Alfabetul grec și stelele din constelații - Bayer (1603)

Regula instituită de astronomul Johann Bayer în 1603 și folosită și în prezent spune că stelele dintr-o constelație primesc litere din alfabetul grecesc în ordinea descrescătoare a strălucirii.

Astfel cea mai strălucitoare stea dintr-o constelație este α, a doua β, a treia γ ș.a.m.d. Orice astronom amator trebuie să cunoască literele din alfabetul grecesc și ordinea lor (nu vă speriați cu timpul le veți ști).

Bayer a publicat în 1603 un atlas stelar numit „Uranometria” în care a denumit stelele după cum este descris mai sus. În câteva constelații nu a respectat regula, denumindu-le după poziția în constelație (în Cygnus), de la est la vest (în Ursa Major) sau în funcție de care răsărea prima (în Gemini).

În constelațiile bogate în stele Bayer a continuat „numirea” lor cu litere din alfabetul roman, omițând literele j și v.

Bayer a folosit ca sursă de informații catalogele stelare ale lui Tycho Brahe (1597) și Ptolemeu (150).

Există 27 constelații în care cea mai strălucitoare stea nu este alfa: Ara, Camelopardalis, Cancer, Cetus, Corvus, Coma Berenices, Crater, Crux, Delphinus, Draco, Gemini, Hercules, Hydrus, Leo Minor, Libra, Monoceros, Norma, Octans, Pegasus, Pisces, Puppis, Sagitta, Sagittarius, Triangulum, Ursa Major, Vela, Volans.

În lista de mai jos sunt trecute primele cinci stele ca strălucire din toate constelațiile. Sunt folosite date din catalogul: Bright Star Catalogue, 5th Revised Ed. , (Hoffleit+, 1991, Yale University Observatory). Stelele sunt trecute cu literele grecești și, dacă este cazul, cu numărul Flamsteed sau numărul din catalogul Henry Draper (HD).

alfabetul grec