Woordenschat via Instagram

In het kort:

Leerlingen gaan eerst samen op zoek naar betekenissen van woorden; ze verbeelden de woorden met afbeeldingen en tekst, deze worden op Instagram gezet en steeds opnieuw gedeeld zodat leerlingen in hun 'eigen wereld' in aanraking komen met deze woorden. Aan de hand van een Socrative test zien de leerlingen en leerkracht hoe het gaat. De uiteindelijke verwerking is naar eigen inzicht van de leerling.

Geschikt voor:

Bovenbouw

Lesdoelen:

Het eigen maken van bepaalde woorden.

Tijdsduur:

2 lesuren

Benodigdheden:

  • ICT: Instagram (klassenacount), Canva.com (bewerken afbeeldingen op Instagram formaat), Socrative.com (test, volg de resultaten).
  • Op aparte briefjes: woorden en hun definities.
  • Voor de verwerkingen: verwerkingsmogelijkheden naar eigen inzicht. (lesboek, plusboek, schrijven van verhaal, maken van een animatie, creëren van afbeeldingen, enz.)

Voorbereiding:

Zorg voor de benodigde accounts. De startopdracht moet worden uitgewerkt. Een quiz/test gemaakt via bijvoorbeeld Socrative.com. Er is een selectie gemaakt van verwerkingsopdrachten.

Opbouw van de les:

De leerlingen krijgen voor de startopdracht losse blaadjes waar een woord of een definitie op staat. In tweetallen zoeken ze naar de juiste combinaties. Als leerkracht loop je rond en begeleid je de leerlingen. Je bespreekt de woorden, geeft instructie waar nodig én daagt uit door het laten zoeken naar verbanden. Leerlingen gaan naar www.canva.com en maken gebruik van het format 'instagram-bericht'. Ze kiezen woorden en gaan deze door middel van tekst en afbeeldingen uitleggen in een Instagram post. De posts worden uiteindelijk (door de leerkracht) gedeeld via het Instagram account. Aan het einde van de eerste les maken de leerlingen een test via bv Socrative. Ze testen hun kennis en de leraar weet wat er nodig is voor de tweede les.

De tweede les is de verwerking. Leerlingen kiezen hun verwerking. De gewone les, het plusboek of het maken van een eigen product dmv het uitleggen van woorden in een filmpje, het maken van quizzen of flitskaarten, het creëren van een animatie, .. (dit zijn voorbeelden, de leerkracht kan zoeken naar wat past bij de groep). De producten worden onderling gedeeld waardoor leerlingen op andere momenten met de woorden kunnen oefenen. De leerlingen blijven door het blok heen ook Instagram-posts maken en via Instagram blijf je delen.