Munţii Făgăraș / Făgăraşului, din Valea Zârna pe creasta principală

Ziua 1-a

Am plecat dimineata din Ramnicu Valcea, spre Curtea de Arges, sperand in vremea buna anuntata si in legaturi auto, dirijate sau intamplatoare, care sa ne usureze apropierea de muntii indragiti. Ajunsi la Curtea de Arges, parca anume pentru noi, microbuzul care facea curse pana la tabara de copii din Slatina astepta in autogara. Am sarit in el si a inceput periplul. Am trecut prin frumoasele sate argesene, pe langa biserica rupestra sapata in gresiile dealului din apropiere (vezi volumul 1 din ghidul masivului, pagina 34, la ), loc de bejenie altadata a celor de pe aici si dupa exact o ora am ajuns la capatul traseului auto.

Cateva informatii luate despre posibile mijloace de transport pe mai departe - slabe sperante, despre casa de altitudine de la Malita, pe unde am mai fi vrut sa ajungem anul acesta si, neavand incotro, ne-am pus rucsacii in spate si am luat-o pe drumul de pe Valea Doamnei, anuntat a fi unul de 19,5 km. Doar mult dincolo de Gura Cernatului, oameni binevoitori, plecati sa identifice locuri bune de pescuit, ne-au dus vreo 5-6 km - buni si astia, pana nu departe de barajul de la Gura Vasalatului. De cand parasisem masina binevoitorilor, pana aici am mai facut vreo 2 km.

Pe marginea lacului de acumulare am mai zabovit, cat sa ne saturam de culoarea lui verde, de apa adanca. Cand am reluat drumul pe picioare, prin arsita soarelui care cam pripea, rucsacii parca se facusera mai grei. Peste toate astea, ne-am mai intalnit si cu o turma care urca spre o stana din munte, din preajma careia au tasnit spre noi 7-8 ciobanesti, dornici sa-si dovedeasca harnicia cu noi, niste bieti turisti. Ne-a scos ciobanul din furia lor si de la el am aflat cum ca era pe acolo pentru prima oara, ca urca la stana din Zarna si ca avea la el o harta, o schita a locurilor pe unde trebuia sa mearga.

Apoi de la baraj pana la Gura Zarnei am mai mers vreo 3-4 km. O sageata si un punct albastru, inaintea podului acestor locuri, ne-au aratat calea Zarnei. Am inceput sa numar pasii sperand sa nimeresc usor inceputul potecii de pe Muntele Bouretu. Cam sters, dar semnul era acolo, agatat pe coaja unui copac. Odihna mai consistenta era necesara, ca si prospectarea locurilor pe mai departe. Floriana da o fuga pe poteca cu inceput timid. Locurile si frecventa marcajului i se par promitatoare. Mai merg si eu, vreo 500 de pasi si, la intoarcere, ne punem rucsacii in spate si pornim in necunoscut. Poteca e buna, clara, cu marcaje dese, aproape proaspete, dar vizibil neumblata. Urcam de cand parasisem drumul de pe Zarna cam de vreo ora, cand am intalnit prima doboratura de copaci, rasturnati peste poteca. Am ocolit-o, apoi au urmat alta si alta si, pe la a 5-a, am simtit ca daca o tinem tot asa, fortele mele se duc pe apa... Zarnei.

A urmat o disputa, chiar aprinsa, intre tineretea Florianei si prudenta varstei tatalui. Asa ca ne-am intors si cand am ajuns iarasi in valea pe care o parasisem de vreo 2 ore eram demoralizati de insucces si poate tocmai de aceea mai obositi. Ne ramasese calea Zarnei, pana la casa pe care o stiam, unde fie puneam cortul carat in spate, fie gaseam gazduire la padurarul care poate s-ar fi aflat acolo. Pana atunci, in drum am intalnit un vagon pazit de o femeie, care ne-a confirmat ca padurarul chiar era acolo si ca mai avem de mers circa 3-4 km. Ceva mai departe, iar ne-am intalnit cu turma cunoscuta, cu dulai zdraveni si cu ciobanul cu harta lui, care tocmai isi pregatea masul peste noapte. Pe padurar l-am intalnit. Drumul avea chiar lungimea spusa de femeie. Oboseala statea sa ne doboare si cand am ajuns la casa silvica (foto 1) am rasuflat usurati.

1 Casa silvică de pe Valea Zârna.

A urmat o noapte de vis. Camera curata, padurar amabil si mai ales ospitalier, pat stimulator de vise si somn din acela ne ’ntors, leganat de muzica continua a Zarnei, involburata de topirea intensa a zapezilor cazute in primavara asta nabadaioasa.

Ziua 2-a

Am plecat in susul Vaii Zarnei, cam pe la 6½, ceva mai tarziu decat ne propusesem. Cerul era cam innourat si parca sanse multe de vreme frumoasa nu pareau sa fie. Era dimineata destul de racoroasa si asta parca ne dadea o doza de optimism. Am lasat pe dreapta drumul spre stanele multe din Bratila (vezi harta) si ceva mai incolo pe cel care ducea spre Caldarea Leaotei.

Drumul incepea sa se ingusteze si exploatarile forestiere il cam noroisera. Intalnim in cale un vagon-dormitor apoi, pe malul stang al Zarnei, vreo doua vai abrupte pe care se coborau copacii smulsi cu brutalitate muntelui si, la sfarsitul a doua ore de mers, ajungem in locul in care drumul traversa apa. Zarna avea aici un vad, bun pentru tractoarele care-l traversau. Dar apa era vijelioasa, cam adanca, poate trecea de genunchi si cand ne-am descaltat si am intrat in apa rece, doar cativa pasi am facut si ne-am tras inapoi. Avea vadul prin care ar fi trebuit sa trecem ceva mai mult de 10 m latime si neajunsurile unei traversari riscante ne-au facut sa ezitam.

Excursia parea esuata. Am avut de luat o hotarare grea, a intoarcerii. Dupa esecul de pe poteca Bouretului, asta ne mai lipsea. Trecusera aproape 2 ore de drum facut inutil. La intoarcere, cand am trecut din nou pe langa vagonul-dormitor, ne-a intampinat omul locului, un maramuresan care ne-a invitat sa-i vizitam meleagurile obarsiei sale, cele de pe la Borsa. Cateva vorbe schimbate la repezeala si ne-am continuat coborarea.

Cand am ajuns la Gura Leaotei, singura solutie a venit din partea Florianei. Trebuia sa urcam prin Caldarea Leaotei si apoi pe creasta Fagarasului, in poteca marcata. Si tot in Curmatura Zarnei trebuia sa ajungem. Dar drumul era mai intortochiat decat cel gandit dimineata si daca mai adaugam orele pierdute si timpul se lungea considerabil. Dar alta solutie oricum nu aveam.

Am inceput urcusul pe drumul forestier din Valea Leaota. Urcam si soarele incepea sa intre pe vale si cerul sa se limpezeasca. Norii cei grosi de pana acum se risipeau si seninul cerului ne dadea speranta ca de acum incolo excursia avea sanse sa reuseasca. Din spate, atunci cand intorceam privirile, ne pazeau varfurile cele mari ale Iezerului si turnurile Coltilor Cremenii (foto 2). Drumul s-a ispravit dupa vreo 2 km si a continuat cu o poteca ciobaneasca, cu urme proaspete de la trecerea oilor. Stiam din alta imprejurare, ca traversarea apei Leaotei, parca mai vijelioasa decat a Zarnei, trebuia facuta pe o podisca, pana la stana de tranzit a ciobanilor, in drum catre cea de sus, din poiana de sub caldarea cea mare.

2   Privind spre Muntii Iezer; de la stanga la dreapta: Iezerul Mare, 2462 m; Iezerul Mic, 2409 m; Obarsia, 2314 m. 

3 Popas pe Valea Leaota, la stana de tranzit; turma se pregateste de drum spre stana din Leaota.

Inainte de a ajunge la podisca stiuta, latraturile canilor au dat de stire ciobanilor ca s-au apropiat niscaiva musafiri. Un baietandru ne-a intampinat si ne-a deschis poarta peste pod. Era si asta o noutate. A cam fost dezamagit baiatul ca niciunul dintre noi nu fuma, dar, bucuros de oaspeti, ne-a ferit de caini si ne-a condus in gospodaria ciobanilor (foto 3). Era cam mare inghesuiala la stana asta improvizata si pe deasupra se mai pregateau si de plecare. Dar ospitalitatea lor a fost fara cusur. Ne-au poftit sa luam loc la masa improvizata din fata stanei si ne-au pus in fata o mamaliga aburinda, cu urda proaspata alaturi si o salata de rosii facuta special pentru noi. Ba ne-au imbiat si cu un strop de tuica de cea buna, galbena, uleioasa, dintr-aceea care se ridica pe peretii sticlei. Dar licoarea de pruna a fost mai mult pretextul lor de a se indestula cu cate un pahar plin. Ne-am asezat la taifas, am aflat de unde eram fiecare si daca am mai fost prin aceste locuri. Ba, unul dintre ei, parea sa-si aduca aminte ca in urma cu vreo 4 ani mai fusesem pe la stana din munte. Nu stiu sigur daca si-a adus aminte de grupul cu care fusesem atunci dar sigur stia ca unul din noi ii lasase o sticluta cu bautura. N-am intaziat decat vreo ½ ora si am plecat mai departe.

Parea ca intalnirea cu ciobanii ne facuse bine si locurile prin care treceam erau din ce in ce mai frumoase. Mai ales Paraul Leaotei, inspumat, trecut din saritoare ’n saritoare, sclipind in lumina soarelui, alcatuia un spectacol unic. Si poteca strecurata cand in apropierea apei, cand urcata sus, pe coasta muntelui, cu firisoare de apa la tot pasul, cu flori in ochiurile de poieni insorite intalnite in cale, implinea frumusetea locurilor. Cu incetul, brazii au pus stapanire pe locurile din ce in ce mai inalte si poteca urca din greu printre radacinile lor infipte zdarvan printre pietrele locului.

Cam peste 1½ ora, am ajuns la stana din poienile Leaotei (imaginea 4). Acolo, baciul, urcat de cateva zile, trebaluia prin preajma, asteptand urcarea oilor. Doar putin ne-am odihnit si iar am pornit la drum. Soarele isi arunca peste noi caldura amiezii. Cerul era stapanit de senin si norisori decorativi. Poteca deocamdata umbla intortochiat prin poiana de dinaintea treptelor glaciare. Urmaream cu ochii pisatoarea cea mare, cascada care trebuia traversata, dupa care ajungeam in treapta glaciara de sus, cu lacurile cele multe.

4 Priveliste de la stana din Leaota spre creasta Fagarasului.

De la un timp au aparut jnepenii si poteca a inceput sa urce. Apoi jnepenii s-au rarit, au inceput sa apara tufele de bujor de munte de abia inflorit si, mai departe, doar plaiul alpin presarat cu stancarii si mai apoi cu grohotis ne-au ramas de strabatut. De pe coastele malului drept al Leaotei, cel deasupra caruia ar fi trebuit sa fim daca am fi urcat Bouretul, se prelingeau pana in vale fire de apa inspumata. Poteca facea o mare curba spre dreapta, cu cateva serpentine scurte si, in sfarsit, s-a indreptat spre traversarea pe care o asteptam (foto 8). Dar de aici incepeau si limbile de zapada.

5 Poteca din Valea Leaotei.

6 Caldarea Leaotei.

7 Cununa Iezerului, de la stanga la dreapta: Piscanu, 2346 m; Rosu, 2469 m; Iezerul Mare, 2462 m; Iezerul Mic, 2409 m; Obarsia, 2314 m; Papau, 2093 m.

Floriana a ocolit pe stanga varful din fata. Dorea sa vada mai bine inceputul caldarii si macar ceva din lacurile de aici, din cele care iesisera de sub stratul inca gros de zapada. Eu am ocolit prin dreapta varful, continuand sa merg in lungul valcelului plin de zapada, pana spre creasta. Pe aici parca si panta muntelui era ceva mai domoala. De sub stratul gros care acoperea valcelul, ajungea pana la mine bolboroseala apelor vijelioase indreptate spre cascada pe care tocmai o traversasem. Ne-am intalnit repede si imaginea Lacului Rosu fusese cea mai interesanta din cele ce oferea inceputul caldarii.

8 Cascada Leaota. 

10 Lacul Rosu si Vf. Fundul Bandei, 2454 metri.

12 Caldarea Leaotei, privita de sub Fundul Bandei: zona Lacurilor Scoica si Rosu; varful dinaintea Vf. Musetescu, spre dreapta; culmea Muntilor Iezer, in fundal, intre Vf. Iezeru Mare (stanga) si Vf. Papau (dreapta).

13 In drum spre Curmatura Zarnei; Lacul Zarna. 

Apoi am continuat urcusul, destul de domol. Doar ca acum, pe masura ce ne apropiam de creasta, vantul devenea din ce in ce mai puternic. Cand am ajuns in imediata apropiere a crestei am luat o bine meritata pauza. De cand parasisem stana din Caldarea Leaotei trecusera 4 ore. Adapostiti intr-o scoaca a plaiului nici nu ne pasa de vantul care statea sa te darame de cum te ridicai in picioare. Noroc cu cerul senin, care ne dadea certitudinea zilei frumoase pana la capatul dorit de noi, la refugiul din Curmatura Zarnei. Acum aveam ragaz sa privim inauntrul Caldarii Leaota, la cate lacuri erau iesite de sub troiene. Rosu, Musetescu si Mioarele se vedeau bine. Din celelalte, doar crampeie de oglinzi intunecate. In schimb, creasta pe care ar fi trebuit sa venim, cea de pe Muntele Bouretu, se lasa privita in toata splendoarea ei: din marea poiana a Capatanii (vezi harta), din care mai departe creasta urca din greu catre Varfurile Musetescu, Hartopu si Dara si pana catre Fundul Bandei (imaginea 14). Soarele nu le mai lumina in plin, dar si asa succesiunea continua a varfurilor, a seilor inalte dintre ele si limbile numeroase de zapada care le strabateau coastele, sfarsite in locurile in care erau cuibarite iezerele, alcatuiau un spectacol pe care l-am privit indelung. Eram plecati din casa de pe Valea Zarnei de aproape 11 ore si pana la locul de innoptat mai aveam cale lunga.

14 Vf. Fundul Bandei, 2454 m, vazut din Caldarea Leaota. 

Am apucat calea plaiului intins de pe creasta muntelui, aflata cam la 2300 m, pe alocuri chiar mai sus. Am trecut pe deasupra ultimei parti a Caldarii Urlei - caldarea de deasupra priponului, cum ii spunea Emilian Cristea - cu un lac mai micut ascuns in ea. Apoi, pana la o sageata buclucasa, aflata acolo unde poteca facea cotul spre stanga, ocolind Varful Leaotei (2312 m), nu ne-am mai oprit. Cam pana aici ne-ar fi scos si hatasul ciobanesc care urca din caldarea parasita de curand, dar atunci n-am mai fi putut admira spectacolul crestei inalte si strafundul caldarii cu ochiuri de apa intunecata indreptate spe cer. Nici la sageata amintita nu ne-am fi oprit daca nu ne-ar fi lasat uimiti varful indreptat spre vest, sageata pe care scria 30 minute pana la refugiul Zarna! Cineva sucise stalpul si cine stie ce lucruri rele s-ar fi putut intampla la vreme de ceata!

Apoi am inceput ocolul varfului, pe o poteca destul de priporoasa, si cand am sfarsit ne-am tras intr-o parte, catre abruptul nordic, in speranta ca vom avea semnal la mobil, sa putem spune celor de acasa cam pe unde suntem. Apoi ne-am continuat drumul. Am trecut pe deasupra Lacului Zarna (imaginea 13), am strabatut din nou plaiuri, hoage stancoase, am traversat limbi mari de zapada, ne-am bucurat de tufele de bujor de abia inrosite si catre ora 7 seara, am ajuns la refugiul cel nou (imaginea 19). Trecusera mai bine de 12 ore de cand plecasem din Valea Zarnei.

15 In drum spre Curmatura Zarnei; in fundal, Vf. Ludisoru.

16 Coborand spre Curmatura Zarnei.

18 Curmatura Zarnei si Vf. Zarna, 2223 metri.

19 Refugiul nou din Curmatura Zarnei, 1923 m. 

Refugiul cel nou ni se parea o oaza de liniste si confort. Aici era aproape cald, locul ni se parea confortabil si mai ales vantul care pana atunci mai-mai sa ne darame nu-l mai simteam. Inauntru era curat si oamenii care trecusera pe aici fusesera unii civilizati. Refugiul este o realizare importanta a oamenilor de munte si ne simteam in el ca ’ntr-un palat!

Ne-am aranjat locurile de dormit, am mancat si noi ca lumea si am iesit pe afara, sa privim imprejurimile. Lacuturile din preajma aveau apa incalzita la soarele care stapanea inaltimile. Cand ne adaposteam de vantul care batea in rafale turbate, razele soarelui aflat la scapatat ne mangaiau de-a binelea. Oarecari conversatii telefonice am mai vrut sa purtam, dar rafalele de vant urlau pe langa noi si nu ne-am facut auziti. Apoi ne-am retras catre somnul odihnitor. Pana catre ora 23 vantul s-a tot repezit ca berbecul in peretii refugiului, apoi, dintr-odata s-a facut liniste. Atunci am zarit raza de lumina intrata pe ferestruica refugiului. Am iesit afara, numai bine sa vad roata lunii pline iesite din spatele crestei Fetei Unse. Era mare cat roata carului si din portocaliul ei se luminau crestele. Cerul era senin, nici urma de nor si speram intr-o zi la fel de frumoasa ca acea care tocmai trecea. Ne-am varit din nou in sacii de dormit, dar multa vreme am tot privit lumina blanda care ne intra pe fereastra.


Ziua 3-a

Am sarit ca arsi din somnul dulce al diminetii. Pe ferestruica refugiului razbatea lumina zilei si cand am deschis usa ne-a inconjurat muntele pustiu. Nu era chiar vremea pe care o asteptam, dar nici sa zici ca peste noi vor veni ploi repezi. Cerul era innourat si petice de cer senin erau peste tot locul. Doar ca nu mai era ca ’n ziua care trecuse. Am fost repede gata si cele cate fotografii facute la repezeala (imaginea 20), sa ne aducem aminte ca am trecut pe aici, nu ne-au intarziat mult.

Am trecut pe langa vechiul refugiu, devenit impracticabil si am inceput urcusul. Am urcat drumul lung de peste Varfurile Fata Unsa, Fundul Langii, apoi al Ludisorului, pe poteca desfasurata pe coastele sudice, ne-am improspatat rezerva de apa la izvorul din creasta, cu apa limpede si rece de s-au aburit peturile noastre, ne-am tot contrazis asupra locului unde ar fi fost Bratila si pana la urma chiar am ajuns acolo (imagini 23, 24). Era locul cunoscut, cu lacul nival din preajma, cu bordurile care tineau adapost si cu potecile spre Iezer si Berevoescu, care aici isi aveau despartirea. Una prelunga, pe coastele sudice ale Bratilei si cealalta in serpentine dese, dar pe cele nordice.

20 Dimineata plecarii din Curmatura Zarnei.

21 Curmatura Zarnei si Muchia Hermeneasa.

22 Muchia Hermeneasa, stanga si Vf. Ludisoru, 2302 m, in ultim plan, dreapta.

23 Raspantie de drumuri in Curmatura Bratilei.

24 Lacul din Curmatura Brătilei. 

Cand am ajuns in Curmatura Bratilei, trecusera aproape 3 ore de cand plecasem de la refugiul din Zârna. Era cam ora 9 si trecerea peste varfurile amintite ne luase mai mult timp decat crezusem. De vina era doar ritmul meu de mers, altfel Floriana ar fi ajuns de mult. Era destul de racoare si vantul adia ca lumea. Asa ca ne-am tras la adapostul primelor stancarii din Caldarea Dejanilor si am facut un mic popas (imaginea 25). Pe acolo urma sa coboram. Undeva prin preajma era un loc de cort, ferit, cu borduri de piatra. Din josul caldarii ajungea pana la noi cantecul Radului, al izvorului puternic izbucnit din stanca.

25 Caldarea Dejanilor.

26 Izvorul Radului.

Cand am plecat, am mai privit o data in adancul caldarii. Eram pe versant nordic si zapada putea inca sa ne dea de furca. Cand am inceput sa coboram, pe poteca abrupta, strecurata prin locuri inguste, cu limbi de zapada care trebuiau traversate, am vazut in drum urme de bete de trekking. Ceva mai incolo, pe limbile de zapada, mai erau inca urme ale trecerii altora, inaintea noastra, doar ca acestia urcasera. Am evitat traversarile prelungi, care trebuiau facute cu destula atentie si am luat-o direct pe clinurile cam abrupte, dar eliberate de povara zapezii. Valea nu era prea larga si oricum pe treapta glaciara a caldarii aveam sa gasim semnul de marcaj al triunghiului rosu. Coboram repede. Din urma ajungea pana la noi zgomotul cascadei Paraului Radului, devenit acum inspumat, pravalit de pe treptele inalte.

27 Bujorul Dejanilor.

28 Vremea bujorului. 

30   Paraul Dejanilor. 

Ne-am oprit sa ne invioram in apa rece a muntelui si sa ne desfatam privirile cu bujorul care ne inconjura. Apoi am continuat coborirea. Potecuta nu ne trada si semnul de marcaj regasit se strecura prin locurile inverzite odata cu urcarea primaverii spre creste. De undeva din josul muntelui, urca agale un turist stingher. Un englez, altfel „profesor de engleza”, ne-a iesit in cale si a fost bucuros sa schimbe cateva vorbe cu amandoi si cu Floriana si pe limba lui. Mai jos poteca s-a strecurat prin viroage ceva mai inguste. Apoi a mai traversat si paraie navalnice, altele decat cel al Radului. De pe coaste au inceput sa razbata zvon de glasuri si curand au aparut culegatorii de bujor, urcand din vale. Erau cam multi si parca nu toti politicosi, judecand dupa raspunsul la binete.

Cand am ajuns la capatul de sus al drumului forestier, in poiana cu brazi falnici, lume de tot felul pleca spre caldarea de unde veneam, sa culeaga bujorul deabia inflorit. Tractoare si masini, isi lepadau incarcatura la poarta muntelui. Unii venisera doar pentru gratar, care pe alocuri sfaraia de mama focului, udat cu berea tinuta la rece, in paraul Radului. Cel putin era bine ca decibelii electronici nu tulburau muntele. Altfel locurile erau aici ca in toamna trecuta, cand venisem dinspre Iezer. Refugiul de vanatoare era la locul lui, infasurat in folie colorata. Casa cocheta de mai jos avea oaspetii sai, intinsi la vorba cu berea pe masa si 4x4 alaturi. Doar noi, ajunsi aici, obositi, ne straduiam sa trecem raul cu spuma de apa vijelioasa venita tocmai din fantanita Radului, tasnita din stanca de sub Bratila. Cum-necum, mai mult taras, cu apa stropindu-ne din belsug, am izbutit sa trecem paraul pe trunchiuri mladioase si cel putin in fata nu eram uzi. Ceva mai incolo ne-am asezat la masa, ca doar era ora pranzului.

O bucata de vreme ne-am odihnit. Meritam un popas dupa coborasul navalnic din caldarea Dejanilor. Apoi sa fi fost un pic trecut de ora 12, am inceput coborarea pe drumul forestier. Socotelile noastre facute inca de cand plecasem, cu trenuri la care trebuia sa ajungem in Fagaras, asa cam intre ora 16 si 18, usor-usor incepeau sa se naruie. Pana in Dejani aveam vreo 9 km si inca 15-18 pana in Fagaras si daca vreo minune nu ne trimetea din urma vreo masina, aveam sa inoptam pe la vreuna din pensiunile de pe aici.

Se facuse ora 15 si noi inca nu ajunsesem in zona vaii Dejanilor pe care se construiau numeroase case de vacanta si pensiuni. Trenurile noastre, in cele doua directii in care fiecare dintre noi se indrepta, plecau peste putina vreme. Pierdusem aproape toate sperantele, intrebandu-ne daca n-ar fi mai bine sa ramanem pe aici peste noapte. Din spate se aude un zgomot de masina. Le facem semn, opresc si ne spun ca ne pot duce pana la ramificatia din Recea, de unde sigur vom gasi alt mijloc de transport. Asa a fost si cand am ajuns in Fagaras, mai aveam mai putin de ½ ora pana la tren. Asa ca toate lucrurile s-au aranjat numai bine si noaptea ne-a gasit pe fiecare la casa lui, cu somn linistit, presarat doar cu visele zilelor frumoase daruite de Muntii Fagarasului.