Aşezare fortificată pe Dealul Cetăţuia de la Răcăciuni, Podişul Bârladului

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Suntem iar la Răcăciuni (vezi harta zonei la), satul de unde am pornit spre cetatea dacica Tamasidava. Daca ne deplasam dinspre Bacau spre Racaciuni, exact pe partea opusa capatului de drum DJ 252E, drum pe care am fost spre cetatea Tamasidava, deci pe partea dreapta in sensul de mers, se desprinde un mic drum local care conduce dupa 400 metri la poalele unor coline care atrag atentia prin forma lor si sunt vizibile foarte bine si de pe drumul E85 (foto 1).

Ne inscriem pe acest drum, prin sat si cand ajungem la poalele colinelor ne abatem spre dreapta si imediat dupa ce depasim un gard urcam spre stanga in sensul de mers. Ajungem, ceva mai sus, la un drumeag care se strecoara printr-o mica vale (foto 2). Ceva mai sus fotografiem spre inapoi; vedem o parte din satul Racaciuni iar in departare Lacul Racaciuni (foto 3).  

                                                                     2

3

Ajunsi pe culme, dam de un ogor arat. Spre dreapta ne atrage atentia o colina tesita, semanand cu Varful Retezat (foto 4). Ne apropiem de acel varf si ne dam seama, dupa forma sa tronconica, ca aici a fost interventia omului. Avem de trecut un mic sant pana a ajunge la locul vizat (foto 5). Pe aceasta colina, Dealul Cetatuia, a fost o asezare fortificata, inca din epoca bronzului. Din cercetarile arheologice aflam ca a fost o cetate din lemn si pamant.

                                                                    4

5

Inainte de a urca pe acea portiune retezata intalnim foarte des o mica planta galbena, Laptele cainelui  (Euphorbia cyparissias) (foto 6). De o parte si alta a acestei inaltimi sunt doua santuri de aparare (foto 7, santul care se indreapta spre nord). In departare se zareste inaltimea unde se afla cetatea Tamasidava (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura45/home/carpatii-rasariteni/podisul-moldovei/podisul-barladului/cetatea-tamasidava-podisul-barladului) (foto 8).

                                                                 6

                                                            7

8

                                                                     9

Locul unde suntem nu este foarte intins dar constituie un excelent punct de observatie, mai ales asupra Vaii Siretului. Vedem spre nord o alta parte a satului Racaciuni si mici portiuni de abrupt (foto 9). Apoi coboram spre sat. Intalnim portiuni destul de intinse cu urzica moarta rosie (Lamium maculatum) (foto 10). Mai jos, intr-un musuroi, furnici mari sunt foate active (foto 11).

                                                                       10

11

Ajungem destul de repede la baza dealului si ne indreptam spre o punte peste micul parau care traverseaza satul (foto 12). Dupa ce traversam puntea fotografiem spre inapoi (13) si apoi iesim din nou la drumul E85. 

                                                                             12

                                                     13