Kodin ja koulun yhteistyö

Yhteistyö huoltajien kanssa

Huoltajat ovat tärkeä yhteistyökumppani koulun toimintaa kehitettäessä. Kodin ja koulun  yhteistyötä vahvistetaan keskustellen, vanhempaintapaamisissa, vanhempainilloissa ja muissa yhteisissä kohtaamisissa. 


Koulu antaa aktiivisesti monipuolista tietoa lapsen ja nuoren koulunkäyntiin ja oppimisen liittyvistä asioista. Huoltajan vastuulla on seurata lapsensa koulunkäyntiä säännöllisesti sekä toimia yhteistyössä koulun kanssa. Opetus ja kasvatus tulee järjestää yhteistyössä huoltajien kanssa siten, että jokainen oppilas saa oman kehitystasonsa ja tarpeidensa mukaista opetusta, ohjausta ja tukea. 

Kun oppilaalla on tuen tarvetta, kodin ja koulun yhteistyön merkitys korostuu. Koulun henkilöstön tulee tuntea säädökset ja määräykset, jotka liittyvät huoltajan kanssa tehtävään yhteistyöhön oppilaan tukeen liittyvissä asioissa. Huoltajalle annetaan tietoa niiden soveltamisesta koulun arjessa, esimerkiksi oppilasta koskevien asioiden käsittelystä, tietojensaannista ja niiden luovuttamisesta sekä salassapidosta.

Kodin ja koulun yhteistyötä tehdään kaikilla vuosiluokilla. Ennaltaehkäisevä yhteistyö on tärkeää ja Kuusamon perusopetuksessa on käytössä Lapset puheeksi -toimintamalli, jossa keskustelut käydään sovituissa ikävaiheissa. Positiivinen ja vahvuusperustainen tuki ja ohjaus on merkityksellistä lasten ja nuorten kokonaisvaltainen kasvu ja kehitys huomioiden. Tämä on tärkeä muistaa myös huoltajien kanssa tehtävässä yhteistyössä.

Koulun henkilöstön on tärkeää olla yhteydessä kotiin heti, kun oppilaalla ilmenee oppimisen tai koulunkäynnin ongelmia tai hänen hyvinvointinsa on vaarantumassa. Tarvittaessa lapsi/ nuori ja huoltajat kutsutaan viipymättä keskustelemaan asiasta koululle.

Oppilaille ja huoltajille annetaan tietoa tuen saannin mahdollisuuksista, tuen kolmiportaisuudesta sekä käytettävissä olevista tukimuodoista. Huoltajia kannustetaan tukemaan osaltaan lapsensa tavoitteellista oppimista ja koulunkäyntiä. Oppilaan edistymisen ja tuen tarpeen arviointi sekä tuen suunnittelu on osa kodin ja koulun säännöllistä yhteistyötä. Tavoitteena on toimia yhteisymmärryksessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Oppilas tai huoltaja ei voi kuitenkaan kieltäytyä perusopetuslaissa säädetyn tuen vastaanottamisesta.

Oppilas voi tarvita myös yksilökohtaisen opiskeluhuollon tukea. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon tuki perustuu vapaaehtoisuuteen ja edellyttää oppilaan tai tarvittaessa huoltajan suostumusta (katso opiskeluhuollon osio). Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu aina oppilaan sekä tarvittaessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan osallisuus ja mielipiteet otetaan huomioon toimenpiteissä ja ratkaisuissa hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Yksilökohtaisessa työssä noudatetaan tietojen luovuttamista, saamista ja salassapitoa koskevia säännöksiä.

(Kuusamon perusopetusopetuksen opetussuunnitelma, luku 7.1.2 Kodin ja koulun yhteistyö.)