Miten muisti toimii

Muisti on

  • mieleen painamista
  • mielessä säilyttämistä
  • mieleen palauttamista

Muisti on yksi kognitiivisista eli tiedonkäsittelyyn liittyvistä ihmisen toiminnoista. Muita vastaavia ovat ajattelu, kieli, oppiminen, tarkkaavaisuus ja havaitseminen.

Muistaminen on oikeastaan sitä, että aivot muovautuvat virikkeiden ja stimuloinnin seurauksena. Aivot ovat valtava hermoverkko täynnä hermosoluja. Hermosoluissa kulkee tietoa ja tieto pääsee kulkemaan hermosolusta toiseen välittäjäaineiden avulla. Muistaminen on sitä, että tiettyjen hermosolujen välinen yhteys eli tiedonvälittyminen vahvistuu ja syntyy niin sanottu muistijälki.

Tavallisesti muisti jaetaan kolmeen osaan: aistimuistiin, lyhytkestoiseen ja pitkäkestoiseen muistiin.

Aistimuisti ottaa tietoa vastaan aistien välityksellä (näkö, kuulo, tunto, maku). Se ratkaisee onko vastaanotettava tieto tärkeää. tämä tapahtuu hyvin nopeasti, sekunneissa tai sekuntin murto-osissa.

Lyhytkestoinen muisti on rajallinen muisti, joka käsittelee uutta tietoa. Lyhytkestoisessa muistissa hermosolujen välinen yhteys tehostuu väliaikaisesti. Käytämme lyhtekestoista muistia pohdinnassa, suunnittelussa ja monen asian samanaikaisessa käsittelyssä. Tätä muistilajia tarvitaan myös asioiden analysoinnissa ja johtopäätösten tekemisessä. Lyhytkestoisessa muistissa uudet asiat syrjäyttävät vanhat. Esimerkkinä lyhytkestoisen muistin käytöstä on ruokareseptin lukeminen ennen ruoanlaittoa. Tai jos luet uutisia aamulla, huomaat että illalla suurin osa uutisista on unohtunut. Tämä johtuu siitä, että olet käsitellyt lukemaasi lyhytkestoisessa muistissa ja uusi tieto on jo syrjäyttänyt vanhan tiedon.

Pitkäkestoisessa muistissa tieto voi jäädä käytettäväksi vain muutamaksi tunniksi tai vuosiksi. Pitkäkestoiseen muistiin varastoituva tieto jää säilöön merkityksellisten tunnekokemusten perusteella. Tietoinen pitkäkestoinen muisti koostuu erilaisista muistilajeista: tapahtumamuistiin voi tallentua esimerkiksi perheenjäsenen hääjuhla. Tietomuistiin tallentuu faktatietoja. Lisäksi pitkäkestoiseen muistiin tallentuu tiedostamatonta tietoa, josta saattaa joskus nousta esiin asioita, jotka luulimme jo unohtaneemme. Taitomuistissa taas on opittuja taitoja, kuten luistelu tai pyörällä ajaminen.


Lähde: Kauppila, Treenaa muistiasi, 2015.