Maak een prentenboek

In het kort:

De leerlingen gaan een prentenboek maken die geschikt is voor de onderbouw. Ze kunnen een prentenboek maken van een bestaand verhaal of een eigen verhaal bedenken. Ze moeten hun doelgroep steeds in het achterhoofd houden zodat ze het onderwerp en de teksten niet te moeilijk maken.

Geschikt voor:

Bovenbouw

Lesdoelen:

De leerlingen kunnen een verhaal bedenken dat geschikt is voor een gekozen doelgroep.

Tijdsduur:

1 lesuur

Benodigdheden:

  • ICT: Een device waarmee je op een site kan werken. www.bookcreator.com of www.storybird.com. Bij Bookcreator hebben de kinderen meer vrijheid, hier kunnen ook eigen plaatjes, foto's en tekeningen ingezet worden. De teksten kunnen hierbij ook ingesproken worden. Storybird heeft vastgestelde themaplaten waarmee kinderen gemakkelijk hele mooie prentenboeken kunnen maken.
  • Voorbeeld prentenboeken
  • Eventueel scripts
  • Qr code generator (vb. https://nl.qr-code-generator.com/). Als de producten klaar zijn maak je er met de link een QR code van. Als de onderbouwgroepen de beschikking hebben over een tablet kunnen de QR codes in de klas worden gelegd en kunnen de leerlingen gemakkelijk een boek scannen en openen.

Voorbereiding:

Verken de mogelijkheden van de programma's en maak een keuze voor één of beide programma's. Weet welke eisen je stelt. Zorg dat je voorbeelden hebt van (digitale) prentenboeken. Zowel 'echte' als digitale zodat de leerlingen zien wat er van ze verwacht wordt. Bedenk alvast hoe de boeken gedeeld gaan worden met de onderbouw. Als ze tablets hebben kunnen de linkjes met een QR code worden gedeeld, het is leuk als de kinderen hun eigen verhaal gaan laten zien.

Opbouw van de les:

De instructiefase moet gaan over verschillende prentenboeken en wat kenmerken zijn. Ook moeten de leerlingen nadenken over het schrijven voor een bepaalde doelgroep. In tweetallen gaan ze vervolgens een verhaal bedenken en uitschrijven. Het is bij van belang dat ze weten met welke toepassing ze gaan werken omdat bij Storybird de thema's vastliggen. Vooral bij deze site zullen ze eerst de plaatjes en thema's moeten gaan verkennen voordat ze het verhaal gaan schrijven. Als ze met Bookcreator werken moeten ze ook nadenken of ze zelf tekeningen maken (en deze fotograferen) of dat ze online op zoek gaan naar plaatjes die passen bij hun verhaal. Ook is hierbij aan te raden dat ze hun tekst inspreken. Laat ze tijdens het werken ook regelmatig om feedback vragen bij de leerkracht en hun medeleerlingen. Als de producten af zijn kunnen deze gedeeld worden met de onderbouw, zodat de verhalen ook echt gebruikt en gelezen gaan worden.