Interactieve breuken poster

In het kort:

Hoe zou jij een breukensom uit kunnen leggen? Welke modellen of context zou jij gebruiken? De leerlingen gaan een breukensom op hun eigen manier ontwerpen en laten zien. Dit doen ze door een poster te maken op papier, ze tekenen de som uit op een manier die bij hun past. Ik zag hele concrete sommen, maar ook een getekende chocoladewinkel waar breukensommen een plek kregen. De posters werden gefotografeerd en interactief gemaakt door de sommen en uitleg met ankerpunten digitaal weer te geven. De posters werden online met elkaar gedeeld zodat er veel verschillende sommen zijn om aan te werken.

Geschikt voor:

Midden- en bovenbouw

Lesdoelen:

De leerlingen kunnen breuken optellen/aftrekken met andere breuken.

Tijdsduur:

1 lesuur

Benodigdheden:

  • ICT: www.thinglink.com (of www.genial.ly) voor de interactieve poster. Kies voor aparte accounts als ze gemakkelijk kunnen inloggen met bijvoorbeeld een eigen school Google account. Of maak een klassenaccount (controleer wel of je bij een gratis account voldoende posters kan aanmaken).
  • A3 voor het maken van de poster
  • Diverse voorbeelden voor kinderen waar ze breuken in kunnen zien. Welke contexten er zijn om met breuken te rekenen. Ze moeten hun eigen beeld kunnen vormen bij een som zodat het voor hen betekenis heeft.

Voorbereiding:

De leerlingen moeten weten waar ze mee bezig zijn, de stof moeten ze al eens behandeld hebben aangezien ze nu een som moeten laten zien en uitleggen. Maak tweetallen waarbij het niveau van begrip goed gemixt is, de leerlingen hebben elkaar nodig. Geef concrete voorbeelden hoe ze een context kunnen bedenken en een som uitleggen.

Opbouw van de les:

Geef een eigen voorbeeld van een uitgewerkte som in context. Laat kinderen onderling tot verschillende ideeën komen hoe zij breuken het beste begrijpen. Het gaat erom dat ze de som zelf betekenis kunnen geven. Na de instructie gaan ze met elkaar de som en poster bedenken en uitwerken. Er moet vooraf worden nagedacht welke informatie ze als ankerpunt gaan weergeven, hier moeten ze wel een tekening bij maken maar een tekst hoeft niet, dat verwerken ze in het ankerpunt.

Als de poster af is maken ze er een foto van en zorgen ze dat deze op www.thinglink.com wordt geupload. Daarna kunnen ze de verschillende ankerpunten gaan toevoegen.

Als de poster klaar is kan ook deze weer gedeeld worden met de hele klas. De kracht van het delen is dat leerlingen overal de producten kunnen benaderen. Het interactieve zorgt dat er interactie is met een som, ze kunnen zien wat het goede antwoord is of hoe een som moet worden aangepakt. Het is daarbij van belang dat je goed zicht hebt op wat de kinderen doen, laat ze ook elkaar van feedback voorzien om hun producten 'perfect' te maken.