Valea Gaura, coborâre pe schiuri, Munţii Bucegi

text: Andrei Samoil

fotografii: Ricky şi Andrei Samoil (Bucureşti)

În poza alaturata sunt eu, Andrei. Luna mai 2003. Plecaţi din Bucureşti la ora 7 (tata şi cu mine) am ajuns la cabana Babele, după ce am urcat cu telecabina din Buşteni, pe la ora 12. Aici, lume de tot felul şi coadă mare la telecabină. Începeam tura noastră pe schiuri.

Cabana Babele ramane in urma.

Continuăm drumul spre cabana Omu, pe sub Ceardac, adică pe drumul de vară.

De partea cealalta a Ceardacului, pe micul platou dintre Vaile Cerbului (dreapta) si Obarsia (stanga).

Cabana Omu este inca, partial, sub zapada. Sosim aici la ora 15.

Varful Omu. (Cat o fi oare de inalt? Vezi aici.

În spate au ramas Muntele Coştila şi releul de pe el. În ultimul plan, spre dreapta, Munţii Baiului.

Chiar în spatele cabanei se deschide Valea Gaura, pe care urmează să o coborâm pe schiuri. În partea stângă a imaginii este muntele pe care debutează frumosul traseu pe versantul vestic al Bucegilor, spre cabana Padina. Iar în stânga de tot, în spate, se înalţă Masivul Leaota.

A doua zi, după ce am fost primiţi cu mare ospitalitate de cabanierii de la Omu (în aceeaşi zi sosiseră şi ei la cabană), am început să coborâm, pe la ora 8,30. În spate rămân (vazute de la stanga la dreapta) staţia meteo, Vf. Omu şi cabana.

Puţin mai jos faţă de cadrul anterior privirea cuprinde spectaculosul Muntele Scara (încă evitat de călătorii prin Bucegi) şi, în fundal, Masivul Piatra Craiului. În stânga se cască Valea Gaura, în dreapta coboară brusc Văile Ţigăneşti şi Mălăieşti. Toată zona nordică a Bucegilor este deosebit de diversă şi atrăgătoare.

Privirea cuprinde spectaculosul Muntele Scara (încă evitat de călătorii prin Bucegi) şi, în fundal, Masivul Piatra Craiului. În stânga se cască Valea Gaura, în dreapta coboară brusc Văile Ţigăneşti şi Mălăieşti.

Am ajuns în treimea superioară a Văii Gaura şi vom lasa primele urme pe traseul turistic ale cărui semne sunt acum sub zăpadă.

Dacă întoarcem privirea spre cabana Omu, rămasă sus, în cel mai depărtat plan al imaginii, nu recunoaştem sub zăpadă relieful ruiniform săpat pe conglomerate şi calcare. Mai jos de noi, Cascadele de la Moara Dracilor pot fi coborâte pe schiuri, acum apărând la suprafata doar una singură dintre ele; zăpada foarte moale s-a scurs în zona lor (vezi şi ).

La ora 12 ne odihnim pe primele petice de iarbă, la baza Văii Gaura, imagine în care fundalul este dominat de fantasticul relief pe conglomerate şi calcare din versantul ei drept geografic.