Het raadsel van de 6 banden

Dit is de iets gewijzigde tekst van het artikel dat verscheen  in 'Hoogst Merkwaardig', het periodiek van de Havankstichting Mateor. (Jaargang 29, nummer 2, september 2023)

Het raadsel van de zes banden

Zie voor meer foto's van in dit artikel besproken verschillen de pagina 'Banden en varianten'.

Deze tekst vormde de basis voor de hoofdmoot van mijn praatje voor de donateurs van de Stichting Mateor op de Havankdag op 24 juni 2023 in Leeuwarden. Na afloop daarvan kwamen Kees Aarts en ik gezamenlijk tot een nog verdergaande conclusie dan ik in mijn oorspronkelijke redenering! Lees door tot het einde!

De Schaduw is terug

In mijn mailbox plofte een bericht van medehavankverzamelaar Joost, ook wel bekend als gewaardeerd penningmeester van de Stichting Mateor. Hem was iets raars opgevallen aan de voetteksten in De Schaduw is terug. Dat had ik vast wel eens gezien? Nee, niet dus! Het was me nooit opgevallen en het zette een diepgaande vergelijking in gang van zes verschillende banden van de eerste druk van De Schaduw is terug. De grote lijnen van het resultaat ervan volgen hieronder, inclusief de verrassende conclusie.

Vijf, nee, zes verschillende banden

Het onvolprezen en onmisbare naslagwerk voor de Havankverzamelaar, de Havank Bibliografie , noemt vijf verschillende banden van de eerste druk (1946) van De Schaduw is terug: de banden a en b, twee varianten van c, en band d. 

Een paar jaar geleden dook een ‘nieuwe’ variant op van band c. Dit is variant z. Daarover verderop meer.

Dat bracht het aantal verschillende banden op zes. De verschillen betreffen het uiterlijk, bijvoorbeeld: tekst en lettertype op de rug, de kleur van de opdruk op het voorplat, het linnen van de rug, al of niet effen schutbladen. 

Bepalend voor het onderbrengen van een band in categorie a, b, c  of d is het lettertype op de rug. 

Band a

Band b

Band ca

Band cb

Band cz

Band d

Komt de Schaduw terug of is hij terug?

In veel boeken staat in de ondermarge van de eerste bladzijde van elk katern het nummer van dat katern, vaak met de boektitel. Deze katernsignatuur is een hulp- en controlemiddel voor de binder. Met die katernsignaturen is hier allerlei raars aan de hand:

Foute titel in de katernsignatuur

Nader onderzoek wees het volgende uit:

Geen titel en katernnummer in de voettekst op blz 275 van band cz
Foute titel en katernnummer in de voettekst op blz 275 van alle banden, behalve cz

Allerlei fouten

Een paar voorbeelden van de vele zetfouten

De zetsels van de lopende tekst van de banden b, c* en d zijn identiek. (Ter wille van de leesbaarheid schrijf ik c* als ik ca, cb én cz bedoel.) Wel bevatten ze minstens 40 zet- en drukfouten. In band a zijn zo’n 30 fouten  verbeterd.

Een alinea in de banden b, c* en d met (rood omcirkeld) beschadigingen in het zetsel  (blz.131)
Dezelfde alinea, opnieuw - en anders - gezet in band a (blz.131)
Veertiende hoofdstuk, in alle banden correct, blz 228
Foutief genummerd vijftiende hoofdstuk; veertiende in plaats van vijftiende; in alle banden behalve band a, op blz 255
Het correct genummerde hoofdstuk 15, alleen in band a, blz 255

In de Zwarte Beertjes zijn de laatste fouten verbeterd (maar niet alle…).

De a van apart

Band a neemt een aparte positie in ten opzichte van de vijf andere banden:

Het grote S-vignet, alleen op pagina 2 van band a

Volgorde

Een inventarisatie en nauwkeurige analyse van de verschillen tussen de banden a, b, c* en d leidt tot de volgende hypothese over de volgorde van verschijnen van deze banden. 

Hieronder 'bewegend' beeld van het opeenvolgende verschijnen van de 6 banden.

Deze animatie speelt automatisch af (misschien afhankelijk van uw instellingen). Hij is met een muisklik te onderbreken en dan handmatig te volgen.

En nu: wat moeten we met band a?

Op basis van dit verhaal hield ik op 24 juni 2023 een praatje voor de donateurs van de Stichting Mateor in de Prinsentuin in Leeuwarden. Daarna fietsten wij naar de begraafplaats aan de Harlingerstraatweg om het graf van Havank te bezoeken. Kees Aarts en ik raakten onderweg in gesprek over mijn praatje. 

Wij kwamen, op onze geelblauwe OV-fietsen, tot de conclusie dat band a zo ingrijpend herzien is, dat we hem eigenlijk geen variant meer van de eerste druk kunnen noemen. We zullen band a vanaf heden hoogstwaarschijnlijk moeten beschouwen als de tweede druk van ‘De Schaduw is terug’. 

Uiteraard heeft dit voor in toekomst te verschijnen bibliografieën consequenties voor de nummering van de hiernavolgende drukken!


Jan Bommerson

(met dank aan Joost voor zijn gemailde observatie die de aanzet vormde tot dit artikel.)