Ontwerp een droomkamer op schaal

In het kort:

De leerlingen zijn in drie verschillende stappen bezig met het ontwerpen van hun droomkamer. Aan de hand van een aantal vaste gegevens (maten en schaal) schetsen ze hun kamer op papier, checken hun ontwerp door hun kamer in www.floorplanner.com (of www.planner5d.com) te zetten, hiermee krijgen ze meteen beeld of hun inschattingen op schaal correct zijn. Als laatste stap gaan ze hun kamer in elkaar knutselen, hierbij maken ze alle meubels op schaal.

Geschikt voor:

Bovenbouw.

Lesdoelen:

Leerlingen kunnen rekenen met verhoudingen en met een gegeven schaal.

Tijdsduur:

3 lesuren.

Benodigdheden:

  • ICT: www.floorplanner.com of www.planner5d.com.
  • Startopdracht (bv een filmpje via www.edpuzzle.com) waarmee de beginsituatie van leerlingen kan worden ingeschat.
  • Optioneel: website of document met aankoopgegevens van verf en vloeren.
  • Uitwerken van een schaal en maten. Ik heb rekening gehouden met de maten van dozen die ik gebruikte voor de kamers.
  • Eventueel ondersteunend materiaal voor het berekenen van de maten op schaal.
  • Knutselmateriaal

Voorbereiding

Kies bewust voor de tweetallen. Bepaal wat de schaal en de maten van de kamer moeten worden. Maak een instructiefilmpje, document of site waar de leerlingen terecht kunnen om de stappen te blijven volgen. Voor hun kamer moeten ze ook een vloer en verf kopen, deze aankoopgegevens moeten bedacht en klaargezet worden. Hoeveel kost een kleur verf per m2. Hoeveel kost een bepaalde vloer per m2. Ze hebben regie over hoe hun kamer eruit ziet, maar rekenen wel met prijzen en sommen die passen bij de leerdoelen. Zorg voor de juiste knutselmaterialen, gebruik voor de kamers een vaste grootte, denk bijvoorbeeld aan deksels van dozen (van printpapier: A4-grootte, veel beschikbaar, goede vorm). Als je wilt differentiëren is dat mogelijk door een aantal documenten en voorbereiding dubbel te doen, maar met moeilijkere prijzen en meer eigen keuze in de schaal en maten. Alle benodigdheden zouden gedeeld kunnen worden via een online omgeving zoals Google Classroom, hierdoor hebben de leerlingen altijd de beschikking over alle materialen.

Opbouw van de les:

Start met de instructie over het project en over de leerdoelen. Laat de leerlingen ook elkaar veel helpen tijdens het project, daar ligt ook de kracht van dit soort lessen. Daarnaast begeleid je zelf veel dus is er alle ruimte voor extra hulp en begeleiding waar nodig. De inhoudelijke instructie plus een aantal startvragen zouden gegeven kunnen worden met een instructiefilmpje. Via www.edpuzzle.com kun je vragen stellen tijdens het filmpje en deze voortgang bijhouden. Leerlingen kunnen in eigen tempo de instructie bekijken en de vragen maken. Bij de volgende stap schetsen ze hun kamer, ze proberen rekening te houden met de verhoudingen. Voor sommige leerlingen is het lastig om de juiste verhouding aan te houden, om ze na de schets te laten inzien of het klopt wat ze gedaan hebben, kunnen ze hun kamer nu gaan uitwerken via www.floorplanner.com. Ze kunnen nu hun kamer perfectioneren en dmv de 3D functie er zelfs middeninstaan. Hun kamer begint nu echt te leven. Print de 2D en 3D kamers uit, dit is houvast voor de laatste stap. Dit is het knutselen van de kamer. Alles moet op schaal, dus ook de meubels. Laat ze vooraf eerst bereken hoe groot een meubelstuk ongeveer moet zijn in hun kamer. Door één document te maken waarin dit wordt genoteerd en dit te delen met alle leerlingen, kunnen ze ook gebruik maken van elkaar. Als de kamers klaar zijn kan het worden gepresenteerd.