Videncenter for Designtænkning og Digital Fabrikation
Videncentrets fokusområder
Videncenter for Designtænkning og Digital Fabrikation med FabLab har fokus på innovativ undervisning, digital fabrikation, designtænkning og 21st Century Skills. Som en del af Videnscenter for designtænkning og digital fabrikation er der et værksted som kaldes et Fablab. FabLab er en forkortelse for Fabrikations Laboratorium.
Udvikling af pædagogisk praksis
Videncenter for designtænkning og digital fabrikation med FabLab har til formål at inspirere elever til at bruge nye digitale teknologier samt give dem kompetencer, mod og lyst til at eksperimentere sig frem til løsninger på komplekse problemstillinger, gerne fra deres egen virkelighed. Hermed udvikles arbejdsformer således at eleverne kan arbejde med det faglige indhold i sammenhænge, der gør det tydeligt, hvad de kan bruge stoffet til i praksis. Videncentrets fokus på designprocesser og undervisning, der tager sit udgangspunkt i dette, opbygger en struktur i organiseringen af pædagogisk praksis som skaber grundlag for en øget indflydelse, variation og motivation i elevernes læringsproces.
Videncentret faciliterer endvidere muligheden for, at erhvervsliv og skole på et tidligt tidspunkt i elevernes liv kan samarbejde om at udvikle mulige løsninger på virkelighedens problemer.
Indsamling og udvikling af viden
Videncenter for designtænkning og digital fabrikation ved FabLab har arbejdet på at skabe en kommunal og tværkommunal struktur, således at der kan indsamles og udvikles viden inden for det faglige felt. Der er gennem projektets opstart udviklet forskellige nye metoder til spredning af viden både på de lokale skoler og i det tværkommunale regi. Videncentret tilstræber at kunne afdække og imødekomme det omgivende samfunds behov for viden og kompetencer via forskningssamarbejder med AArhus Universitet og ved deltagelse i lokale og nationale udviklingsprojekter inden for centrets fagområde. Centret søger ligeledes at udvikle kompetenceudvikling på forskellige niveauer for lærere, pædagoger og ledere gennem samarbejde med universiteter og VIA.
Tværkommunalt partnerskab- FabLab@SCHOOL.DK
Videncentret indgår i det tværkommunale partnerskab mellem Vejle, Kolding, og Silkeborg Kommune. Partnerskabet har siden 2014 arbejdet tværkommunalt for at udvikle et uddannelsestilbud til innovativ undervisning for elever i folkeskolen og et netværk, hvor undervisere kan finde forskningsbaseret inspiration til at arbejde med digital fabrikation, designtænkning og 21st Century Skills.
FabLab@SCHOOLdk er organiseret forskelligt i de tre kommune, men alle har mindst ét centralt FabLab, som hjælper skoler i kommunen med at etablere lokale laboratorier og faciliterer efteruddannelse af lærere. Alle FabLabs arbejder ud fra fælles principper og udstyr for nemmere at kunne dele viden og erfaringer både nationalt og internationalt.
I partnerskabet samarbejder kommunerne om udvikling af faglige kompetencer hos involverede lærere. Det sker både i de enkelte kommunes egne efteruddannelses- og netværkstilbud, og på tværs af kommunerne i fx mastermodulerne ’Designprocesser og Digital Fabrikation’ og ’Computational Thinking’, der er udviklet i samarbejde med Aarhus Universitet.
FabLab@SCHOOLdk er skabt på baggrund af et forskningssamarbejde med Ole Sejer Iversen, Center for Computational Thinking and Design, Aarhus Universitet og Paulo Blikstein, FabLearn Network & TLTL Stanford University. FabLab@SCHOOLdk har i dag et samarbejde med FabLab-miljøer i hele verden.
Læs mere om partnerskabet på http://fablabatschool.dk/
Kommunalt partnerskab - Campus Bindslevs Plads
Visionen for partnerskabet er at skabe fremtidens dynamiske og kreative markedsplads, hvor elever, studerende, ansatte og borgere mødes og lærer nyt i foretagsomme fællesskaber på tværs af uddannelse, faglighed og kultur. Dermed klædes brugerne bedre personligt og fagligt på til at leve og arbejde i en omskiftelig og global verden end de gør idag.
Campus Bindslevs Plads består af 7 selvstændige partnere fra skole, uddannelses- og kulturverdenen i Silkeborg, hvoraf de fleste er naboer omkring Bindslevs Plads. Det er College360, Silkeborg Bibliotekerne, Th. Langs HF & VUC, Silkeborg Ungdomsskole, Th. Langs skole, Den kreative skole og Folkeskolerne i Silkeborg.
Campus Bindslevs Plads ligger i centrum af Silkeborg. Det er en dynamisk og kreativ markedsplads, hvor Silkeborg Kommune og de 7 uddannelses- og kulturinstitutioner både gentænker, udvikler og samskaber bydelens funktioner og partnernes roller i partnerskabet.
Fra 2014 til 2017 har campuspartnerne gennemført flere store strategiske udviklingsprojekter med hinanden, hvor der er blevet eksperimenteret med at udveksle idéer, viden, perspektiver og arbejdskulturer med to formål. For det første har vi arbejdet med at blive klogere på, hvordan vi kan styrke samarbejdet på tværs af campuspartnerne. For det andet har vi, og fortsætter vi med at gentænke gamle undervisningsformer til nye, så det bliver sjovere at gå i skole, og dermed lære mere.
I august 2017 var det nye, kreative og fælles læringsmiljø på ca. 1500 m2 klar til at understøtte fremtidens læringsformer.
Læs mere om partnerskabet http://campusbindslevsplads.dk/
Pioneruddannelsen - Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger
Videncentret udbyder hvert år en pioneruddannelse. En FabLab-pioner er en pædagogisk, didaktisk kompetenceperson, der er motiveret for at afprøve nye digitale muligheder, og som er i stand til at kombinere dette med en nytænkende vinkel på folkeskolens fag. Grundlæggende skal pionererne kunne omsætte tanker til virkelighed og være selvskabende af digitale, didaktiske læringsforløb, der tager udgangspunkt i løsning af problemstillinger vha. designtænkning og digital fabrikation. Alt dette med henblik på at pionererne kan fremme kommunens elever i selv samme kompetencer og bidrage til at udbrede FabLab-tænkningen i Silkeborg Kommune.
Pionererne uddannes gennem et kompetenceudviklingsforløb, som udbydes af Videncentret. Dette forløb bidrager til arbejdet med relevante elementer fra skolereformen, samtidig med, at det understøtter skoleafdelingens overordnede strategi.
Pioneruddannelsen styrker lærere i at integrere designtænkning og digital fabrikationsteknologi i den daglige undervisning, og der arbejdes løsningsorienteret med samfundsmæssige problematikker, som løses eller gentænkes ved hjælp af ny teknologi. Uddannelsen udmøntes som et mesterlæreforløb, hvor pionererne via aktionslæring arbejder med praksisrettede designprojekter, som udspringer fra og afprøves i egen undervisning.
Uddannelsen foregår i et samspil mellem pionerenes lokale skole og Videncentret, og tager udgangspunkt i pionerernes egne skolefaglige optagetheder. FabLab Silkeborg fungerer som pionerernes træningsbane, hvor pionererne står i mesterlære og udvikler læringsforløb ved hjælp af digital fabrikationsteknologi. FabLab Silkeborg er stedet for design af, refleksion over og videreudvikling af læringsforløb. De lokale skoler er konteksten, hvor de udviklede læringsforløb gennemføres i praksis.
Gennem Videncentrets pionerforløb, som har et induktivt uddannelsesdesign, reflekterer den fagprofessionelle alene og sammen med andre over egen praksis og gennem læringsforløbet fokuseres fokuseres på udvikling af lærerens egen praksis og på at udvikle en pædagogik og didaktik inden for centrets faglige felt.
Øvrige tilbud
Videnscentret kan tilbyde uddannelse, vejledning, sparring og rådgivning både i forbindelse med pædagogik, didaktik, organisationsudvikling og indkøb af teknologier.
I Videncenteret er en række initiativer og konkrete aktiviteter, som både afholdes i det digitale FabLab-værksted, og som kan tilbydes på og omkring de lokale skoler. Disse initiativer favner såvel eleverne, lærerne og pædagogernes kompetenceudvikling samt sparring og rådgivning i forhold til ledelses- og organisationsudvikling.