Vinkit etäopiskeluun

Etäopiskelun ohjeet opiskelijalle

Yleistä etäopiskelusta:

  • Oppitunnit järjestetään lukujärjestyksen mukaan reaaliajassa. Opiskelijalla on velvollisuus osallistua oppitunneille etänä.

  • Opiskelijan tulee seurata opetusta ja osoittaa läsnäolonsa opettajan edellyttämällä tavalla. Oppitunnin aikana annetut tehtävät tulee tehdä, ei siis riitä, että opiskelija avaa koneen ja on läsnä nimenhuudossa.

  • Etäopiskelu ei tarkoita kurssien suorittamista itsenäisesti, vaikka opiskelijan vastuu opiskelusta korostuu.

  • Apua ja tukea etäopiskeluun on saatavilla. Opiskelijan tulee kiinnittää huomiota opiskelun etenemiseen ja ottaa yhteyttä kurssin opettajaan kohdatessaan haasteita.

Pidä huolta jaksamisestasi:

1.Tee samat aamurutiinit kuin normaalina koulupäivänä. Syö hyvä aamupala, vaihda yöasu päivävaatteisiin ja tee pieni liikuntahetki - kävele vaikka kortteli ympäri. Kehosi on tottunut siihen, että liikut koulumatkoilla aamuisin ja iltapäivällä!

2. Pidä taukoja! Et työskentele koulussakaan 7 tuntia putkeen, pidä välitunteja. Olet tottunut tiettyyn ateriarytmiin. Syö luonas ja välipaloja, jotta jaksat.

3. Tulet tekemään enemmän töitä tietokoneella. Muista ottaa muutama taukojumppa päivän mittaan, jotta niska-hartiaseutu pysyy kunnossa. Jumppakissan taukojumppaohjeet.

4. Et ole lomalla! Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella. Onneksi oppiminen ei ole paikkaan sidottua. Oppiminen vaatii kuitenkin omaa aktiivista työtä. Sinun tulee ottaa vastuuta omasta oppimisestasi, jotta hommat tulevat tehtyä sovitusti. Tee itsellesi opiskeluaikataulu ja noudata sitä. Muista rytmittää opiskelua pieniin palasiin. Lue lisää Ajanhallinnasta.

5. Opiskelutekniikat korostuvat itsenäisemmin opiskeltaessa. Tällä Tylyn Opiskelijan tuki -sivustolla on esitelty lukuisia opiskelutekniikoita (siirry Opiskelijan sivulle tästä).

6. Seuraa viestintää Wilman kautta! Opettajat antavat tehtäviä, jakavat materiaalia, arvioivat ja antavat palautetta sekä ovat mahdollisesti tavattavissa myös livenä ja pitävät live-oppitunteja verkon kautta. Ensimmäinen viesti tulee Wilman kautta (jollei muuta sovittu), josta löydät kunkin opettajan ohjeet miten ja milloin tehtävät tulevat ja miten opettaja on mahdollista saada kiinni jos tarvitset apua. Muista seurata myös Tylyn ilmoitustaulua SharePointissa: Etu-Töölön lukion ilmoitustaulu.

7. Etänä voi opiskella myös yhdessä! Esim. Google Meet -videokokousten avulla voitte ystäväporukan kanssa järjestää opiskelusessioita - kokeile rohkeasti! Yhteydenpito ystäviin on muutenkin tärkeää.

8. Muista kuitenkin pyytää apua jos et ymmärrä jotain tai tunnet voimattomuutta!

Kurkkaa sivun alareunasta Tylyssä sinulle tukea antavien aikuisten yhteystiedot.

Vinkkejä etäopiskelevan nuoren huoltajalle:

  • Muistathan, että opettajat ovat tavoitettavissa oppituntien aikana. Opiskelijat saavat siis apua ja neuvoja reaaliaikaisesti. Huoltajan vastuulla ei ole opettaa nuorta kotona.

  • Voit auttaa nuortasi kyselemällä, onko hän osallistunut oppitunneille, onko hän saanut tehtävät aloitettua ja onko hän kysynyt neuvoja opettajalta.

  • Jos nuorella tuntuu olevan paljon haasteita etäopiskelussa, voitte vaikkapa yhdessä katsoa, mitä opettajalta kannattaa seuraavan päivän oppitunnilla kysyä tai kirjoittaa yhdessä opettajalle viesti.

  • Sinunkin kannattaa olla herkästi yhteydessä opettajiin, ryhmänohjaajaan ja/tai opiskeluhuoltoon, jos vaikuttaa siltä, että nuori ei saa kursseja suoritettua tai hän on ahdistunut työmäärästä eikä saa ohjeista selvää.

  • Tänne Tylyn Opiskelun tuki -sivustolle on kerätty paljon opiskelutaitovinkkejä ja -linkkejä. Niihin kannattaa myös huoltajan tutustua, jos nuoren opiskelutaidoissa on parantamisen varaa. Huoltajille on sivustolla oma osionsa, jossa on lisää tietoa nuoren hyvinvoinnin tukemiseen. Tästä pääset etusivulle.

  • Riittävä uni, säännöllinen ruokailurytmi ja ulkoilu ovat erityisen tärkeitä juuri nyt! Rohkaise ja tue nuorta pitämään päivärytmi normaalina. Myös kaverisuhteiden ylläpitoa kannattaa tukea ja nuorten virtuaalista yhteisopiskelua helpottaa esimerkiksi auttamalla teknisessä toteutuksessa.

  • Näytä nuorelle hyvää esimerkkiä.


Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin:

  • Oma ryhmänohjaaja

  • Karla Reenilä 040 3348 123, joka auttaa nuoria keskeneräisten kurssien ja muiden etäopetuksen aiheuttamien hankaluuksien kanssa.

  • Opinto-ohjaajat (ks. myös Opolan omat sivut):

Ryhmät 20AB, 19AB ja 18ABC: Saana Vesterinen, Wilma-viesti tai 040 610 2970

Ryhmät 20CD, 19CDE, 18DE ja 17A: Tytti Laakso, Wilma-viesti tai 040 809 3810

Ryhmät 20EFG, 19FG ja 18FG: Anniina Järvinen, Wilma-viesti tai 040 334 8219

  • Erityisopettaja Maarit Tomisaho, Wilma-viestit ja 040 - 758 95 34

  • Psykologi Eija Ranta puh. 040 3360377, eija.ranta(at)hel.fi

  • Kuraattori Anniina Enovaara puh. 040 6683536, anniina.enovaara(at)hel.fi

  • Terveydenhoitaja Päivi Ilveskoski puh. 050 310 5564