M4.T2 Gestió de projectes - Trello

Rols i fases d'un projecte

En un projecte on hi intervenen diferents persones, és molt important que cada actor tingui clar quina és la seva feina, però sobretot quina és la seva responsabilitat.

En aquest projecte el que es valorarà són els objectius assolits individualment però també en grup.

Caldrà per tant, planificar quines tasques s'han de realitzar, qui les realitza i qui n'és el responsable.

Caldrà també fer una previsió en el temps de en quin moment es preveu tenir acabada cada tasca, i caldrà supervisar i documentar l'evolució de les mateixes.

Per gestionar tot això s'utilitzarà un software de gestió de projectes (project management). En aquest cas el programa escollit serà Trello

Alta a Trello

Només cal dirigir-se a l'opció de registre (signup) de trello. Triar l'opció "continuar con google" i fer servir l'adreça de l'IPSI per registrar-se.

El projecte - El tauler

En el cas que es treballi en una agència de publicitat, el més probable és que no només es treballi per un client. A més, és molt probable que es treballi de manera simultània per més d'un client. Per això serà molt important tenir molt clar i molt ben documentat, per cada client tot el que va relacionat amb l'evolució del seu projecte: dates d'entrega (deadlines) parcials previstes, entregues fetes, acords o acotacions de les diferents fites ...

Des de Trello per tant caldrà crear un projecte. Un projecte en Trello és un tauler. en la versió gratuïta actual que s'utilitzarà en aquest projecte, Trello permet un màxim de 10 de projectes.


 Crear un taulell

En el moment que s'accedeix a l'espai privat de Trello, apareix un espai de treball ( dashboard) que conté entre altres opcions, la de crear un nou taulell (taulell = projecte)

Al seu temps els projectes es poden agrupar en espais de treball. Per exemple un client a qui se li portin tres projectes, pot tenir el seu espai de treball amb tres taulells.

Al crear un taulell caldrà indicar el nom del taulell (haurà de ser un nom que identifiqui el projecte) indicar si pertany a un espai de treball concret, i indicar si serà un project públic o privat. En el cas que ocupa el projecte serà privat però es compartirà entre els companys d'equip així com amb el professor de la matèria.

Les llistes de tasques

És molt important endreçar les tasques per tenir clar en tot moment en quin punt es troba el projecte. Per això el Trello ofereix les llistes de tasques. Un llista de tasques és un conjunt de tasques que tenen un tret en comú. Exemples de grups de tasques:

Eliminar una llista

Per eliminar una llista, caldrà prémer els tres puntets en el marge superior dret de la llista. Allà caldrà triar l'opció d'arxivar, després es podrà eliminar del tot si es desitja

Les tasques - Targetes

La llista de tasques es composa de tasques. Trello les anomena Targetes, i contenen diferents tipus d'informació que permet identificar-les, comprendre-les, ubicar-les (en el temps), classificar-les ... en definitiva, ajuden a definir un fita o punt important en una fase del projecte. Crear una targeta és molt senzill, només cal prémer el botó d'afegir targeta al final de la llista desitjada. A continuació caldrà indical un nom i per ampliar la informació caldrà prémer sobre el botó en forma de llapis "editar"

Moure tasques

Les targetes es poden moure entre llistes, o bé des de dins la mateixa targeta amb el botó de moure o simplement arrossegant des de la visió de llistes, d'una llista a una altra.

Eliminar tasques

De la mateixa manera que amb les llistes, per eliminar una tasca, caldrà triar l'opció d'arxivar i a continuació es podrà eliminar. L'opció d'arxivar una tasca apareix en el detall de la mateixa.

Alguns detalls de la targeta

Entre altres opcions, d'una tarja es poden definir diferents aspectes que serviran per identificar-la, ordenar-la ir localitzar-la amb facilitat:

Tant els conjunts de checklist com les  Etiquetes són reutilitzables, és a dir, poden reutilitzar-se en diferents tasques.


Compartir

Per treballar en equip, és important que els diferents components tinguin accés a aquelles tasques en les que participen. Es pot compartir una tasca en concret amb un o més usuaris des del mateix detall de la tasca, o si es vol compartir tot el taulell sencer amb les seves llistes també es pot fer

Opcions avançades

Trello es pot enllaçar amb altres pluggins o aplicacions, que poden millorar-ne l'eficiència i ampliar les seves funcionalitats, per exemple els pluggins accessibles des de l'opció "Power-ups" dins de la propia targeta o l'opció de connectar amb el gmail, que tal com es pot apreciar en aquest tutorial

Vista en Timeline

Serà també molt important poder tenir una imatge clara de en quin moment es troba el projecte , quines tasques estan previstes, en quin estat es troben i com es solapen entre elles en el temps. Per això existeixen diferents plugins. A mode d'exemple a continuació es pot observar un detall del Power-up TeamGantt. On l'equivalència de termes és la següent:

Exercici M4T2

Crear un equip de tres persones que serà l'equip amb el que realitzareu el projecte final de la matèria.

Entrega M4T2

Des de l'opció de compartir el taulell, crear un enllaç i entregar-lo a la plataforma