Itsetuntemus

Jäähyväispuhe itselleni (3.-9.lk)

Tehtävänanto:

Jokainen oppilas saa A4-/ A3-paperin. Keskelle paperia piirretään ympyrä, johon oppilas laittaa oman nimensä. Tehtävässä on tarkoitus tehdä miellekartta omasta itsestään toisten silmin. 

Oppilas voi laittaa miellekarttaan esimerkiksi asioita vastaten seuraaviin kysymyksiin:

Kun oppilaat ovat saaneet miellekartat valmiiksi, kirjoittaa jokainen oppilas sen pohjalta puheen itsestään. Puhe kirjoitetaan siten, kuin joku ystävä olisi kirjoittanut muistelupuheen luokkakaverista tämän muuttaessa eri kouluun. Puheet voi kirjoittaa kauniisti ja koristella, jos ne halutaan laittaa lopuksi seinälle. Puheet luetaan 4–6 hengen pienryhmissä. Muistopuheen lukee aina toinen kaveri ja kohde voi kääntyä selin ryhmässä toisiin.

Mene, jos – vahvuudet (3.-9.lk)

Osallistujat seisovat piirissä. Vapaassa järjestyksessä joku sanoo esimerkiksi “Mene, jos olet tänään koulussa ollut sinnikäs”. Ne jotka kokevat käyttäneensä kyseistä vahvuutta, vaihtavat piirissä paikkaa. Väittämät voivat koskea sellaisia vahvuuksia, joita on käsitelty nuorten kanssa, ja jotka ovat heille helposti ymmärrettäviä.

Muiden palaute omista vahvuuksista (5.-9.lk)

Tarvikkeet: Vahvuuskortit

Oppilaat istuvat piirissä lattialla. Vahvuuskortit ovat piirin keskellä. Opettaja pyytää oppilaita valitsemaan itseään kuvaavan vahvuuden vahvuuskorteista. Oppilas näyttää ja kertoo, minkä vahvuuden on valinnut, ja muut antavat hänelle palautetta hänen vahvuudestaan. Opettaja voi pyytää mahdollisimman monen oppilaan kuvaamaan jokaisen oppilaan valitsemaa vahvuutta. Näin vahvuuksista nousee erilaisia puolia esille.

Elämänjana-harjoitus (7.-9.lk)

Tarvikkeet: paperia ja kyniä

Oppilas työstää paperille omasta elämästään janan, jossa välietapit on merkattu esimerkiksi kahden-viiden vuoden välein. Välietappien pituutta voi muuttaa oppilaille sopivalla tavalla. Elämänjanasta oppilas voi tehdä sellaisen kuin haluaa. Oppilas voi piirtää, maalata, kirjoittaa 20 tai kuvata elämänjanan. Tärkeää on poimia sellaisia vaiheita ja kokemuksia, jotka ovat olleet nuorelle jollakin tavalla merkityksellisiä. Ohjeista oppilaita aloittamaan syntymähetkestä ja edetä siitä tähän hetkeen mitä eletään. 

Voit käyttää apunasi seuraavia kysymyksiä:

Lopuksi ohjaaja pyytää nuoria pohtimaan mielessään seuraavia asioita:

Linkkejä harjoituksiin: