeft toen besloten dit orgel over te nemen. Na een uitgebreide restauratie door Adema's Kerkorgelbouw in Hillegom, werd het orgel op het feest van Kerstmis in 2012 in gebruik genomen. Op 29 juni 2013 volgde een inspeelconcert, waarin vier organisten de mogelijkheden van het nieuw geplaatste orgel lieten horen. Op zondag 25 augustus 2013 is het Michaëlorgel tijdens een eucharistieviering door pastoor Th. Blokland gewijd.

Martinusorgel

Het grote Martinusorgel achterin de kerk is eveneens door Maarschalkerweerd gebouwd en wel voor de St. Martinuskerk in Groningen (1900). Hoewel de kerk na 1956 de status van kathedraal had gekregen, werd in 1982 besloten tot afbraak. Delen van het orgel werden daarna overgebracht naar de St. Martinskirche te Beckum in Duitsland. In 2012 werd ook deze kerk aan de eredienst onttrokken. Door een alerte reactie van het parochiebestuur in Noordwijk kon het orgel snel worden aangeschaft. Bij de demontage en het herstel en de restauratie was opnieuw Adema's Kerkorgelbouw betrokken.

Oorspronkelijk bestond op deze plek in de St. Jeroenskerk een Pels-orgel uit 1920, waarvan de technische kwaliteiten matig waren. Doordat de oorspronkelijke kast van het Martinusorgel in Groningen verloren is gegaan, werd besloten het orgel zoveel mogelijk in de architectonische omgeving van het vroegere Pelsorgel in te bouwen. Enkele pijpen van het Pelsorgel konden gebruikt worden om enkele verloren gegane onderdelen van het Martinusorgel te vervangen.

Het orgel is op zondag 29 september 2013 tijdens een plechtige viering door pastoor Th. Blokland gewijd. Op zaterdag 12 oktober heeft er een presentatieconcert van beide Maarschalkerweerdorgels plaatsgevonden. Medewerking werd verleend door Ton van Eck, Jaco van Leeuwen, Anton Doornhein en het koor Cappella pro Cantibus o.l.v. Rens Tienstra.

Gezicht op het interieur gezien vanaf het liturgisch centrum. De orgelkast van het Martinusorgel houdt rekening met de contouren van het roosvenster.

Sinds oktober 2014 bestaat de Stichting Vrienden van de Maarschalkerweerdorgels. Meer informatie, zie persbericht.