Vulcani noroioşi la Monor, Subcarpaţii Transilvăneni

articolul continuă de la


Din centrul satului ne abatem spre dreapta, tot pe drumul 154, daca parcurgem distanta amintita in sensul descris, pana la iesirea din sat, unde, imediat dupa ultimile constructii, intalnim un mic pod (foto 1).

1

                                                              2

Il traversam si ne abatem spre stanga, pe un drum de tara care urca spre dealurile aflate la est de sat (foto 2). Ceva mai sus parasim acest drumeag si ne abatem pe un altul, spre stanga in sensul de mers, care merge pe curba de nivel de-a lungul unor ogoare. La cateva sute de metri se zaresc cateva movile, loc unde sunt vulcanii noroiosi (foto 3). Zona este denumita de localnici La gloduri. In departare se vede satul Monor. Vedem spre valea pe care am ajuns pana aici si catre dealurile aflate la vest (foto 4).

                        3

4

                                                                   5

Ceva mai inspre zona vizata traversam o mica rapa unde pe margine cresc arbusti, unii acum, la inceput de mai 2014, infloriti (foto 5). Inca putin si ne apropiem de cateva movile (foto 6). Ajungem in aria cautata unde un panou ofera cateva informatii (foto 7).

                             6

Vulcanii noroiosi de aici nu sunt la fel de spectaculosi ca acei din zone consacrate, cum ar fi in Buzau. Interventia omului precum si faptul ca pe aceste locuri animalele pasc in voie au facut ca locul sa se mai niveleze. Acum gasim destul de mult noroi (foto 8) si urme de conuri tesite (foto 9). Dupa spusele localnicilor aici au fost cateva conuri mai mari (foto 10).

7

                                                                        8

                                                                         9

10

                                                                          11

Gasim cateva mici balti unde se vad urme de titei, care mai bolborosesc din cand in cand (foto 11); sunt si locuri unde noroiul se scurge (foto 12). 

12

                                                                           13

La cativa zeci de metri, inspre varful dealului, se observa un sir de foste conuri vulcanice (foto 13). Si pe aici, intr-un loc, am gasit o mica portiune unde o scurgere de noroi era ceva mai consistenta (foto 14). Iata un con tesit (foto 15).   Prin ierburi, ciuperci albe contrasteaza cu verdele crud al ierbii (foto 16). Imediat mai sus de acestea intalnim iar o mica portiune cu noroi ceva mai consistent (foto 17). Iar mai sus sunt mici santuri cu noroi printre cateva movile mici (foto 18).

                                                                           14

15

           16

                                                                           17

                                                                       18

20

Mai parcurgem cativa metri si ajungem la capatul dinspre amonte al acestei portiuni (foto 20). Acolo se termina acest loc care merita vazut cu toate ca de la distanta pare doar o zona cu noroi. 


vezi alți vulcani noroioși din România