Mediakriittisyys

MEDIAKRIITTISYYS


Mitä on mediakriittisyys?


Mediakriittisyys tarkoittaa kykyä tarkastella median tekstejä ja toimijoita kriittisesti ja tiedostaen. Se auttaa ymmärtämään, miten media vaikuttaa meihin ja maailmankuvamme rakentumiseen. Mediakriittisyyttä tarvitaan, jotta tunnistamme median rakenteita, vaikuttamistapoja ja -pyrkimyksiä sekä osaamme arvioida informaation luotettavuutta. Mediakriittisyyteen kuuluu myös tietoisuus ja vastuu siitä, miten itse toimii median käyttäjänä.


Miksi sitä pitää opettaa koulussa?


Mediakriittisyys on osa Opetussuunnitelmassa laaja-alaisen osaamisen tavoitteiksi määriteltyä monilukutaitoa (L4):Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä. Sitä kehitettäessä tarkastellaan ja pohditaan myös eettisiä ja esteettisiä kysymyksiä (OPS 2014, 22).” Netissä ja somessa vietetty aika on iso osa nuorten elämää ja siksi kriittisen medialukutaidon harjoittelu koulussa on äärimmäisen tärkeää. Vaikka kriittistä medialukutaitoa harjoitellaan etenkin suomen kielen ja kirjallisuuden tunneilla, on yhteiskunnan polarisaatio ja populismin nousu tehnyt siitä entistäkin tärkeämmän taidon. Sosiaalisessa mediassa leviävä disinformaatio, valeuutiset, salaliittoteoriat, vihapuhe, harhaanjohtava markkinointi, trollaus ja muut tämän ajan mediailmiöt ovat muun muassa syitä sille, miksi mediakriittisyyttä ei voi käsitellä koulussa liikaa.


Miten se liittyy radikaaliin toivoon?


Kriittinen medialukutaito vahvistaa ekososiaalista sivistystä, jonka lisääminen on Radikaali toivo -valinnaisainekurssien ytimessä. Mediakriittisyyden harjoittaminen auttaa oppilaita huomaamaan esimerkiksi mainosten ja somen yhteyksiä omaan kuluttamiseen. Medialukutaidon vahvistaminen on myös keino lisätä oppilaiden aktiivista toimijuutta, sillä netissä voi vaikuttaa ja ottaa kantaa monella tavalla.


Lähteitä ja hyviä linkkejä aiheesta:

https://mediakasvatus.fi/materiaali/tehtavavinkkeja-opeilta-opeille-osa-1-mediakriittisyys/

https://www.mediataitokoulu.fi/luotettavantiedonmetsastajat.pdf

https://www.ykliitto.fi/sites/www.ykliitto.fi/files/mpu-opas-web_0.pdf

https://www.koulukino.fi/disinformaatio-vihapuhe-ja-mediakasvatuksen-keinot-oppimateriaali

https://toivoajatoimintaa.fi/nettivaikuttaminen/

https://www.luontokoulut.fi/ops2016/kriittisyys-ajattelemaan-oppiminen/

https://www.mediataitokoulu.fi/index.php?lang=fi

https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/

klikkaa otsikkoa, pääset tuntisuunnitelmaan