Stap in je eigen VR-museum

In het kort:

Voor een woordenschatles die ging over een bezoek aan een museum hebben we een eigen museum ontwikkeld in een VR omgeving. Met een VR-bril op gingen de leerlingen in tweetallen met praatvragen in gesprek om met de juiste woorden in aanraking te komen. Bij VR maakt juist het gesprek tussen leerling met bril en zonder bril (de interactie) het verschil. Daarna maken de kinderen via Canva.com een aantrekkelijke folder voor het museum.

Geschikt voor:

Alle bouwen

Lesdoelen:

Woordenschat. Het leren kennen en gebruiken van de woorden binnen een context.

Tijdsduur:

2 lesuren

Benodigdheden:

  • ICT: VR omgeving in bijvoorbeeld www.cospaces.edu (voorbeeld: https://cospac.es/zdzD)
  • www.canva.com om een folder te maken voor het museum.
  • Praatvragen uitgeschreven, gericht op de woorden die geleerd moeten worden
  • Gebruik je het als VR omgeving: VR brillen + telefoons
  • Je kunt het ook gebruiken als een soort spelomgeving, dan kun je ook andere devices gebruiken zoals Ipads of Chromebooks.

Voorbereiding:

Maak een VR omgeving via Cospaces. Bereid praatvragen voor zodat leerlingen kunnen bespreken wat ze zien en daarbij de juiste taal gebruiken. In een museum en woordenschat zou het kunnen gaan om: is dit abstracte of figuratieve kunst? Beschrijft welk kunstwerk je het mooiste vindt en waarom. Op welk kunstwerk zie je..? Wat zijn de overeenkomsten tussen..? Wat zijn verschillen tussen de twee beeldhouwwerken die je ziet?

Opbouw van de les:

Deze les is ontworpen voor een woordenschatles die ging over kunst en woorden die daarbij pasten. Begin met de inleiding dat ze naar een museum gaan met z'n tweeën. Ze gaan naar kunst kijken en daar over praten, wat ze bespreken en welke taal ze gebruiken krijgen ze aan de hand van een aantal vragen. Hier geven ze samen antwoord op. Zeker als je gebruikt maakt van VR brillen is het krachtig om ze het gesprek te laten voeren, laat ze beschrijven wat ze zien. Ze vormen aan de hand van de vragen een goed beeld van wat ze er van vinden. Bespreek aan het einde van de les hun bevindingen. Als verwerking gaan ze in de tweede les een reclamefolder maken. Hierin moeten ze hun favoriete kunstwerk beschrijven en geven ze informatie over het museum.