Valea Rea - Curmătura Maliţa - Muntele Valea Lungă, Munţii Făgăraș / Făgăraşului

text şi imagini: Ică Giurgiu, Mihai Barbu, Diana Barbu

Ică

Mihai

Diana

1. Acces spre baza traseului triunghi roşu (Valea Rea - Curmătura Maliţa)


(vezi harta de mai jos, extras actualizat din harta masivului de la)

 

Din Pitești, pe șoseaua spre Câmpulung Argeș, după 11 kilometri se ajunge în localitatea Piscani. De la Piscani până la ieșirea dinspre nord a localității Slatina (trecând prin Domnești), la borna kilometrică, facem 48 de kilometri.

Punem aici kilometrajul pe zero și altimetrul la 580 metri (vezi și volumul 1 din ghidul Munților Făgărașului, traseul 73.0, la ). În apropierea bornei kilometrice apar trei semne turistice, cu indicatii orare: triunghi roșu, spre Vf. Iezer (din Munții Iezer), 10-12 ore, peste Muntele Păpău; triunghi albastru, spre Vf. Moldoveanu, 12-14 ore, prin Curmătura Malița; în fine, punct albastru, spre Vf. Dara, 12 ore.

La intrarea pe drumul forestier care începe de aici, Direcția Silvică Pitești ne taxează sau nu pentru acces cu autoturismul. După circa 1 kilometru, ajungem la intrarea în tabăra pentru copii (pe dreapta).

La kilometrul 1,700, la 600 metri altitudine, se desprinde la dreapta drumul forestier către Munții Iezer, însotit de triunghiul roșu. La kilometrul 4,5, la 610 metri altitudine, spre stânga se duce drumul forestier spre Curmătura Malița, marcat cu triunghi albastru (Prin anii 1970, ne spune domnul Dinu Boghez (Râmnicu Valcea), se ajungea cu autobuzul pe acest drum până în Curmătura Malița). Noi vom ajunge în Curmătura Malița după ce vom mai merge bine în amonte pe vale, apoi vom urca pe marcaj triunghi roșu.

La kilometrul 6,800, la 640 metri altitudine, pod la dreapta, peste râu (pare solid, dar accesul auto este blocat de o stâncă mare).

La kilometrul 11,400, la 690 metri altitudine, pod peste râu la dreapta, acces pentru autoturisme blocat de o barieră (am fost pe acest drum lateral: este neîntreținut, după circa 1,5 kilometri se întrerupe, fiind rupt de ape).

La kilometrul 12, la 700 metri altitudine, drum forestier la stânga (Călugărul, 5 kilometri lungime).

La kilometrul 15,600, la 750 metri altitudine, drum forestier la stânga (Drăghina, lungime 10,4 kilometri).

La kilometrul 17,200, la 780 metri altitudine, suntem deasupra coronamentului Lacului (de baraj) Văsălat. Dacă până aici pe talvegul Râului Doamnei de abia curgea apă, în amonte de lac - pe Râul Doamnei cât și pe Văsălat, care curge dinspre Munții Iezer – este apă din belșug, dând nenumărate frumuseți. De deasupra coronamentului, priveliște grandioasă spre partea înaltă a Munților Iezer: se vede culmea cu cele mai înalte piscuri din masiv (Roșu, 2469 metri și Iezerul Mare, 2462 metri), spre amonte și Muntele Groapele, nu mai puțin chemător. Se poate trece peste baraj cu autoturismele, către căile forestiere din Munții Iezer.

La kilometrul 19,600, altitudine 810 metri, sosim la Gura Văilor. Aici se formeaza Râul Doamnei, din Valea Rea (spre amontele căreia vom continua să mergem) și Zârna. Spre apa Zârnei, pod de beton și marcajul punct albastru, care ne-a însoțit din localitatea Slatina până aici (în 2007 erau copaci căzuți pe potecă, care impun ocoliri; vezi la şi la ).

La kilometrul 32, la 1105 metri altitudine, stâlp de marcaj, cu săgeată indicatoare; triunghi roșu spre Curmătura Malița, 3-4 ore (imaginile 4, 5).

4 Privire dinspre aval; începutul traseului. Noi am ajuns până aici cu o Dacie Logan; ultimii 15 kilometri au fost parcurși cu viteză foarte mică, din cauza hârtoapelor dese de pe drum. 

5 Începutul traseului.

2. Traseul triunghi roşu (Valea Rea - Curmătura Maliţa)

Este insuficient marcat. Se recomandă parcurgerea lui pe vreme cu vizibilitate bună, dar nu iarna, când puținătatea semnelor triunghi roșu va îngreuna și mai mult orientarea, mai ales dacă ne aflăm la prima parcurgere a traseului. Timpul de 3-4 ore până în Curmătura Malița apreciem că este indicat corect.

6

7

8

9

10

(La circa 200 metri amonte de stâlpul care arată debutul traseului, este punte solidă peste Valea Rea, făcută de ciobani pentru trecerea oilor către stâna din poiana din capătul aval/ dreapta al Brâului Darei. - vezi imaginea 11)

Imediat după debutul traseului trecem printr-o poiană cu un elegant foișor de vânătoare (stânga) și cu loc pentru popasul de scurta durată al tumelor de oi (dreapta). Trebuie să căutăm marcajul înspre sus și stânga, el începând de aici să se orienteze pe direcția sud-vest, urcând o potecă în serpentine, desfășurată mai mult prin pădure, cale care trece peste o serie de afluenți (imaginea 12) care nu ne lasă în lipsă de apă proaspătă.

11   Brâul Darei, văzut când urcăm către stâna din Furfuescu.

12

13 Stâna Furfuescu, Curmătura Malița și Muntele Preotesele, chiar în fundal.

14 Stâna Furfuescu; marcaje aplicate ca să fie văzute când vii dinspre Curmătura Malița.

Pe la 1680 metri altitudine ieșim din pădure în poiana unde se află stâna Furfuescu (imaginea 13). Pe partea opusă stânei sunt aplicate mai multe marcaje (imaginea 14), care pot să ne ajute atunci când venim din direcția inversă. De la stână vedem Curmătura Malița (imaginea 17). Pentru a regăsi poteca marcată trebuie să ne orientăm de la stână în ușoară coborâre către stânga, spre pădurea la marginea căreia găsim cărarea largă spre Curmătura Malița. După această coborâre avem numai de urcat, prin pădure, traversând alți afluenți. Când sosim în Curmătura Malița (imaginea 21, vedere către vest), găsim pe drum semnul triunghi albastru.

16 Localnic.

17 Curmătura Malița, deasupra pădurii.

18   De sub Curmătura Malița vedem stâna Furfuescu. Valea din centrul imaginii este Pojarna (cu Muntele Nisipuri în dreapta ei cum privim poza), urcând către circul glaciar Galbena.

20 Brâul Darei, văzut din Curmătura Malița. 

21   Curmătura Malița, vedere către vest.


3. Traseul triunghi albastru (Curmătura Maliţa - Muntele Valea Lungă)

Din Curmătura Malița putem continua traseul către sud, peste Muntele Preotesele (imaginea 22; vezi şi ) sau ne putem apropia, mergând, după marcaj (într-un lung ocol mai întâi către vest, apoi către est și în fine către nord; imaginile 23-33), către Muntele Scărișoara Mică.

Câteva repere despre acest lung ocol, care ne poate deruta în orientare, mai ales pe vreme fără vizibilitate bună, din cauza marcajului insuficient de explicit, sunt necesare. Pornim din Curmătura Malița spre vest (imaginea 21), lăsând în urmă Muntele Preotesele (imaginea 22) ca să închidă orizontul spre sud. Noi mergem din Curmătura Malița pe latura din dreapta a drumului, care poartă marcajul triunghi albastru, suind. După circa 45 de minute sosim la clădirea din imaginea 23, aflată la baza unei interesante căldari glaciare (imaginile 30-32). Această clădire, acum nefuncțională (aflată cu 80 metri altitudine mai sus față de Curmătura Malița), care ne poate oferi doar adăpost temporar (dacă avem cortul la noi) a fost tabără pentru elevi… (izvor puternic la nivelul drumului).

22   Muntele Preotesele, aflat la sud de Curmătura Malița.

23   Mergem catre fosta tabără a elevilor.

24   Omag; apare de obicei în locuri cu umiditate importantă.

25   Vedem clădirea din dreptul căreia drumul va face, în urcare, o buclă de 180 de grade.

26   Clădirea din dreptul căreia drumul face, în urcare, o buclă de 180 de grade.

27 În versantul drept geografic al Vâlsanului vedem poiana în care se află stâna de la cea mai mare altitudine din Carpaţi. 

28   În amonte de poza cu stâna de la cea mai mare altitudine din Carpați este culmea dominată de Vârful Picuiata (către dreapta imaginii); la dreapta acestuia se merge către Curmătura Vâlsanului, locul unde culmea pe care suim acum se unește cu cea pe care o vedem în imagine.

29   Vom ajunge lângă antena din fundalul imaginii.

30   Căldarea glaciară la baza căreia se află clădirea fostei tabere pentru elevi.

31   Lacul din căldarea glaciară.

32   Locul fostelor lacuri.

33   De aici scăpăm de ocolurile mari făcute de direcția nostră de mers.

Când ajungem la nivelul antenei din fundalul imaginii 29 (vezi imaginea 33) suntem pe drumul care acum ne dirijează mai bine către direcția nord, pe Muntele Valea Lungă; ne aflăm cu 100 metri diferență de nivel mai sus decât clădirea fostei tabere de elevi. De aici în continuare parcurgem traseul 73.