Creëer grafieken uit eigen onderzoek

In het kort:

Om aan de slag te gaan met grafieken, pakken we niet de standaard grafieken uit het boek, maar laten we ze zelf grafieken maken. Hiervoor gaan de kinderen eerst zelf iets onderzoeken in de klas (Welke hobby's hebben alle kinderen? Naar welk land is iedereen op vakantie geweest? Enz.). Alles kan, het is maar net wat de kinderen willen onderzoeken. De informatie wordt via Excel of Google Spreadsheet in een tabel gezet waarna ze er makkelijk grafieken uit kunnen halen.

Geschikt voor:

Bovenbouw

Lesdoelen:

De leerlingen kunnen grafieken lezen en conlusies trekken aan de hand van een grafiek.

Tijdsduur:

1 lesuur

Benodigdheden:

  • ICT: Google Spreadsheet/Excel

Voorbereiding:

Zorg dat je zelf weet hoe je op een simpele manier een tabel en grafiek kunt maken in Excel/Google Spreadsheet. Maak groepjes/tweetallen.

Opbouw van de les:

Geef instructie over het maken en lezen van grafieken. De hoeveelheid instructie is afhankelijk van de beginsituatie van de groep. De kinderen gaan eerst in de klas onderzoek doen naar een onderwerp naar wens, het onderzoek kun je zo groot of klein maken als je zelf wilt. In de klas met een 'enquete' bij de groepsgenoten werkt prima. De gegevens moeten goed genoteerd worden. Daag de kinderen uit om meer informatie uit het onderzoek te kunnen halen. Bijvoorbeeld: niet alleen welk land/sport/hobby, maar ook uitgesplitst in jongen/meisje, per leeftijd, enz. Op deze manier kunnen ze er meerdere grafieken uit halen.

Als je merkt dat de onderzoeken bijna zijn afgerond kun je een instructie geven over het maken van een tabel en op welke manier er vervolgens een grafiek gemaakt kan worden. Daag ze uit om meerdere soorten grafieken te maken.

Als ze grafieken hebben kunnen ze er conclusies aan verbinden. Laat ze hierbij ook gebruik maken van breuken, percentages of verhoudingen. De grafieken plakken ze in Word en ze schrijven de informatie erbij. Hiermee kunnen ze daarna een presentatie houden.