Motivaation vahvistaminen

Jos haluaa parantaa oppimistuloksia, on syytä vahvistaa motivaatiota.

Motivaatio on pohjimmiltaan halua ja pyrkimystä, joka saa liikkeelle inhimillisiä voimavaroja.

Mieti...


1. Miksi opiskelet? Mitä haluat saavuttaa, mitä haluat oppia ja missä haluat kehittyä? Pohdi, mitä hyötyä sinulle on tavoitteen toteutumisesta?


2. Ovatko itsellesi asettamat tavoitteet liian korkeita, sopivia vai liian helppoja? Liian korkeat tai alhaiset tavoitteet vievät motivaatiota. Aseta itsellesi tavoite ja myös osatavoitteita. Tavoitteen tulee olla sinun mielestäsi sopivan vaativa ja samalla realistinen. Kirjoita tavoite muotoon – Minä haluan… Aseta lause näkyville.

Kuvittele mielessäsi mahdollisimman tarkasti hetki, jolloin olet saavuttanut tavoitteesi.


3. Missä olet hyvä?

Listaa voimavarasi. Omat vahvat puolesi? Mistä pidät?

Missä tarvitsisit enemmän tukea? Mitkä ovat heikot puolesi?


4. Muistele jotain aiempaa onnistunutta oppimiskokemusta, joka ei liity kouluun. Mikä mahdollisti onnistumisen? Mitä hyödyllisiä opiskelumenetelmiä ja taitoja hallitset jo nyt?


5. Miten selität kokeissa onnistumisen tai epäonnistumisen?

Jos sinulla on myönteinen minäkäsitys itsestäsi oppijana, sanot itsellesi "onnistuin koska olen taitava" (sisäiset syyt) tai "epäonnistuin koska koe oli vaikea" (ulkoiset syyt).

Jos sinulla on heikko minäkäsitys itsestäsi oppijana sanot itsellesi "epäonnistuin koska olen tyhmä" (sisäiset syyt) tai ”onnistuin koska minulla sattui olemaan onnea”.

Se, miten puhut sisäisesti itsellesi, vaikuttaa tuleviin suorituksiisi. Ole siis positiivinen ja kannustava itseäsi kohtaan.


6. Mikä motivoi sinua hyvään koulumenestykseen? Kannustavatko sinua eniten rahapalkkion saaminen hyvistä arvosanoista tai haluatko kavereidesi arvostusta? Vai haluatko oppia uutta ja koet iloa opiskelusta? Omista sisäisistä syistä lähtevä oppiminen, sen sijaan että toimisi esimerkiksi palkkioiden toivossa, motivoi usein paremmin.


7. Tee aikataulusuunnitelma. Lue lisää Opiskelun suunnittelusta.


8. Arvioi omaa oppimistasi. Mikä sujui hyvin? Mikä ei? Miten omaa toimintaa pitää muuttaa? Mitä pitää harjoitella lisää/toisin? Jos mahdollista, pyydä palautetta toisilta.

Sovi itsesi kanssa palkkiojärjestelmästä. Mitä saat palkkioksi, kun saavutat osatavoitteen (esim. teit ajoissa tietyn kurssin tehtävät)?


9. Opiskele yhdessä jonkun kanssa tai ryhmässä. Keskustelkaa, kyselkää, kertokaa, vertailkaa tietojanne, ihmetelkää, innostukaa, iloitkaa oppimisesta yhdessä.


10. Ota vastuu omasta toiminnastasi! Vaadi itseltäsi suorituksia, jotka vievät sinua kohti tavoitetta.


11. Kiitä auttajia!


12. Kiitä itseäsi!

Jos haluat keskustella omasta motivaatiostasi aikuisen kanssa, voit varata ajan omalta erityisopettajaltasi tai vaikkapa kuraattorilta (Sirkku Selkosmaa). Lähetä Wilma-viesti.