הגדרת כוח התשובה והסליחה!

כשאנו אומרים את המילים הבאות:

  • רגש , הרגשה , ויתור על הכבוד , השפלה , גבורה , אומץ , שלום , הודה בטעות , פיוס , ויתור

מה אנו חושבים? אלו אסוציאציות זה מעורר בנו?

חישבו על כך מהו כוח התשובה והסליחה?

תחילה חשוב להבין "כי אדם אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא”.( מגילת קוהלת, פרק ז', פסוק כ').

פסוק זה אומר לנו בצורה גלויה שכל בני האדם חוטאים, ולכן אין לנו ממה להתייאש מכוח התשובה. להיפך! פסוק זה מעודד אותנו ונותן לנו מוטיבציה - הפסוק מציב לנו מראה מול העיינים, שמשקפת אותנו בצורה הכי גלויה שיש, ומראה לנו שלמרות כל הכוונות הטובות שלנו הרבה פעמים פישלנו, חטאנו, ונפלנו. אם כל זאת, עלינו להסתכל על כך כ"מנוע" דחיפה קדימה. למעשה, אנו רואים שלא רק אנחנו היחידים שנפלנו - אלא כולם תמיד נופלים. ציר "הנפילה התקדמות" מלווה את האדם במשך כל חיו!!!

לכן, לפי הבנתי אנחנו מברכים "ברכת שהחיינו והגיעו לזמן הזה" ביום הכיפורים.

שהרי, נשאלת השאלה: מדוע, יום זה הוא יום הדין של כל היצורים בעולם "כי זכר כל היצור בא לפניך היום, מי לא נפקד כהיום הזה?" מדוע אנו מודים לה' על יוה"כ ועל השופר?

שאלה זו ניצנצה בי במהלך תפילת הימים הנוראים, ובפרט בראש השנה, וביום כיפור. על מנת , שנוכל להבין את התשובה לכך. נשאל את עצמנו: מהו השופר? מה הוא בא לרמז לנו? למה מקפידים כל כך על מצוות שמיעת קול שופר?

התשובה לכך לעניות דעתי (צריך לברר זאת)

היא שביוה"כ, ה' בא בשופר ואומר לנו: סלחתי, שמעתי את כח וקול זעקתכם אני יעזור לכם לחזור בתשובה "הרגשת ניקוי התעלה פיזית ורוחנית לה', וגם שמיעת קול זעקה" ואחרי זה, ברור שרגש האדם משתנה מיד לשמחה גדולה ראיה לכך הינה: הסתכלות ב3 ברכות אחרונות של תפילת 18. האדם שמח ומודה לה' על מה שעכשיו! לא על מה שהיה. (נעסוק בזה בהרחבה בעמוד "גישות שונות לתפילה והסתכלות נכונה") - מוזמנים להקליק כאן למעבר לעמוד.

למעשה בקטע זה, ה' המלך אומר לנו: שמעתי אותך , הכל יהיה בסדר! אני דואג לך! ולכן האדם שמח מייד.

ב3 ברכות אחרונות של 18: ה' שמע, המלך הקשיב. והוא מבטיח שיהיה בסדר! הודאה לעכשיו - ולא רק לעתיד.

עכשיו שהבנו מהי משמעות שמיעת קול השופר, ומהו מסמל עבורנו (כמובן שיש עוד צורת סימליות, עקידת יצחק. אנחנו רוצים להזכיר לה' שאנחנו יודעים שאנחנו חוטאים. אבל אם כל זאת אנו מתחננים לה' שיזכור את עקידת יצחק ואת זכות אבותינו הקדושים - אברהם היה מוכן להקריב את בנו יחידו לה' - כן אנו מצפים שה' יחמול עלינו גם ויסלח לנו, זוהי צורה נוספת להסתכל על השופר כסמל). נוכל להבין למה מברכים עליו "שהחינו" "ברכת הזמן", ול"שמוע קול שופר". אנחנו מברכים על הזכות העצומה שניתנה לנו , שה', אבינו זיכה אותנו לחזור עליו ולשוב עליו באמת בלב שלם!!! כמו שמאז ומתמיד אנו חולמים להגיע לקירבת ה' - באמצעות התפילה!!! מסיבה זו אנו מודים לה', לא כולם זוכים להכיר בטעותם ולחזור למקור, ולשוב בתשובה אמיתית מעומק הלב, תשובה מאהבה!!!

הכוחות שבאים לידי ביטוי:

כוח התשובה וכוח התפילה - חשוב להבין, שהם לא מנוגדים זה לזה. אלא, ממשיכים זה את זה. באמצעות כוח התשובה - האדם מבין שהוא חטא, והוא רוצה לחזור. כוח התשובה - הוא המניע את האדם בכלל לפעול קדימה!

כוח התפילה - באמצעות כוח זה האדם ממש מוציא מפיו וידוי, התפילה עוזרת לאדם להביע את רגשותיו, ולהוציא מהכוח אל הפועל את רצונו להשתנות! ולהיות קרוב.

אפשר לדמות זאת לאבא ובנים. האבא (ה') בארמונו. האבא גידל את הילד לדרך מסוימת, כעבור כמה שנים, שהבן כבר גדל והפך לנער! הוא עזב את ביתו (עזב את עצמו, ואת החוקים שהוא התחנך אליהם) הנער, חושב שהוא גילה דרך אחרת. או, שהוא רוצה לחפש ולמצוא אותה אבל "בלי שיגידו לו".

כעבור, שנים שהבן סובל מהכל, מהחיים, ממחסור מאוכל, ממחסור בסיפוק נפשי ופיזי. (שהתרחק מה' = התרחק מביתו, ומאביו). הבן מתחיל לחוש צער וכאב חזקים שלא מרפים ממנו לרגע. לרוב הוא ינסה להשקיט קול זה ולברוח מתוך ההיבט "שמשנה מקום משנה מזל" והוא רק יתקל שוב ושוב באותם אתגרים פיזים ורוחניים. שיקשו עליו!!! וכאשר הוא מבין את טעותו, כלומר הוא ניזכר בימי "שחר ילדותו הטובים", הוא מרגיש נבוך כל כך!!!

הוא יודע שעליו לחזור בתשובה - אבל מרוב עוונותיו, והתרחקותו, הוא לא יודע מה לעשות - וזה נורא מתסכל אותו !!! (דברים אלו כתובים מתוך נסיון אישי!).

תפילה זו דרך נהדרת לביטוי כוח התשובה.

הבן לוקח את ה"סידור" או את ה"מחזור לימים הנוראים" והוא פשוט חושב על כל עברו ומצטער. בתפילתו, האדם מבקש קצת נחמה מה' , מאביו. לאחר שהבין שהוא רק הזיק לעצמו. התפילה עוזרת לנתב רגש זה. בתפילה מעין זו, האדם פשוט בוכה, ובוכה, ובוכה לאביו.... הוא מנסה לספר לאביו את כל "הסיפור שלו" אבל תוך כדי זה האדם מוצף רגשית ופשוט מתפרק בתפילה. הוא מצליח להוציא תפילה ממעמקי הלב! מהחדרים (תרתי משמע) הכי נסתרים וגנוזים אצלו.

הוכחה שמראה לנו עד כמה גדולה התפילה. ומה כוחה!! ומה כוחה של תשובה אמיתית!!!!

מי שבתפילתו זכה לכך (או יזכה לכך בעתיד) ירגיש מייד! מנסיון! את ה' שבא ומחבק אותו "חיבוק אבהי עוטף". האדם ממש מרגיש שיש משהו שתמיד ילווה אותו. כמו שנאמר :"קָרוֹב יְהוָה לְכָל קֹרְאָיו לְכֹל אֲשֶׁר יִקְרָאֻהוּ בֶאֱמֶת". (תהילים קמ"ה, י"ח). וכמו שנאמר: "קָרוֹב יְהוָה לְנִשְׁבְּרֵי לֵב וְאֶת דַּכְּאֵי רוּחַ יוֹשִׁיעַ". (תהילים ל"ד, י"ד).


צד נוסף, ב"תפילת סליחה" או בתפילת יוה"כ:

  • במשך התפילה האדם ממש מרגיש שהוא מנקה ומטהר את "התעלה, והצינורות שמחברות בינו לבין ה' "!!!!

  • תרגיל מעשי: לפני יוה"כ לראות את כל העוונות שלנו. שנאמר:" לְכוּ נָא וְנִוָּכְחָה יֹאמַר יְהוָה אִם יִהְיוּ חֲטָאֵיכֶם כַּשָּׁנִים כַּשֶּׁלֶג יַלְבִּינוּ אִם יַאְדִּימוּ כַתּוֹלָע כַּצֶּמֶר יִהְיוּ. (ישעיהו, א', י"ח).

למשל בצד ימין אדומים, ולהיווח איך גם כיום!!! יוה"כ מכפר עלינו. ממש!!! במהלך עבודת הקורבנות או עבודות הכהן הגדול לראות איך החטאים גם לא נזכרים פיזית פחות זוכרים כבר מה עשית כיוון שהחטאים נמחלו!

לבסוף, ניתן לראות שהחטאים הפכו מאדומים ללבנים. כמו שנאמר: " וְזָרַקְתִּי עֲלֵיכֶם מַיִם טְהוֹרִים, וּטְהַרְתֶּם: מִכֹּל טֻמְאוֹתֵיכֶם וּמִכָּל-גִּלּוּלֵיכֶם, אֲטַהֵר אֶתְכֶם. וְנָתַתִּי לָכֶם לֵב חָדָשׁ, וְרוּחַ חֲדָשָׁה אֶתֵּן בְּקִרְבְּכֶם; וַהֲסִרֹתִי אֶת-לֵב הָאֶבֶן, מִבְּשַׂרְכֶם, וְנָתַתִּי לָכֶם, לֵב בָּשָׂר". (יחזקאל, ל"ו, כ"ה - כ"ו). מהלך הפסוק: הודאה לטוב ה'. לאחר מכן בקשה לעזרה. החלפת הלב לרגיש יותר - מבטאת קשר עם ה'. הוא יוציא את לב האבן שלנו ויחליף אותו ברחמים!!!

  • מאחל לכם הגולשים להרגיש תשובה אמיתית מעומק הלב. והרגשת ניקוי (מי שהיה פעם כילד קטן בתוך האוטו במוסך במכונות שטיפה, עם כל המברשות שמסתובבות ומנקות את האוטו). כך ההרגשה אחרי יוה"כ, האדם מרגיש נקי, זך!, טהור - ושוב קרוב לבוראו, לה' ,לאביו!!!!!!!.

  • ניתן גם לחוות בתפילה את הטיהור שה', אבא. זורק עלינו מיים טהורים כדי לטהר אותנו, ובכך אנו מתחטאים ומתקדשים מחדש!!!

מהסתכלות כוללת על יום הכיפורים:

הרבה פעמים האדם יודע שהוא חטא, למרות זאת, קשה לו לבטאות זאת ולהוציא הודאה זו מפיו. למעשה, כל משך יום כיפור, אנו אומרים הרבה פעמים את המילה "סליחה" "סלחתי כדבירך", "13 מידות רחמים" בנוסף, אנו מזכירים פעמים רבות את מעשי האבות, כדי שיהיה לנו בכלל פתח פה מה לומר -

בצעד זה, כל יום כיפור אנחנו משננים ואומרים וחושבים מחדש שוב ושוב ושוב על משמעות המילה "סליחה" "כפרה" - שהחטא ממש נמחק ולא נזכר!!!!!!!!!

(חחח גם שרשמתי שוב ושוב - חזרה בתשובה! - הבנתם, יש לזה מסר כפול!!!...)

לאחר שאדם חוטא, כך מצווה אותנו התורה, עליו לחזור בתשובה. כלומר – לתקן את המצב, ולחזור למצב שבו היה נתון לפני שחטא.

טוב, אז איך עושים זאת (תשובה)? [וגם תשובה לשאלה! - המשמעויות פה חוגגות....]

שלבי התשובה לרמב"ם

הרמב"ם מונה ארבעה שלבים בחזרה בתשובה.

א. עזיבת החטא- השלב הראשון הוא "סור מרע", לא רק במעשה אלא גם במחשבה.

ב. קבלה לעתיד- אחרי שעזב את החטא גם במחשבה, יקבל שלא לחטוא עוד. שני שלבים אלו הם כמעט אחד, ועל שניהם מביא הרמב"ם את הפסוק, "יַעֲזֹב רָשָׁע דַּרְכּוֹ וְאִישׁ אָוֶן מַחְשְׁבֹתָיו וְיָשֹׁב אֶל ה' וִירַחֲמֵהוּ וְאֶל אֱלֹהֵינוּ כִּי יַרְבֶּה לִסְלוֹחַ".

ג. חרטה- בנבואת ירמיה נאמר, "כִּי אַחֲרֵי שׁוּבִי נִחַמְתִּי וְאַחֲרֵי הִוָּדְעִי סָפַקְתִּי עַל יָרֵךְ בֹּשְׁתִּי וְגַם נִכְלַמְתִּי כִּי נָשָׂאתִי חֶרְפַּת נְעוּרָי", מזה למד הרמב"ם שהשלב הבא אחרי הקבלה לעתיד הוא החרטה והצער על העבירות שעבר.

ד. וידוי- השלב האחרון בתשובה הוא הוידוי, את הוידוי יש לומר בפה ולא מספיק מחשבה וצריך לפרט את החטא, לומר שהוא מתחרט עליו ולומר את מה שקיבל על עצמו לעתיד.

אחרי שקיים האדם את שלבי התשובה המנויים לעיל, עדיין ראוי שימשיך ויבקש מחילה וסליחה מה' יתברך וכל חייו יתחנן לפני ה' ויתן צדקה ויתרחק מאד מהדבר בו חטא.

"לב טהור ברא לי אלוהים ורוח נכון חדש בקרבי".

"וּבִקַּשְׁתֶּם מִשָּׁם אֶת-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, וּמָצָאתָ: כִּי תִדְרְשֶׁנּוּ, בְּכָל-לְבָבְךָ וּבְכָל-נַפְשֶׁךָ. בַּצַּר לְךָ-וּמְצָאוּךָ, כֹּל הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה; בְּאַחֲרִית, הַיָּמִים, וְשַׁבְתָּ עַד-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, וְשָׁמַעְתָּ בְּקֹלוֹ. כִּי אֵל רַחוּם יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, לֹא יַרְפְּךָ וְלֹא יַשְׁחִיתֶךָ; וְלֹא יִשְׁכַּח אֶת-בְּרִית אֲבֹתֶיךָ, אֲשֶׁר נִשְׁבַּע לָהֶם." )דברים ד' , כ"ט – ל"א, פרשת "ואתחנן").

פירוש הפסוק:

"וביקשתם משם" - אנחנו מרוב צרות, מתוך הצרות נבקש את ה', "ומצאת" - נותן חותמת שבאמת נמצא אותך!! (ה'). "כי תדרשנו בכל לבבך ובכל נפשיך", גם אם הדרישה למציאות ה' כוללת בתוכה בדרך צער, ובכי של הנשמה. "ושבת עד ה' אלוהיך ושמעת בקולו. כי אל רחום ה' אלוהיך, לא ירפך ולא ישחיתך" - שבח לה', שתמיד עוזר לבריותיו ומרחם עליהם. "ולא ישכח את ברית אבותיך, אשר נשבע להם" - ה' זוכר את מעשי האבות. ובזכותם לנו יש פתחון פה לבקש בכלל בקשות.

"כִּי-קָרוֹב אֵלֶיךָ הַדָּבָר, מְאֹד: בְּפִיךָ וּבִלְבָבְךָ, לַעֲשֹׂתוֹ". (דברים ל', י"ד).

- היבטים רבים קיימים לפסוק המיוחד הזה. אחד מהם הוא האופטימיות הרבה הטמונה בו. פסוק זה מצהיר למעשה כי הכל אפשרי. אין התורה מציבה יעדים שאינם ניתנים להשגה, ואין היא מעמידה מטרות שהן למעשה בלתי אפשריות. היעדים הם יעדים קרובים, והעיקר טמון בראש ובראשונה בהכרה של האדם כי אפשרות השינוי נמצאת בתוכו - בפיו ובלבבו.


תפיסת חיים זו היא היסוד המשמעותי ביותר של התשובה הפרטית והשינוי הציבורי.

(פסקה זו לקוחה מתוך מאמר של הרב יובל שרלו, למעבר למאמר הקליקו כאן).

פסוק זה (שהובא לעיל) מראה לנו, שתהליך של התשובה הוא קל מאוד!!! אבל דורש הרבה אנרגיות וכוח רצון. הכל תלוי ברצון האדם לחזור בתשובה עמוקה אמיתית ונכונה

בהצלחה למחפשים את דרכם בתשובה!!!