* Historie

Formål:

Et kort projektarbejde (2 lektioners forberedelse og 2 lektioners fremlæggelse) med fokus på dels arbejdsprocessen og selve fremlæggelsen.

Fagligt skal eleverne arbejde med formidlingen af et emne, der ikke er kendt af de øvrige elever.

I forhold til kompetencer er der fokus på elevens egen rolle og deltagelse i et gruppearbejde.

Beskrivelse:

1. Introduktionstime:

Eleverne introduceres til projektarbejdet, grupper og produktkrav (oplæg og ppt).

Eleverne diskuterer i grupper, hvad der kendetegner det gode gruppearbejde og den gode fremlæggelse. Erfaringer og ideer konverteres til fælles guidelines, der kan refereres til i løbet af

gruppearbejdet (se bilag 1)

Eleverne reflekterer desuden individuelt over, deres egen rolle i gruppearbejde (fx. indpisker, organisator etc.). Disse overvejelser skrives ind i porteføljen (se bilag 2)

2. Projektarbejde

Læreren fungerer under projektarbejdet som konsulent, men der er høj elevstyring og - ansvar.

3. Fremlæggelse

I forbindelse med gruppernes fremlæggelser udnævnes en opponentgruppe, der giver skriftligt feedback. Læreren noterer i samme skema (se bilag 3) Efter fremlæggelsen får gruppen skemaerne til refleksion.

4. Opsamling

Med udgangspunkt i de fælles guidelines samles der på klassen op på projektarbejdet som helhed.

Eleverne noterer herefter deres nye erfaringer (vedr. gruppearbejde og formidling) i deres egen portefølje (eksempel vedhæftet som bilag 4).

Guidelines deles med klassens øvrige lærere og kan bruges/udvikles fremadrettet i andre gruppe-/projektarbejder.

Erfaringer:

Det fungerer godt med fælles guidelines for gruppearbejde og fremlæggelse, fordi de inddrages i processen og udgør en del af den endelige evaluering. For et endnu bedre udbytte, kan samme guidelines med fordel bruges i fremtidige gruppearbejder, så eleverne trænes i det gode gruppearbejde - og i at løse de uenigheder, der opstår undervejs i processen.