Interactieve grafieken maken

In het kort:

Leerlingen gaan op zoek naar verschillende grafieken die aansluiten bij hun belevingswereld. Ze zoeken bijvoorbeeld op 'Grafieken' en 'voetbal'. Ze kiezen uit de gevonden grafieken een aantal verschillende soorten grafieken uit en gaan deze 'lezen'. Aan de grafieken koppelen ze conclusies en ze stellen vragen voor andere kinderen. Ze maken een interactieve poster die ze onderling delen.

Geschikt voor:

Middenbouw en bovenbouw.

Lesdoelen:

Leerlingen kunnen grafieken lezen en hier conclusies uit trekken.

Tijdsduur:

1 lesuur

Benodigdheden:

  • ICT: Interactieve poster via Genial.ly of Thinglink.com
  • Devices waar online mee naar grafieken kan worden gezocht

Voorbereiding:

Kennis van de site. Zoek naar voorbeelden van grafieken.

Opbouw van de les:

Leerlingen moeten grafieken kunnen lezen en hier conclusies aan kunnen verbinden. Ze werken in tweetallen en kiezen bij het zoeken van grafieken een onderwerp naar keuze, dan is er al sprake van enige voorkennis en motivatie (bijvoorbeeld het zoeken naar grafieken over voetbal). Ze kiezen grafieken uit die ze begrijpen en er moet afwisseling zijn in de soorten (bv. een lijn-, staaf-, cirkelgrafiek).

Met elkaar 'lezen' ze de grafieken en komen tot conclusies. Ook bedenken ze per grafiek vragen. Nadat ze dit hebben bedacht gaan ze van de grafieken een interactieve poster maken met bv. www.Genial.ly. Ze zetten de afbeeldingen van de grafieken in de poster, zetten ankerpunten met de conclusies en vragen bij de bijbehorende grafieken. Nadat de poster af is wordt deze gedeeld binnen de groep, andere leerlingen lezen de conclusies, beantwoorden de vragen en geven feedback.