Peştera Gheţarul Vârtop, amprente umane de acum 62.500 ani, Munţii Bihor

text şi imagine: Ică Giurgiu


În anul 1974, membri ai Clubului „Emil Racoviță” Cluj-Napoca au descoperit mai multe urme de om în această peșteră. Urma din fotografia realizată la întâlnirea speologilor de la Vadul Crișului din anul 1974, a fost decupată, are 22 centimetri lungime și 10,6 centimetri lățime și se află la secția din Cluj-Napoca a Institutului de Speologie. (citește mai mult despre Ghețarul de la Vârtop la)

Antropologul Cantemir Riscuția a datat urma ca aparținând omului de Neanderthal. Alte cercetări au stabilit că urma a fost imprimată în formațiunea moale din peșteră în urmă cu aproximativ 62.000 de ani. (vezi și ro.wikipedia.ro)

La http://frspeo.ro/?page_id=269  găsim următoarea sursă de informație:

În Peştera de la Vârtop (Munţii Bihor) au fost observate trei urme plantare de om, imprimate într-o crustă de montmilch solidificat şi dintre care numai una era completă. Examinată în detaliu, aceasta s-a dovedit a aparţine unui hominid primitiv. Cum măsurătorile radiometrice (cele dintâi de acest fel care au fost făcute vreodată într-un atare scop) au arătat că depozitul de montmilch s-a format într-un interval cuprins între 95.000 şi 62.500 de ani înainte de prezent, individul care s-a aventurat în această cavitate era cel mai probabil un neanderthalian. (Dr. Gheorghe Racovita, Dr. Bogdan P. Onac, Dr. Oana Moldovan)

Uite harta peşterii!