Lisa - Plaiul Lisei - Vf. Trăsnita - Cheia Bândei, traseu şi refugiu nou în anul 2010, Munţii Făgăraș / Făgăraşului

Nicolae Mercurean, Clubul de Turism şi Ecologie Transmont Făgăraş, www.transmont.ro Traseu omologat în anul 2010. Marcaj punct albastru. 7-8 ore.

Indicaţii rutiere către Lisa, trasee sugerate:

Brasov - Lisa

1. DN 1 şi DJ 104A Brasov - Sercaia - Sebes - Recea - Lisa

79,0 km 1 oră 8 min

2. DJ 104A Brasov - Persani (DN 1) - Sebes - Recea - Lisa

80,0 km 1 oră 11 min

3. DN 1/ E 68

92,0 km 1 oră 17 min

Sibiu - Lisa

DN 1 + DJ 105 B si 104 A Brasov - Fagaras - Sambata de Jos - Sambata de Sus - Lisa; 75,6 km 1 oră 3 min

Drum forestier, aproximativ 8 km, accesibil auto pana la cabana lui Nafornita.

Descriere traseu:

coordonate Lisa

45°43′42″N

24°50′60″E

Traseul pleaca din fata primariei Lisa, traverseaza Raul Lisa si urmareste drumul pe malul drept al acestuia, pe o distanta de peste 5 km, pe drum forestier bine intretinut; apoi traverseaza raul si continua pe alt drum forestier, pana la o mica cabana particulara. (foto 1)

1 

2 De aici incepe poteca turistica care intersecteaza un drum de padure in mai multe puncte, pana la limita superioara a padurii.

3

4

Poteca continua apoi printre jnepeni, aproximativ 30 de minute, pana la doua rulote amplasate in apropierea Izvorului Jidanului (Izvorul Trasnita pe indicator), la aproximativ 1322 m inaltime.

In apropierea rulotelor se afla o stanca, La Belvedere, de pe care in zilele cu vizibilitate buna se pot admira Valea Oltului, Poiana Curmaturi cu fantomatica cabana Urlea si, inedit pentru turisti, muchiile nordice ale Caldarii Mogosului, Muchia Somnului si in sud-est Varfurile Urlea si Iezer.

6 Fosta cabana Urlea.

7

8


Incepind din acest loc nu vom mai gasi apa pina dupa Muchia Cataveiu.

Urcam destul de sustinut printre jnepeni trecind pe versatulEstic al muchiei pe care continuam pina la iesirea in golul alpin in apropierea Seii Traznitei.

10 

Suntem la jumatatea traseului si am trecut de 2000 m inaltime.

Privelistea este superba.

Continuam urcind sustinut, in serpentine lungi, Vf. Trasnita, 2077 m si coboram intr-o sa care ne duce sub Vf. Catavei, pe care il ocolim.

Din acest punct poteca este destul de putin vizibila si marcajul trebuie cautat printre ierburile destul de inalte, lucru destul de dificil pe vreme cu ceata.

Ca puncte de reper ar putea fi luate muchia din dreapta si iezerul din stanga potecii.

Poteca urca lin si ajunge intr-o sa in zona Vf. Rezistoarele, 2332 m, unde trece pe versantul nord-vestic al muchiei si iese in Saua Bandei.

11

12

13

In Fereastra Mica a Sambetei se gaseste un refugiu nou, montat in vara lui 2010.

Am parcurs un traseu dificil si inedit, realizat in colaborare cu Salvamont Victoria in perioada 2007 - 2010, traseu care ne ofera vizual locuri inedite ale muchiilor nordice din Muntii Fagarasului.