Ecosisteme antropizate

Ecologia - știința care studiază structura, localizarea și modificările aduse ecosistemelor.

Ecosistemul - este un sistem deschis alcătuit din biotop și biocenoză. Exemple de ecosisteme: ghiveciul de flori, o grădină, o livadă, o pădure, Munții Alpi, Oceanul Indian, Balta Brăilei, pielea umană etc. Cel mai mare ecosistem este planeta însăși.

Biotopul - reprezintă totalitatea factorilor abiotici (lipsiți de viață) dintr-un ecosistem. Este vorba despre sol, apă, aer, temperaturi, substanțe organice și anorganice etc.

Biocenoza - reprezintă totalitatea componentelor vii dintr-un ecosistem. Bacterii, ciuperci, protozoare, plante și animale fac parte dintr-un ecosistem. Cea mai mare biocenoză poartă numele de Biosferă și reprezintă totalitatea organismelor vii de pe planetă.

Ecosistemele antropizate reprezintă un tip artificial de ecosisteme care au fost modificate de om. Sunt de mai multe tipuri:

CARACTERISTICILE ECOSISTEMELOR ANTROPIZATE 

IMPACTUL ANTROPIC ASUPRA ECOSISTEMELOR NATURALE

Distrugerea habitatelor

Prin invadarea habitatelor naturale omul modifică parametrii naturali ai biotopurilor și implicit afectează populațiile endemice din respectivele habitate. Are loc o fragmentare a arealelor ceea ce duce la dispariția unor întregi populații de plante și animale din zona respectivă. Mineritul, urbanizarea, construcțiile hidrotehnice și de infrastructură produc cele mai multe pagube în acest sens.

Introducerea unor specii noi

Omul introduce intenționat sau accidental specii noi în habitatele pe care le modifică. Aceste introduceri au un efect deosebit asupra speciilor endemice și asupra biotopului. Speciile endemice suferă datorită înmulțirii biocenozei, se crează noi relații trofice și noi aspecte ale biotopului. Introducerea melcului marin Rapana tomasiana (ghiocul) în Marea Neagră este un asemenea exemplu.

Supraexploatarea resurselor naturale 

Este tendința omului de a exagera cu extragerea resurselor naturale. Se face prin vânătoare excesivă și braconaj, defrișare, suprapășunat, pescuit industrial etc. Drept consecință apare imposibilitatea ecosistemului de a-și reface resursele în timp util.

Poluarea 

După natura poluanților, poluarea poate fi: