M2.T4 Renderitzat, càmera i llum

Renderitzar

La capa de vista 3D ofereix una visió molt aproximada d'un projecte, però no és fins que s'executa el procés de renderització que es poden observar els efectes que provoquen els punts de llum definits, els colors reals, les textures o els moviments definits en les animacions.

Caldrà per tant poder definir des de quin punt de vista s'observaran els objectes del projecte i per on incidirà la llum.

La càmera

La càmera és també un objecte que es pot inserir des de la finestra de la vista 3D.

Com qualsevol altre objecte, aquesta s'ha de situar tenint en compte la seva ubicació en els tres eixos. Per tant, s'haurà de desplaçar, rotar o ampliar seguint el mateix procés que amb qualsevol altre objecte

Moure la càmera per ajustar la visió

Amb l'eina de navegació de càmera, es pot tenir una primera idea del que es pot veure des de la càmera.

Si es selecciona des de la llibreria (outliner) i a continuació es prem la tecla g (dreçera de teclat per desplaçar un objecte), sense fer clic amb el ratolí, només movent-lo de banda a banda, s'estarà movent també la càmera en la mateixa direcció.

Càmera activa

Es poden definir diferents càmeres en un mateix projecte, cadascuna de les quals pot oferir un punt de vista diferents sobre els objectes continguts a l'entorn de treball. Per activar una càmera o una altra caldrà seleccionar-la a la finestra de col·leccions, fent clic a la icona que apareix a la dreta del nom de la càmera (no la de l'esquerra!)

El punt de llum

De la mateixa manera, el punt de llum també és un objecte que es pot inserir. Es pot inserir més d'un punt de llum en una escena (de la mateixa manera que es pot inserir més d'una càmera).

El punt de llum és l'encarregat de definir tots els aspectes, les ombres dels objectes iluminats, de la llum i de la transició entre ombra i llum. Per això es poden definir diferents tipus de llum i es poden situar en diferents punts de l'espai.

Vistes: Finestra llibreria

Des de la finestra de llibreria es poden crear diverses vistes d'un mateix projecte. Això permet:

Que els objectes es poden agrupar en vistes

Que uns mateixos objectes es poden veure des de diferents perspectives (càmeres)

Que poden mostrar-se amb diferents punts de llum

Les vistes es gestionen de la mateixa manera que les escenes. Des del desplegable de vistes (1) es poden seleccionar les diferents vistes creades; també es pot canviar el nom de la vista (2); des de l'icona del costat es poden crear noves vistes (3) i amb la "X" s'elimina la vista seleccionada (4).

Renderització amb vistes

Quan es renderitza un projecte, es crea una sortida independent per cada vista creada.

Les col·leccions d'una vista que estiguin desactivades, no es tindran en compte durant la renderització d'aquella vista.

Això permetrà que un cop s'hagi renderitzat, des del desplegable de vistes de la finestra de renderitzat, es pugui accedir a les diferents vistes oferint diferents resultats

En el cas que es vulguin veure totes les vistes definides a la finestra de col·leccions (ouliner) caldrà asegurar que l'opció del filtre "All view layers" estigui activa:

Exercici M2T4

Crear un nou projecte al Blender, anomenar-lo CognomNomM2T4 i desar-lo a la carpeta cognomNomBlender de l'escriptori.

Assegurar que l'entorn de treball té obertes com a mínim les finestres de vistes: 3D, llistat i propietats.

Nota: És molt important que es vagi desant periòdicament aquest projecte. Per fer-ho, es pot utilitzar la combinació de tecles Ctrl + S


A la finestra vista 3D

  1. Des del desplegable "afegir", Inserir a l'espai de treball quatre malles (figures geomètriques): dos cubs i dues esferes. Deformar una de les esferes. Situar-los de manera propera però sense que es toquin.

  2. Inserir dues càmeres (càmera1 i càmera2) i amb les eines de rotació i desplaçament, situar les càmeres de manera que enquadri tots els objectes des de dos angles diferents.. Pot resultar de molta ajuda utilitzar les vistes planta, perfil i alçat dels objectes ( fent clic sobre els eixos "x", "y" i "z"),

Nota: Per veure un resultat final aproximat, abans de renderitzar, es pot utilitzar la icona de la càmera que es troba just a sota els eixos de navegació

  1. Inserir dos punts de llum de tipus "Sol" (sol1 i Sol2) que il·luminin des de dos ubicacions diferents els diferents objectes

A la finestra de col·ldccions (outliner)

  1. Crear quatre col·leccions: "malles1", "malles2", "càmera i llum 1", "càmera i llum 2"

  2. Crear tres vistes diferents.:

    • Vista Global: Es mostren i renderitzen tots els objectes de totes les col·leccions

    • Vista 1: Es mostren i renderitzen només els objectes de les col·leccions "Malles1" i "Càmera llum1"

    • Vista 2: Es mostren i renderitzen només els objectes de les col·leccions "Malles2" i "Càmera llum2"


Nota: per renderitzar prémer les tecles Fn+F12 o l'opció de menú Render>render


Desar cada renderització en una imatge diferent que s'anomenaran M2T4CognomNomRender1, M2T4CognomNomRender2i M2T4CognomNomRender3

Entrega

Crear una carpeta al drive que s'anomenarà M2T4CognomNom. Desar l'arxiu del projecte i els dos renderitzats en aquesta carpeta. Enllaçar aquesta carpeta a la plataforma.