Analizatorul vizual

Receptorii analizatorului vizual sunt situați în globii oculari, calea de conducere este reprezentată de nervii optici iar centrul de integrare se află pe scoarța cerebrală. La nevertebrate exista ochii simpli, oceli, (care pot deosebi doar întunericul de lumină) și ochii compuși, la insecte cei plurifațetați, care oferă imagini compuse dintr-o multitudine de imagini diferite. La vertebrate globul ocular are o structură ceva mai complexă. 

Structura globului ocular

Globii oculari sunt organe pereche situate în cavitățile orbitale din craniul vertebratului. Sunt prevăzuți cu anexe sub forma pleoapelor și glandelor lacrimale. Din punct de vedere structural globul ocular cuprinde:

Pe retină există un punct în care se formează imaginile, punct numit pata galbenă (macula lutea). În acest punct există doar celule cu con. De asemenea, locul de unde ies fibrele nervului optic se numește pata oarbă (macula sau papila optică) unde nu există celule fotoreceptoare și unde nu se formează imagini.

Formarea imaginilor pe retină

Imaginile se formează pe retină, în pata galbenă, printr-o triplă refracție: la interfața aer-cornee, pe fața anterioară a cristalinului și pe fața posterioară a cristalinului. Imaginea se formează mai mică și răsturnată și este transmisă pe calea nervului optic spre scoarța cerebrală unde se formează senzația de imagine.


                                                      Înapoi la Sensibilitate