Cetatea dacică Bâtca Doamnei, Munţii Tarcău, lângă Piatra Neamţ

                                                                           2

Dupa ce depasim cateva case drumul traverseaza si portiuni de padure unde sunt plante de primavara, cu flori aproape inchise din cauza vremii mai reci (foto 3). O veverita traverseaza grabita drumul asfaltat. Ceva mai incolo, la o curba, vedem in toata splendoarea sa Lacul de acumulare Batca Doamnei si inaltimea cu acelasi nume pe care intentionam sa urcam (foto 4). Dupa aproximativ 35 minute de cand am traversat podul peste Raul Bistrita drumul coteste spre stanga si ne abatem in amonte pe Valea Raului Doamna, depasind o derivatie care urmareste mai departe malul drept al Raului Bistrita. Undeva pe stanga cum urcam pe acest nou drum intalnim o alunecare de teren care a generat o mica grota in argila, efemera de altfel (foto 5).

3

                                                                          4

5

                                                      6

7

Depasim mai multe case si alte constructii si ne abatem pe primul drumeag pe care il intalnim pe dreapta in sensul de mers. Acesta urca printre cateva case si se abate spre varful Dealului Batca Doamnei (foto 6). Ajungem in 8-9 minute la capatul sau si urcam pe una dintre potecile care duc spre varf. Ne intampina foarte multe flori de ciubotica cucului (foto 7). Depasim un loc stancos (foto 8) si ceva mai sus putem fotografia, spre est, o mare parte din orasul Piatra Neamt, cu cele trei dealuri importante: Cozla (la si la https://sites.google.com/site/romanianatura44/home/carpatii-rasariteni/subcarpatii-moldovei/subcarpatii-bistritei/schi-pe-cozla-la-piatra-neamt-subcarpatii-bistritei), Pietricica si Cernegura (foto 9).

                                                                         8

9

Spre vest se vad coada Lacului de acumulare Batca Doamnei si canalul prin care curge Raul Bistrita (foto 10). Urcam foarte putin si in fata se vad cateva urme de ziduri din piatra (foto 11). Aici se spune ca a fost o cetate dacica iar zidurile care se mai pastreaza faceau parte din centura de fortificatii a acestei cetati (foto 12). 

                                         10

                                                                          11

12

                                                              13

La cateva zeci de metri se afla si punctul de altitudine maxima al dealului, 457 m. De acolo fotografiem spre sud-vest (foto 13) si spre sud, de-a lungul Vaii Raului Doamna (foto 14). Inaintam spre partea nordica a acestei inaltimi (foto 15), foarte abrupta si stancoasa, care apara natural cetatea. Urme ale unor vechi sapaturi arheologice se mai vad si azi. De partea cealalta a Bistritei, Muntii Stanisoara se pregatesc sa infrunte vremea rea care vine (foto 16). 

14

                                                                         15

16

                                        

vezi şi alte cetăţi din România