Gesigneerd!

Onderstaand artikel verscheen in 'Hoogst Merkwaardig', het periodiek van de Havankstichting Mateor. (Jaargang 20, nummer 3, september 2014)

Wie is Willem Woldendorf?

Mijn verzameling Havanken begint langzamerhand lekker groot te worden. Met de bibliografie van Kees Aarts erbij mag ik concluderen dat ik aardig vorder met mijn gebonden delen met stofomslag. Ruim zeventig verschillende (stand van zaken in 2014), en zelfs een paar uitvoeringen die in de bibliografie niet genoemd worden. Daarover heb ik eerder bericht.

Gesigneerd exemplaar

Mijn laatste wapenfeit is het op de – prijzige – kop tikken van een door de schrijver zelf gesigneerd exemplaar. De tekst is aangebracht op de titelpagina van Caviaar en Cocaïne, in de gebonden uitgave uit 1959, met het door Kees Aarts zo uitbundig geprezen rode, groene of blauwe stofomslag van Dick Bruna. Omdat het boek mét handtekening maar zónder stofomslag werd geleverd, heb ik een blauw omslag van een van de boeken uit mijn verzameling om dit exemplaar gedaan. De met ballpoint geschreven tekst luidt:

voor Willem Woldendorf

Leeuwarden, 14 okt 1961

Havank.

Helaas zijn handel en wandel van Havank niet zijn hele leven dag voor dag te volgen, maar ik doe een poging meer te weten te komen over Havank en Willem Woldendorf op 14 oktober 1961 in Leeuwarden. Om in lijn met de uitgangspunten van Havank - geef aan het begin van je verhaal een schets van de weersomstandigheden - te beginnen: het weer op die dag was rustig, fris misschien, met net iets meer dan 10 graden, er stond nauwelijks wind en het bleef droog. Er was aardig wat zon die dag. (http://weerverleden.nl/19611014-270&all)

In Leeuwarden

In Havank, schets van leven en werk van J.P.M.Passage, kom ik de volgende mededeling tegen op pagina 211: ‘Op uitnodiging van de Avro reist Havank in oktober 1961 weer naar Nederland, waar hij ook zijn geboorteplaats en Amicitia aandoet’. Dat is mooi! Op 14 oktober kan Havank in Leeuwarden geweest zijn. Dat klopt dus! Opvallend is het wel dat in ons lijfblad 'Hoogst merkwaardig' (jaargang 20, nummer 2, juni 2014, bladzijde 18) een artikel in Het Vrije Volk van 15 augustus 1961 wordt aangehaald waarin staat dat de Vara al bezig is met de opnames van een tv-serie naar verhalen van Havank. Maar goed, dat was een canard, betoogt de schrijver, Hans van Schooten. En de Avro dan? Ook een canard?

Meer handtekeningen

In Havank, wie is die man? van Henk van der Meulen (2008) staat op bladzijde 22 een afbeelding van de titelpagina van Caviaar en cocaïne met een uitgebreide opdracht voor Van der Meulen, en de handtekening van Havank. Daarbij ook plaats en datum: 'Leeuwarden, 13 oktober 1961'. Ook Caviaar en cocaïne, en een dag eerder dan mijn gesigneerde boek. Liep Havank rond met koffers vol Caviaar en cocaïne? Had hij net zijn auteursexemplaren ontvangen? Dat lijkt me wat laat voor een boek dat in 1959, twee jaar eerder al, verschenen was.

Een borrel en een praatje

Een minder spectaculaire verklaring kan zijn dat Woldendorf het boek eerder die dag - het was een vrijdag - zelf gekocht had, voor een kopje koffie was neergestreken bij Amicitia en daar Havank tegen het lijf gelopen was. Een borrel en een praatje deden de rest. Wel toevallig natuurlijk dat hij dan ook met Caviaar en cocaïne kwam aanzetten. Hoewel, het was natuurlijk Havanks nieuwste.

Avro of Vara

In hetzelfde boekje van Van der Meulen staat op dezelfde pagina een fragment uit zijn rubriek 'Gehoord en gezien' in de Leeuwarder Courant van 14 oktober 1961, de datum in mijn C&C. Havank gaat voor de Vara een televisieserie schrijven: Het kerstfantoom van Wroxton Abbey, in februari op de televisie te vertonen. Conclusie: Havank was half oktober 1961 in Leeuwarden! Andere informatie uit de verschillende bronnen is tegenstrijdig. Avro of Vara, dat maakt me niet uit. En of de camera's al draaiden of dat de hele serie nog geschreven moest worden, ik vind het best, hij was ter plaatse.

Een toevallige passant

Maar nu die Woldendorf. Is hij iemand van de Avro of van de Vara, die aan de gang gaat met televisiebewerkingen van verhalen van Havank? Of is mijn Willem toch die toevallige passant in Amicitia die aan de stamtafel handig een gesigneerd exemplaar bij de schrijver lospeutert of zijn pas gekochte boek laat tekenen? De 'opdracht' stelt natuurlijk niet zo veel voor, is ronduit armoedig, weinig fantasievol of informatief en geeft geen aanknopingspunten. Geen speciale gelegenheid als een verjaardag of jubileum, geen dankbetuiging voor het een of ander, geen informatie over Havanks relatie tot Willem. Een Vara- of Avro-man is Woldendorf vast niet geweest. Dan had Havank er wel iets in gezet over de prettige samenwerking en zo.

Andere wereld

Nu is het 2014; 53 jaren zijn verstreken sinds het zetten van de handtekening, meer dan een halve eeuw! We leven in een andere wereld. Toen Havank zijn handtekening zette, was ik bijna 11 en had ik de Zwarte Beertjes van Havank waarschijnlijk wel eens zien staan in de boekenkast van mijn ouders, maar had ik ze vast nog niet gelezen. We hadden een radio in huis, met een zacht knetterende en ruisende middengolf-ontvangst van Hilversum 1 en 2, maar de tv zou nog een kleine tien jaar op zich laten wachten. Als je iets wilde weten zocht je het op in een woordenboek of encyclopedie. Computers behoorden tot de afdeling science fiction.

Zoeken

Nu is het leven is zo veel gemakkelijker door internet. Als we iets willen weten, kiezen we tussen computer, laptop, tablet of smartphone. Ik google Woldendorf. Google is eigenwijs en veronderstelt dat ik Woldendorp bedoel. Nee, echt, ik zoek Woldendorf. Die opdracht geeft mij ruim 119000 hits. Veelbelovend, maar een beetje veel. Ik zoek op Willem Woldendorf. Helaas: ‘geen overeenkomstige documenten’! Daar schieten we dus niets mee op. De combinatie Willem Woldendorf bestaat niet op het wereldwijde web. Het lijkt een niet-bestaande naam. Nu hoeft dat niets te zeggen en ik zoek verder.

Meertens-instituut

Gelukkig ken ik de familienamenbank van het Meertens-instituut – van de prachtige zevendelige roman 'Het Bureau' van J.J.Voskuil. Als ik op hun interessante site (http://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/) de naam Woldendorf invoer, krijg ik het volgende ontmoedigende bericht: ‘Uw zoekactie naar woldendorf heeft geen resultaat’. Dat betekent dat de naam Woldendorf niet in Nederland voorkwam ten tijde van de volkstelling van 1947 en ook niet in de Gemeentelijke Basisadministratie in 2007. Op allerlei genealogische sites met informatie over alle mogelijke familienamen komt de naam Woldendorf in Nederland niet voor! En nee, op Facebook is geen Woldendorf actief, en er bestaat ook geen twitterende Woldendorf.

Geen Grote Gebeurtenissen

Natuurlijk ben ik buitengewoon in mijn nopjes met mijn gesigneerde Havank, zeg maar gerust apetrots, het is een sieraad in mijn Havankkast. Af en toe pak ik die blauwe Caviaar en cocaïne, sla hem open en mijmer wat weg bij de handtekening van Havank. Waar waren de heren, waarover hebben ze gesproken? Volgens Wikipedia is er op 13 en 14 oktober 1961 niets interessants voorgevallen. Geen Grote Gebeurtenissen op het gebied van sport of politiek. Ik zou toch heel graag wat meer weten over die geheimzinnige Willem en zijn ontmoeting met Havank!

Anticlimax

Zo eindigt dit stukje helaas noodgedwongen een beetje in een anticlimax. In onbewaakte ogenblikken google ik nog wel eens wat, steeds zonder resultaat. Ik houd u op de hoogte!