הבדלים בין גישות שונות לתפילה

בעמוד זה נסקור מקצת מהגישות השונות לתפילה:

משמעויות שונות לתפילה "אריאל"

במהלך תקופה קצת של חיפוש שלי עם עצמי מאיפה נובע הרצון והחשק העז שלי לקשר עם ה'. הבנתי שיש כוח חזק עמוק שטבוע בי והוא זה שמניע אותי ודוחף אותי קדימה להתקדם! מאוד סיקרן אותי לדעת מה זה? מאיפה זה נובע? וכמה זה חשוב. והכי סיקרן אותי: איזה השלכות למעשה יש לזה על האדם וגם ביום יום.

אני יודע שהתפילה היא עוזרת לאדם להתקרב לה'. ולכן יש הרבה תפילות לכל מיני סיטואציות שונות פשוטות ומורכבות בחיי האדם, כמו למשל: רגשי שבח ותודה, רגעי משבר וקושי, התמודדות עם קשיים, התמודדות מול שאלות רבות שעולות בחיים. כיצד יש להתנהג? ומה לעשות? על פי מה לפעול?

חילקתי כמו התפילות השונות כך גם את התפילות לסוגים כמו: קורבן חטאת, עולה, שלמים זבחים… כיוון שתפילות = קורבנות.

לאחר מכן עלתה לי שאלה חשובה: "איך ניתן לעשות סדר בעולם התפילה"? הרי יש סוגים שונים של תפילות, וכמובן גם הרגשות ורגשות. התפילה הולכת "יד ביד" עם רגשות ותחושות הלב. אז כיצד ניתן להכריח לשמוח בתפילה אם האדם טרוד מאוד בשאלה מסוימת מחיי היום יום?!?!?! שאלה זאת עוד יותר תסכלה אותי כיוון שראיתי שאין אליה שום התייחסות מצד רבנים, שות"ים, פסקי הלכה וכו'...

ניסיתי להגיד לעצמי באופן ברור מה זה? ואיך ניתן לעשות סדר?

נעזרתי במאמר שכתב הרב שי פירון על תפילה[1] (מצורף קישור) עיקרי דבריו הם:

ישנם שלושה גישות שונות ביחס למקומה של התפילה: [שאלתי שאלה זאת באתר "דין", מצורפת השאלה].

למעוניינים מצרף קישור לשאלה והתשובה המלאה באתר "דין", לאתר הקליקו כאן!

בס"ד

שלום לרב, אני רוצה לעשות סדר בעניין התפילה אצלי, אני חושב שאם אוכל לחלק בצורה ברורה את המשמעויות שלה - דבר זה יקל עליי בשאלות רבות שעולות בנושא התפילה. למעשה, כך ניתן להגדיר כל שאלה ושאלה בתפילה.

ובנוסף זה יקל עליי גם בכוונה לתפילה, יהיה סדר מסוים (תפילה = קורבן: חטאת, שלמים, עולה, זבחים וכו'...)

רציתי לדעת איזו משמעיות שונות יש לתפילה:

האחת - רואה בתפילה גשר פתוח בין האדם לקונו. בכל עת צרה וצוקה פונה האדם לאלוקיו ושופך לפניו תחינתו. גישה זו רואה בתפילה - אמצעי, ומילוי הצרכים - מטרה.

השנייה - רואה את מהות התפילה כמוטיב ליצירת קשר בין האדם לאלוקיו!!! גישה זו רואה בתפילה עיקר ובמילוי הצרכים אמצעי המעורר לתפילה.

השלישית - זו המציבה את האדם במרכז. האדם שופט את עצמו, מטהר ומתמלא בכוחות חיים המסייעים בידו להתמודד עם כל המוצאות אותו.

האם החלוקה נכונה? האם ישנם עוד משמעויות נוספות?

אשמח לתשובה

בברכה

אריאל


[1] קישור למעבר למאמר בנושא גישות שונות ומשמעויות שונות לתפילה הרב "שי פירון".

באתר הוא מוסיף: "בחינת השאלות הנוגעות לענייני תפילה מקיפה תחומים רבים: נוסח, כוונה, מנין, מספר תפילות, בית כנסת ועוד. בחינת השאלות הנוגעות לגישות שהעלינו לעיל, תוכל להצביע כי בכל אחת מהגישות טמון פתרון לחלק מהשאלות הנוגעות לתפילה.

הרב קוק זצ"ל בפירושו לסידור התפילה יצר שילוב מופלא בין הגישות השונות:

"תניא אבא בנימין אומר אין תפילתו של אדם נשמעת אלא בבית הכנסת, שנאמר: לשמוע אל הרנה ואל התפילה"

חלקי התפילה העיקריים שנים: רנה ותפילה דהיינו שבח ובקשה. האחד: הוא ששם השי"ת חוק בעולמו, שעל ידי תפילת האדם ימלא לו משאלות צרכיו, ותפילת ישרים רצונו ואת שוועתם ישמע ויושיעם. והשני: שיוציא האדם שלמותו מן הכוח אל הפועל בהיותו מסדר דבריו לספר בגדולתו יתברך ומרגיל בזה את דעותיו וכל כוחות נפשו לחזות בנועם ה'; שהוא פרי החיים ותכלית השלימות. ובכלל סוג זה הוא הדבר העיקרי של הודעת כבודו של מקום בעולמו וקרבתו לבני אדם, וביותר לדבקים בדרכיו.

עיון בדברי הרב קוק מגלה כי אכן בעולמה של תפילה שלושה מישורים: המישור האחד:"ששם השי"ת חוק בעולמו, שעל ידי תפילת האדם ימלא לו משאלות צרכיו". זהו העיקרון היסודי המניע את האדם בתחילת דרכו, לשפוך שיחו לפני קונו. כאן באה לידי ביטוי גישתו של הרמב"ן: יסודה של משנת התפילה הוא בבקשה למילוי צרכים. זוהי הקומה הראשונה, הבסיסית. אולם, אין לראות בכך מיצוי עולמה של תפילה. המישור השני: "שיוציא האדם שלמותו מן הכוח אל הפועל בהיותו מסדר דבריו לספר בגדולתו יתברך, ומרגיל בזה את דעותיו וכל כוחות נפשו לחזות בנועם ה', שהוא פרי החיים ותכלית השלמות". כאן אנו חוזים בהסבר הדומה לדברי הריה"ל וחבורתו. אולם, גולת הכותרת של התפילה באה לידי ביטוי בשלב השלישי: "הדבר העיקרי של הודעת כבודו של מקום בעולמו וקרבתו לבני אדם, וביותר לדבקים בדרכיו".

סיכום כל הדברים, וכיוון להמשך:

מהסתכלות אצלי הבנתי שפעם הייתי בהשקפה הראשונה. ופעם רציתי שהתפילה תמלא את כל צרכיי ובקשותיי.

ועכשיו אני בהשקפה השניה (משמעויות שונות לתפילה), שרואה בתפילה אמצעי ליצירת קשר ישיר עם ה'!!! והבקשות הם רק האמצעי שגורם לתפילה. ולכן אני פעלתי בהרבה כיוונים ובמישורים שונים, כדי להתמודד עם שאלות וקשיים בתפילה. למעשה העליתי הרבה "אמצעים" להתפלל עבורם בשבילי.

כמה טיפים שהבנתי וגם מגלישה בשות"ים באינטרנט:

      • צריך להיות זמן מוגדר להכול, רוב התפילות נאמרות משמחה.

      • שיהיה זמן מוגדר לגעגוע בתפילה (בכי עמוק ממעמקי הלב).

      • כשיש קושי: להתפלל לעזרה מה', אבל לא להתייאש!!!

      • לעשות כוונות אישיות ופירושי מילים לתפילה

      • להירגע, לא תמיד צריך לצפות לשיא

      • לחזק אמונה