Pasul Cârlibaba - Izvoarele Sucevei, Munţii Obcina Mestecănişului

1 Ceva mai jos deja se conturează albia sa (foto 2). 

articolul continuă de aici 


De lângă stâlpul din imaginea 43, de unde am terminat traseul de la izvorul Pârâului Aluniş până în Pasul Cârlibaba, ne abatem cam 200 metri în urcuş prin pădurea din stânga noastră în sensul de parcurgere a traseului amintit.

Sunt multe poteci, cu foarte mult noroi, poteci pe care sunt multe urme de animale, cai în special. Urcăm pe lângă o albie adâncită până ajungem la izvorul propriu-zis (foto 1). Nu este prea clar deoarece sunt mai multe mici canale, posibile izvoare, dar oricum din acea zonă îsi începe călătoria acest afluent al Râului Suceava.

Mai jos ieşim la drumul pe care l-am părăsit pentru a urca până la izvor. Curge doar un firişor de apă (foto 3). Imediat urmează o vale mai adâncă dar fără prea multă apă (foto 4). Pârâul Izvor curge pe o vale care este îngrădită pe câţiva kilometri aşa că vom urma drumul care duce spre satul Izvoarele Sucevei de unde vom urmări parcursul pârâului (foto 5).

2

3

                       4

                          5

Undeva mai la vale zărim micul pârâu, încă destul de mic (foto 6) iar mai jos apa se pierde în perioadele secetoase (foto 7). 

                            6

7

Apoi pârâul se depărtează de drum (foto 8). Privim spre înapoi, unde suprindem spre dreapta în imaginea 9, Vârful Bobeica. 

                                8

                             9

Ceva mai la vale găsim din nou marcajul pe un stâlp, după care acesta dispare cu desăvârşire (foto 10). La o curbă se vede toată valea pe care trebuie să o parcurgem până în satul Izvoarele Sucevei (foto 11). Peisajul este pitoresc şi privim spre dreapta în sensul de coborâre, către albia acoperită de copacii de pe margine a pârâului pe care îl urmăm (foto 12).

                            10

                            11

                              12

Lângă un gard zărim o viperă care probabil a ieşit din cauza caniculei din această perioadă (mijlocul lui iulie 2015) (foto 13). Aceasta fuge destul de repede la apropierea omului. Undeva mai la vale zărim albia pârâului, care acum are suficientă apă (foto 14). Trecem de un mic pod de unde privim spre aval (foto 15). 

                            13

                           14

                         15

În continuare, Pârâul Izvor curge pe lângă drumul pe care suntem (foto 16). Undeva mai la vale pârâul trece din nou pe partea dreaptă în sensul de mers, pe sub câteva stânci de mici dimensiuni (foto 17). Apoi se măreşte destul de mult, probabil de la un afluent (foto 18).

                        16

                                 17

                                   

18

Zona rămâne îngrădită dar totuşi putem urmări cursul pârâului (foto 19). Undeva pe partea stângă cum coborâm spre satul Izvoarele Sucevei întâlnim un splendid exemplar de larice (foto 20). 

                                19

20

Ne apropiem de valea Râului Suceava (foto 21) şi după o curbă zărim dealul pe care se află ruinele cazematei din imaginile 32, 33 şi 34 de pe porţiunea Izvoarele Sucevei - Ucraina (https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-rasariteni/obcina-mestecanisului/raul-suceava-parcurgere-integrala/izvoarele-raului-sucevei---granita-cu-ucraina-prin-obcina-mestecanis-si-obcina-feredeului ) (foto 22). 

                                21

                           22

Ne mai apropiem puţin de drumul principal şi privim confluenţa Pârâului Izvor cu Râul Suceava (foto 23). 

                            23

                                24

Din Pasul Cârlibaba şi până în satul Izvoarele Sucevei am parcurs circa 6 km.