A explodat papura în Podişul Sucevei

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Dealul Burla se afla la 5 km sud de orasul Rădăuți  (vezi harta, extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, București, 1987). Exista numeroase cai de acces spre acest deal. Am preferat un traseu care traverseaza campurile dinspre nordul dealului.

Inceput de aprilie 2014. Desi vremea era mohorata si batea un vant destul de puternic si rece, am pornit din oras spre dealul care are 483 metri altitudine. Am traversat, la sud de oras, Raul Sucevita (foto 1), la 200 m amonte de podul peste acest rau, pod pe care trece drumul 2H, Suceava - Radauti. Apoi ne-am inscris pe drumul care duce spre satul Burla si care are si o ramificatie spre satul Volovat. In departare se vede dealul pe care vrem sa-l suim (foto 2).

                                                                      1

2

Imediat cum trecem pe sub o linie de inalta tensiune, parasim drumul care duce direct spre sat si ne abatem spre stanga, in sensul de mers, pe drumeagurile de pe marginea ogoarelor. Acestea urmeaza in zig-zag un traseu care ne conduce spre deal. Prin santurile de alimentare cu apa cresc din loc in loc mici tufe de arbusti. In unul dintre acestia, un scatiu (foto 3).

3

                                                                            4







Apoi intalnim un drumeag mai bine conturat, pe care il vom urma pana in sat. Acesta intersecteaza un alt canal de aductiune a apei. Aici am surprins papura care a „explodat” (foto 4); pare a fi un fuior cu lana netoarsa (foto 5, 6).

                                                         5

6

Un arbust este plin de licheni, mai ales spre partea nordica (foto 7). Mai urcam cateva sute de metri si ajungem la primele case din marginea estica a satului Burla, de unde ne abatem spre stanga, catre releul care se vede in varful dealului. Dupa ce depasim si ultimile case din sat urcam pe un drum proaspat betonat si ne abatem din nou spre stanga, catre o zona nisipoasa (foto 8), cu nisip destul de fin. Ceva mai incolo se observa cateva alunecari de teren.

                                       7

8

Apoi urcam spre varf. Spre est se vede valea Raului Suceava (foto 10). Spre sud, satele Iaslovat si Arbore (foto 11). Cea mai frumoasa priveliste este spre vest, o parte din creasta Obcinii Mari si cateva locuri importante (foto 12). 

                         10

                         11

12

                                                  13

14

La nord se afla orasul Radauti (foto 13). La coborare intalnim toporasi (foto 14).