OPETTAJALTA OPETTAJALLE

Tälle sivulle ilmestyy tekstejä ja linkkejä, joiden toivomme rohkaisevan opettajia liikkeelle kohti ilmastokasvatuksen ja aktiivisen kansalaisuuden ottamista mukaan omaan opetukseen.

Emme tällä kertaa keskity oppilaisiin emmekä opetettaviin asioihin vaan nimenomaan opettajiin, jotka joko epäilevät ensimmäisen tai sitä seuraavan askeleen ottamista tai haluavat muuten vain välillä peilata omia ajatuksiaan muiden kanssa.

Mitään lopullista totuutta meillä ei totta totisesti ole antaa, olemme ihan alussa vasta itsekin.

Olet erityisen tervetullut jakamaan kanssamme oman tarinasi tai viestisi! Ota yhteys sanni.virtanen@eduvantaa.fi mikäli haluat tehdä maailmalle palveluksen ja kertoa omat alkuepäilyksesi ja tien niistä eteenpäin. Ilmastokasvatuksen merkityksellisyys nimenomaan opettajalle itselleen tuo voimaa koko porukalle.

Sisältö koostuu kolmesta osasta

1) VOIMAVINKIT JA VÄHÄN HÖMPÄT

"Ilmastokasvattajien voimavinkit "on padlet, johon kuka tahansa saa lisätä oman tapansa selviytyä silloin, kun hommat ei menaa sujua. Lukuvinkkejä, voimalauseita, taidetta, yhteisöjä... höpsöydestä ja rehellisyydestä plussaa! Vinkit jäävät anonyymisti näkyviin kaikkien ihmeteltäviksi. Saa käyttää osana koulutuksia tai muita tapahtumia!

2) Suuret kysymykset

Olen keskustellut paljon opettajien kanssa ilmastokasvatuksesta ja samat kysymykset toistuvat. Klikkaamalla kysymystä pääset alasivulle, jolla on linkkejä ja rohkaisun sanoja (TULOSSA)

Miten pääsisin liikkeelle, uskallanko, riitänkö?

Mitä jos rehtori ei suostu? Johdon tuki on tärkeä!

MIllä ihmeen ajalla ehtisin tehdä näitä asioita?

Olenko ainoa omassa koulussani/kunnassani, joka miettii näitä asioita?

Ilmasto menee tunteisiin; Entä jos oppilaat ahdistuvat vain lisää? Entä jos minä ahdistun vain lisää?

Olenkohan oikeasti ilmastoahdistunut?

3) Radikaalin toivon tarina

Tälle sivulle ilmestyy Ruusiksen omien Radikaalin toivon opettajien tuntemuksia ja tuumailuja pikkuhiljaa.

VINKKILISTA OPETUSMATERIAALEIHIN:

Open ilmasto-oppaasta löytyy kaikki tarvittava yläkouluun. Sen faktoihin voi tosiaankin luottaa. Jos koulussa on levällään koko ilmastonmuutoksen käsittely eri oppiaineiden kesken, kannattaa ohjata opettajat tutustumaan open ilmasto-oppaan "Mikä ilmastonmuutos?" tekstiin. Teksti on lyhyt ja napakka eikä rönsyile ympäriinsä. Itse ajattelen sen olevan jonkinlainen "minimitietomäärä", jonka voi olettaa jokaisen opettajan hallitsevan.

Ilmastokirjo on uudempi materiaali, joka määrittelee itsensä "vastavoimaksi ilmastoahdistukselle". Sivuille on kerätty runsaasti erilaisia vinkkejä, toimintatapoja ja linkkejä ilmastotoimijuuteen liittyen.

Toivoa ja toimintaa on syksyllä 2019 alkanut hanke, jossa keskitytään nimenomaan ilmasto- ja ympäristötunteisiin. Hanke liittyy laajemminkin kestävän kehityksen teemoihin. Upeat sivut täydentyvät pikkuhiljaa.

Mappa kerää kasaan hurjan määrän ympäristökasvatuksen materiaaleja ja linkkejä. Sieltä voit hakea erilaisilla hakusanoilla hyvinkin täsmällisesti opetusmateriaaleja ja esimerkkejä vaikka ja mihin. Kannattaa kokeilla!

Open ruokaopas on hieno kokonaisuus erinomainen esimerkki siitä, että aiheita ei tarvitse kovin kaukaa etsiä. Jo pelkkään ruokaan liittyy kaikenlaista aina ruokakansalaisuudesta ja -identiteetistä koviin numeroihin.

Häiriköt-päämaja on myös tutustumisen arvoinen sivusto! Ainakin kuvisopelle se on varsinainen aarreaitta, vaikkei mikään varsinainen opetusmateriaali olekaan. Katso esimerkiksi artikkeli Zombi- performanssista tai esimerkit vastamainoksista (huomaa myös Eetin vastamainos-opas). Myös vesopäiviin vaihtelua on tarjolla luentojen ja työpajojen muodossa.



Seuraavalle sivulleVETÄYTYMISPÄIVÄ